Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

TATAR - co zrobić aby nie ciemniał


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 wrz 2016 - 08:44

Jumbo wracając do tematu czysty askorbinian sodu 1-2g/1000g mięsa,kolorek będzie bez zmian,najlepiej nie wystawiać na promienie słoneczne,smak obojętny.Możesz zastosować cytryne jak pisał kol.Miro tylko posmak cytrynki pozostanie ale coś za coś..

 

...no tak, przecież to przeciwutleniacz jest - czy kwas askorbinowy może pełnić tę samą rolę, bo ma jeden wodór więcej i brak sodu ?

Kwas dostanę w tej dawce w aptece, ale askorbinian.....?



#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 16 wrz 2016 - 09:26

Bym ci wysłał......ale 2g .....w czym?



#23 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1585 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 wrz 2016 - 09:31

Bym ci wysłał......ale 2g .....w czym?

 

W woreczku strunowym :) Tylko nie idź z tym na pocztę bo może być ciekawie :)



#24 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 wrz 2016 - 10:12

...SIVON - czy Ty w AT  służyłeś, że takie skojarzenia ? :cool:

Miro - gołębiem da radę... :D...55km jeno....

W Carefourze mam znajomego rzeźnika, zapytam, chociaż .....teraz każdy o robotę się boi.



#25 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 16 wrz 2016 - 10:40

Masz do wyboru:

- askorbinian sodu

- kwas l-askorbinowy

- izo-askorbinian sodu

 

Działają podobnie, przeciw bakteryjnie.



#26 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 wrz 2016 - 10:45

...to poproszę askorbinian sodu - 2 gramy ......masz gołębia....? :tongue:



#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 16 wrz 2016 - 11:05

Kiedyś miałem orła.....teraz to wróbelek... :D



#28 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 16 wrz 2016 - 15:08

Apropos ptaków ... kumpel kiedyś wyciął orła, puścił pawia i z nosa mu dwa gile wyleciały ;)

Tapniete z GT-I9500

#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 16 wrz 2016 - 15:14

Dobre... :thumbsup:

 

Wracając do potrzeby dostarczenia dla jumbo wymienionych specyfików....

Jumbo jak masz w domu witaminę C w pastylkach, to zapewne jest w żółtej otoczce.

Zedrzyj brachu otoczkę ostrożnie nożykiem i w środku będzie biały sprasowany proszek.

 

To nic innego jak Kwas L-askorbinowy......i jesteś w domku.

Niestety, czy to cytryna, czy kwas, czy askorbinian sodu ....pójdzie posmak kwaśnego w mięso.

 

Może lepiej pobryzgaj olejem ..... tylko nie z szanownych ust. :D



#30 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 wrz 2016 - 15:39

Apropos ptaków ... kumpel kiedyś wyciął orła, puścił pawia i z nosa mu dwa gile wyleciały ;)

Tapniete z GT-I9500

 

 

....BO CHLAŁ NA SĘPA....

 

Miro tak właśnie myślałem z tabletka wit C, ale wieczorkiem zaprzyjaźniona apteka ma mi dać wit C w proszku - stosują to do ichnych mieszanek - zobaczymy czy wypali....a jak nie to tak jak piszesz......ale papierkiem ściernym polecę...80.... :devil:



#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 wrz 2016 - 19:23

rozpuscic witamine C w niewielkiej ilosci wody dodac proszek do pieczenia .zlikwidujsz kwasny posmak



#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 16 wrz 2016 - 19:55

Czy proszek neutralizując kwaśny posmak nie zneutralizuje działania witaminy C?



#33 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1023 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 wrz 2016 - 20:52

jak masz w domu witaminę C w pastylkach

 

Proponuję takie coś http://allegro.pl/sh...SmA-MusclePower

Myślę, że zawartość jednej kapsułki na 1kg mięsa wystarczy. Dostępne w większości aptek.

 

Moja małżonka daje sok z cytryny do tatara i nigdy nie ciemnieje, a lekki cytrusowy posmak nam odpowiada. 



#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 wrz 2016 - 09:09

Czy proszek neutralizując kwaśny posmak nie zneutralizuje działania witaminy C?

tego to ja juz nie wiem ,ale chyba nie, proszek zmieni PH ...chemi to ja sie juz bardzo dawno uczylam :D



#35 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 wrz 2016 - 20:39

...elektra - wit C + proszek ---- C6H806 + NaHCO3 = ?

Zrobiłem 4 wariacje - woda gazowana - > zciemniał

peklosól -> da się wyczuć jak wiesz, że jest dodana - pozostaje różowy

cytryna -> nie ciemnieje tak szybko, ale wyczuwasz smak cytryny, który nie wszystkim pasuje

wit C -> tak samo

 

propozycji elektry nie stosowałem, bo nie rozwiązałem powyższego równania

 

Posmarowanie olejem zdaje jedynie powierzone jej zadanie, gdy mięso jest podane z dodatkami nie wymieszanymi (obok wyłożonymi jak chłopaki piszą) bo dodanie samej jedynie cebulki już skazuje dzieło na wieczorne degustacje.... :devil:



#36 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3403 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 wrz 2016 - 21:01

Uwielbiam tatara i nigdy się nie zastanawiałem co zrobić by nie  ciemniał - ja po prostu przygotowuję go bezpośrednio przed spożyciem . Jest tam sama surowizna i czekanie to tylko dawanie bakteriom czas na reakcję .



#37 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 wrz 2016 - 21:13

....Henio przecież qrva piszę, że to na spęd, a nie do siebie - i musi przetrwać .....czytaj zresztą od początku, bo Ci nie poleję..... :D



#38 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 17 wrz 2016 - 22:42

Jeszcze go nie zjedli?

Tylko daj sygnał, że coś zostało....mi tam kolor obojętny.



#39 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 wrz 2016 - 08:00

....dzisiaj sprzątam i pacze - zostało tu i tam może 200 gram.....ale cała noc na stole - upiekłem i już...

A dodatki podałem w jednej wersji zgodnie z sugestią obok mięsa.....no i jak zwykle wszystko na obrusie - taka tradycja.....



#40 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 18 wrz 2016 - 09:58

Smażysz? .... dziwne, bo ja też. :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych