Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Po peklowaniu psuje mi się szynka w środku

peklowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 seniorrr3

seniorrr3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćstary sacz

Napisano 14 wrz 2016 - 11:54

witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do  6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz



#2 vtec

vtec

    Weteran

  • Administratorzy
  • 2442 postów
  • MiejscowośćOrzesze

Napisano 14 wrz 2016 - 12:04

w tym:

 

40g soli peklującej [...] na litr wody

 

 

Tutaj masz lekturę do poczytania:

https://wedlinydomow...e-mokre-tabela/

https://wedlinydomow...obem-Szczepana/



#3 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 14 wrz 2016 - 12:07

Czyżby prowokacja?? ;) 



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27618 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2016 - 12:07

Jak napisał Vtec, ilość peklosoli kilkukrotnie za mała.

Brak nastrzyku.

Nie wiadomo jaka temperatura peklowania.

Nie wiadomo jaki stan mięsa przed peklowaniem.

"Grzebanie" w mięsie rękoma, które mogły nie zostać przed tym zabiegiem dokładnie umyte.



#5 odyn06

odyn06

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 201 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 14 wrz 2016 - 12:25

witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do  6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz

Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.

Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.

Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.

Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...

Rada: najpierw wiedza potem dym!



#6 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 14 wrz 2016 - 17:08

witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do  6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz

Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.
Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.
Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.
Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...
Rada: najpierw wiedza potem dym!





IE lubisz piesków?

#7 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 14 wrz 2016 - 17:40

lubisz piesków?

 

Piesków ? A jaka rasa ?  :tongue:   :)



#8 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 wrz 2016 - 19:40

Masz teraz 5-6 stopni w piwnicy powiadasz ... hmmm to bardzo głęboko musiałeś zejść będzie ze dwie kondygnacje szczelnie izolowane górą ... Droga musiala być ;)

Tapniete z GT-I9500

#9 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 wrz 2016 - 19:47

Masz teraz 5-6 stopni w piwnicy powiadasz ... 
Tapniete z GT-I9500

Pekluje 5-6 dni - o temperaturze nic nie pisze.



#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 wrz 2016 - 19:50

Ok sorry nie doczytalem ... tak na szybko za wysoka temperatura i za małe stężenie solanki.

Tapniete z GT-I9500

#11 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 14 wrz 2016 - 20:02

Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest

 

Jak nie pachnie brzydko, to nie jest zepsuta tylko niedpopeklowana, w środku na pewno jest szara i nie słona. Wtedy parzenie do 70-72 *C w środku ( w Twoim przypadku) i możesz do czegoś użyć.A  z nowym peklowaniem, to koledzy napisali jak masz zrobić.


Użytkownik Gonzo edytował ten post 14 wrz 2016 - 20:20


#12 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 14 wrz 2016 - 20:03

Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą :)  A, tak poważnie, to musisz trochę poczytać, tu wszystko jest napisane i to nie jest trudne do przyswojenia, bo tak doradzić to trzeba by od samego początku. Ale warto, bo szkoda Twojej roboty, kasy na mięso i najwazniejsze ,to po kilku nieudanych próbach zniechęcisz się do fajnego hobby. Może i lepiej, że na początku nie wyszło, bo to też nauka, że jak się nie przestrzega norm procesów technologicznych, to właśnie taki  jest efekt. ;) Jak masz jakieś pytania, czy wątpliwości, to śmiało pytaj , każdy Ci z chęcią pomoże.



#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27618 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2016 - 20:05

Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą

Nie przesadzajmy. ;) W powyższych postach Kolega otrzymał wszystkie wyjaśnienia dotyczące.zaistniałej sytuacji.



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 14 wrz 2016 - 20:06

Się dajecie podpuszczać... :D



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27618 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2016 - 20:07

Może nie? :D



#16 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 14 wrz 2016 - 20:10

Się dajecie podpuszczać...

 

Do dobrego tonu należy odpowiedzieć nawet na głupie prowokacje ( o ile w tym przypadku to prowokacja) a wtedy nie my wychodzimy na, na kogoś tam ;) .  



#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27618 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2016 - 20:10

Różni zadymiacze tutaj bywali. Pamiętasz np. tego, który 23 grudnia napisał, że nigdy nie miał do czynienia z mięsem, ale chciał coś na święta zrobić. Zakupił właśnie 2 całe półtusze i czeka na info co ma dalej z nimi robić? Goście maja przyjechać na święta, a on chciałby ich przyjąć swoimi wędlinami.



#18 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 14 wrz 2016 - 20:37

1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.



#19 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 14 wrz 2016 - 20:48

1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.

Ja siem dziwie, że komuś się chce?  :D

 

Ostatnio tego nie było, ale dziwnym trafem teraz

aktywizuje się jakaś osoba?  :cool:

 

BTW

Ciekawe kto to taki "sprytny"?  ;)

.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 seniorrr3

seniorrr3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćstary sacz

Napisano 16 wrz 2016 - 11:54

dzieki za podpowiedzie .Wyglada na to ze temperatura peklowania byla za wysoka i byla niedopeklowana .Musze pomyslec nastepnym razem o nastrzykiwaniu miesa .Znowu trza poczytac o tym  ha ha.Bardzo dziekuje za tabelke  dziadka .A na marginesie kielbasa wyszla super .tylko jedno pytanie czy moge dac zwykla sol do kielbasy ? .co wy dajecie  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: peklowanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych