Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

TATAR - co zrobić aby nie ciemniał


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 wrz 2016 - 16:24

Będę z sobotę robił większą ilość tatara, i tak jak w temacie, chciałbym, abyście mi poradzili co najlepiej zrobić.

Nadmienię, że dotychczas stosowałem przeciwko ciemnieniu mięsa domieszkę kupnego gotowego "tatara", i mięso nie ciemniało.

Teraz jednak nie chcę stosować tej opcji......

Nasłuchałem się o dodawaniu saletry, wody, wody gazowanej, glukozy, cukru.....nawet tlenku węgla (jak???)

Czy macie jakieś zdanie na ten temat....?



#2 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 15 wrz 2016 - 16:39

Chyba, że już to widziałeśhttp://forum.gazeta....ciemnieje_.html



#3 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1157 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 wrz 2016 - 16:50

Dodaj peklosoli.



#4 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 wrz 2016 - 16:51

...szaja - tak - pisząc nasłuchałem to stricte właściwie "naczytałem" - tyle że na forum "czytanie" znaczy zgoła coś innego.... :angel: :facepalm: :D

Pytam o wasze sprawdzone w domu patenty, bo w guglu to wiesz co - wszystko i nic.



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 15 wrz 2016 - 16:51

Tatar ściemniej ci tylko przy dostępie powietrza.

Przykryj szczelnie górę folią aluminiową, a przed podaniem wymieszaj.

Kolory się wyrównają i tatar będzie ładny.

 

Chyba że podajesz tatara bez łączenia składników, wtedy odrobina cytryny dłużej przetrzyma kolor mięsa.



#6 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 15 wrz 2016 - 16:57

...szaja - tak - pisząc nasłuchałem to stricte właściwie "naczytałem" - tyle że na forum "czytanie" znaczy zgoła coś innego.... :angel: :facepalm: :D

Pytam o wasze sprawdzone w domu patenty, bo w guglu to wiesz co - wszystko i nic.

Obojętnie jakie rady dziś dostaniesz, to i tak do jutra ich nie przetestujesz. Zrób po prostu dobry, to nie zdąży pociemnieć :D

 

 

Ale o tej cytrynie to już gdzieś słyszałem, sam nie testowałem.


Użytkownik szaja edytował ten post 15 wrz 2016 - 17:00


#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 wrz 2016 - 17:00

....miro, chodzi o podanie na stół już gotowego - zasady mielenia jak najpóźniej , zimnego, dodawania jak najpóżniej dodatków - znam.

Chodzi o to, że ma być ładny na stole jak najdłużej......opisałem mój sposób, którego nie chcę tym razem stosować, chociaż się sprawdzał.

Z cytrynką spróbuję na malutkim kawałku...

 

Olek, ta peklosól to wariacja na temat saletry ?.....nie chcę przesolić.


Użytkownik jumbo edytował ten post 15 wrz 2016 - 17:02


#8 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 15 wrz 2016 - 17:02

Posmaruj wierzch oliwą,mięso nie ściemnieje :D

 

Załączony plik  036.jpg   86,15 KB   13 Ilość pobrań



#9 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 15 wrz 2016 - 17:10

Kruszynka ma racje ja tez zawsze delikatnie oliwa albo nawet olejem troszeczke glaszcze na koniec.



#10 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 wrz 2016 - 17:27

....zapomniałem dodać, że tatar będzie podany już wymieszany i poporcjowany, część z cebulką a część z kaparami - z już dodanym żółtkiem i olejem, a to w celu uniknięcia "gonienia" dodatków po obrusie (wiem z doświadczenia :cool: ).... olejem przesmaruję, ale czy to pomoże, jeżeli dodatki warzywne są już zapodane...?



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 15 wrz 2016 - 17:56

zasady mielenia jak najpóźniej , zimnego, dodawania jak najpóżniej dodatków - znam.

Robię akurat odwrotnie jeśli chodzi o dodatki.

Lubię jak tatar przegryzie się z cebulą, ogórkiem, musztardą, etc.

Przed podaniem mieszam i kolor jest jednolity.

 

Czasami jak mam ochotę podaję tatara bez wymieszanych dodatków.

Umieszczam na środku doprawione solą i pieprzem mięso, na jego obrzeżach dodatki, a na środku mięsa w dołku żółtko.

Bardzo to atrakcyjnie wygląda i inaczej niż "zwykły" tatar.


Użytkownik miro edytował ten post 15 wrz 2016 - 17:57


#12 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 15 wrz 2016 - 18:09

Ciemnieje w zwiazku z zetknieciem z powietrzem utlenia sie wiec powloka z oliwy czy oleju utrudni ten proces troszeczke.

