witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do 6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Po peklowaniu psuje mi się szynka w środku
#1
Napisano 14 wrz 2016 - 11:54
#2
Napisano 14 wrz 2016 - 12:04
w tym:
40g soli peklującej [...] na litr wody
Tutaj masz lekturę do poczytania:
https://wedlinydomow...e-mokre-tabela/
https://wedlinydomow...obem-Szczepana/
#3
Napisano 14 wrz 2016 - 12:07
Czyżby prowokacja??
#4
Napisano 14 wrz 2016 - 12:07
Jak napisał Vtec, ilość peklosoli kilkukrotnie za mała.
Brak nastrzyku.
Nie wiadomo jaka temperatura peklowania.
Nie wiadomo jaki stan mięsa przed peklowaniem.
"Grzebanie" w mięsie rękoma, które mogły nie zostać przed tym zabiegiem dokładnie umyte.
#5
Napisano 14 wrz 2016 - 12:25
witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do 6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz
Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.
Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.
Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.
Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...
Rada: najpierw wiedza potem dym!
#6
Napisano 14 wrz 2016 - 17:08
Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do 6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz
Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.
Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.
Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...
Rada: najpierw wiedza potem dym!
IE lubisz piesków?
#7
Napisano 14 wrz 2016 - 17:40
lubisz piesków?
Piesków ? A jaka rasa ?
#8
Napisano 14 wrz 2016 - 19:40

Tapniete z GT-I9500
#9
Napisano 14 wrz 2016 - 19:47
Masz teraz 5-6 stopni w piwnicy powiadasz ...
Tapniete z GT-I9500
Pekluje 5-6 dni - o temperaturze nic nie pisze.
#10
Napisano 14 wrz 2016 - 19:50
Tapniete z GT-I9500
#11
Napisano 14 wrz 2016 - 20:02
Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest
Jak nie pachnie brzydko, to nie jest zepsuta tylko niedpopeklowana, w środku na pewno jest szara i nie słona. Wtedy parzenie do 70-72 *C w środku ( w Twoim przypadku) i możesz do czegoś użyć.A z nowym peklowaniem, to koledzy napisali jak masz zrobić.
Użytkownik Gonzo edytował ten post 14 wrz 2016 - 20:20
#12
Napisano 14 wrz 2016 - 20:03
Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą A, tak poważnie, to musisz trochę poczytać, tu wszystko jest napisane i to nie jest trudne do przyswojenia, bo tak doradzić to trzeba by od samego początku. Ale warto, bo szkoda Twojej roboty, kasy na mięso i najwazniejsze ,to po kilku nieudanych próbach zniechęcisz się do fajnego hobby. Może i lepiej, że na początku nie wyszło, bo to też nauka, że jak się nie przestrzega norm procesów technologicznych, to właśnie taki jest efekt.
Jak masz jakieś pytania, czy wątpliwości, to śmiało pytaj , każdy Ci z chęcią pomoże.
#13
Napisano 14 wrz 2016 - 20:05
Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą
Nie przesadzajmy. W powyższych postach Kolega otrzymał wszystkie wyjaśnienia dotyczące.zaistniałej sytuacji.
#14
Napisano 14 wrz 2016 - 20:06
Się dajecie podpuszczać...
#15
Napisano 14 wrz 2016 - 20:07
Może nie?
#16
Napisano 14 wrz 2016 - 20:10
Się dajecie podpuszczać...
Do dobrego tonu należy odpowiedzieć nawet na głupie prowokacje ( o ile w tym przypadku to prowokacja) a wtedy nie my wychodzimy na, na kogoś tam .
#17
Napisano 14 wrz 2016 - 20:10
Różni zadymiacze tutaj bywali. Pamiętasz np. tego, który 23 grudnia napisał, że nigdy nie miał do czynienia z mięsem, ale chciał coś na święta zrobić. Zakupił właśnie 2 całe półtusze i czeka na info co ma dalej z nimi robić? Goście maja przyjechać na święta, a on chciałby ich przyjąć swoimi wędlinami.
#18
Napisano 14 wrz 2016 - 20:37
1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.
#19
Napisano 14 wrz 2016 - 20:48
1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.
Ja siem dziwie, że komuś się chce?
Ostatnio tego nie było, ale dziwnym trafem teraz
aktywizuje się jakaś osoba?
BTW
Ciekawe kto to taki "sprytny"?
.
Sponsor
#20
Napisano 16 wrz 2016 - 11:54
dzieki za podpowiedzie .Wyglada na to ze temperatura peklowania byla za wysoka i byla niedopeklowana .Musze pomyslec nastepnym razem o nastrzykiwaniu miesa .Znowu trza poczytac o tym ha ha.Bardzo dziekuje za tabelke dziadka .A na marginesie kielbasa wyszla super .tylko jedno pytanie czy moge dac zwykla sol do kielbasy ? .co wy dajecie
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: peklowanie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)