  • Wymieszac
  • uformowac
  • poglaskac oliwa czy olejem (moze byc i pedzelek)
  • Folia 
  • lodowka 
  • Usuniecie foli
  • Stol
  • Zadowoleni goscie  :D

Tego sie trzeba trzymac i bedzie git


ja osobiscie jestem przeciwko musztardzie kaparom tabasco i Anchowy. Ale to ja kazdy ma swoje przepisy w Angli nawet Brandy dodaja wyglada to jak pasztet no ale im pasuje

 

Ja lubie tak

 

  • Miesko
  • Ogorek kiszony
  • Cebulka 
  • Zoltko
  • Sol i pieprz
  • Troszke oleju
  • Kropelka maggi

Ale tak jak pisalem tak lubie ja  :D  :D  Goscie tez jeszcze nigdy nie negowali wiec chyba im pasuje a naczynie w krotym podany zawsze puste !!!!!!



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 wrz 2016 - 18:20

A ja najlepiej lubie w wersji jeszcze bardziej "ubogiej" 

dobre mieso to podstawa 

zoltko 

olej 

cebula  musi byc pokrojona w bardzo drobna kosteczke

pieprz 

sol 

i troche zimnej wody.

wszystko wymieszane procz cebuli ktora jest dookola i kazdy bierze ile lubi, 

Jak dla gosci daje w zaglebieniu zoltko ,dla siebie nie, bo ..fobia.... zoltko trzeba ukryc przed okiem :facepalm:  :D



#14 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1545 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 15 wrz 2016 - 18:20

Zawsze robie dość dużo tatara na przyjeciach rodzinnych, ok 30 porcji po 100-120g. Wiadomo, że wygodniej zrobić to wcześniej. Podaję schłodzone półmiski z taterm wstępnie wyrobionym, tzn z dodatkiem soli, oleju i żółtka. Półmiski są przyzdobione sardynkami wędzonymi, cebulą w piórkach, małymi grzybkami marynowanymi i kawałkami cytryny. Wcześniej stosowałem "oprysk" z oleju przy pomocy spryskiwacza fryzjerskiego :) Teraz maluję ręcznie pędzelkiem. Zawijam folią spożywczą i do chłodni, nie ciemnieje. Dodatki podaję osobno w małych salaterkach, uważam, że samodzielnie wymieszanie i doprawienie tatara to jak pewnego rodzaju rytuał:).

#15 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 15 wrz 2016 - 18:30

Jako uczen na kuchni w hotelu Hevelius ORBIS to bylo w Gdansku to tez pamietam ze wlasnie marynowane grzybki posiekane byly podawane i sardynki czy szprotki wedzone tez byly.



#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 15 wrz 2016 - 19:09

Faktycznie "ubogie" wersje....... :tongue:

 

U mnie:

- mięso- koniecznie z polędwicy wołowej, z młodej sztuki

- sól

- pieprz

- cebula drobno posiekana

- ogórek kiszony, drobno pokrojony, bez skórki

- sardynki wędzone, bez ogonków

- musztarda rosyjska

- grzybki - obecnie od Świadzia, które robi na ostro- BOSKIE SĄ!

- maggi

- żółtko

- odrobina oleju z sardynek

- papryka marynowana, drobno pokrojona, ale nie dużo, na smaczek

- ostatnio trochę papryki czerwonej w proszku, wędzonej

 

Aż mi cholerka ślinka cieknie.....jumbo.....jadę do ciebie!

Nie musisz się przejmować kolorem, bo nic nie zostanie.......tylko chlebka odrobinkę z masełkiem poproszę..... :D


Użytkownik miro edytował ten post 15 wrz 2016 - 19:09


#17 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 15 wrz 2016 - 19:23

Miro a zasmażkę dajesz  :tongue:  :) Wydziwiacie z tymi tatarami.



#18 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2211 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 15 wrz 2016 - 20:23

Jumbo wracając do tematu czysty askorbinian sodu 1-2g/1000g mięsa,kolorek będzie bez zmian,najlepiej nie wystawiać na promienie słoneczne,smak obojętny.Możesz zastosować cytryne jak pisał kol.Miro tylko posmak cytrynki pozostanie ale coś za coś..


Użytkownik Marek z Bielska edytował ten post 15 wrz 2016 - 20:24


#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 15 wrz 2016 - 20:27

Miro a zasmażkę dajesz  :tongue:  :) Wydziwiacie z tymi tatarami.

Jakiś pomysł jest! :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 wrz 2016 - 08:41

Miro ..czy w takiej kombinacji jak napisales to czuc jeszcze smak poledwicy ktora jest jednak najdelikatniejsza czescia wolowiny? 

oczywiscie o gustach i smakach sie nie dyskutuje ..ja lubie smak miesa w tatarze dlatego skrone dodatki ..

nikt natomiast nie podal jako dodatek ..burakow z octu ..a to ciekawy dodatek moze warty wyprobowac? w Szwecji to klasyk do tatara.

Ja smaruje lekko olejem i obsybuje cebulka siekana tak ze samego miesa nie wystaje az tak duzo  :) i nie widac ciemnego.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych