Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nastrzykiwanie mięsa

nastrzykiwanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#21 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 19 wrz 2016 - 22:31

Czyli opłacało się być czujnym.....przynajmniej miło jest cię poznać..... i to jeszcze z okoleca, jak piszesz. :)

Witaj na forum.



#22 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 19 wrz 2016 - 23:15

Co do solanki i nastrzyków, to wolę wędzonki mniej słone, w 10% roztworze,  (0,5l na 1kg mięsa) czyli wg sposobu Miro. Różnica - użyłem samej peklosoli do solanki i ciekaw jestem czy to jakiś błąd. Polędwiczki następnym razem pomoczę w wodzie dłużej po peklowaniu by je nieco odsolić.

 

P.S. Też dość długo byłem uśpionym forumowiczem (tzw. śpiochem), a dziś nastawiłem dopiero swoje drugie peklowanie.



#23 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 19 wrz 2016 - 23:31

(0,5l na 1kg mięsa) czyli wg sposobu Miro.

Ups...ale to nie mój sposób?

Różnica - użyłem samej peklosoli do solanki i ciekaw jestem czy to jakiś błąd

Wręcz odwrotnie!



#24 3-nasty

3-nasty

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOko

Napisano 19 wrz 2016 - 23:35

Czyli opłacało się być czujnym.... okoleca, jak piszesz. :)

Witaj na forum.

 

Tak opłaciło się lecz tylko w tym przypadku :D

eeetam, pisałem chyba jak byłem po wzmrou, to było tak dawno, quźwa nawet tego nie zauważyłem? :facepalm:



#25 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 19 wrz 2016 - 23:50

Nie chodziło mi o błąd, tylko że jesteś z mojej okolicy..... :D

Kiedyś będziesz w okolicy sklepu....wpadnij.

Zapraszam!


Użytkownik miro edytował ten post 19 wrz 2016 - 23:51


#26 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 19 wrz 2016 - 23:59

 

(0,5l na 1kg mięsa) czyli wg sposobu Miro.

Ups...ale to nie mój sposób?

 

 

Różnica - użyłem samej peklosoli do solanki i ciekaw jestem czy to jakiś błąd

Wręcz odwrotnie!

 

1. Faktycznie! Pomyłka, przepraszam! To sposób Roger'a (a zasłyszany od paweljack'a)

2. Uff.

 

Pozdrawiam!



#27 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2654 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 wrz 2016 - 06:56

Jak dla mnie za duże stężenie peklosoli raczej 7-8% + nastrzyk.Spróbuj znaleść metodą prób i błędów swoje stężenie aby uniknąć moczenia mięsa.

#28 eMKa

eMKa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 20 wrz 2016 - 07:19

Dtężenie

10% roztworze,  (0,5l na 1kg mięsa)

 

 

 

-Stężenie solanki
-Ilość solanki (l/kg)
ok
 
Nie wspominasz o czasie
To istotny parametr peklowania  :)


#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 07:45

0,4 litra /1kg mięsa czy Rogera 0,5 litra / 1kg mięsa, to bardzo zbliżone stężenia.

 

Poza ilością zalewy na kilogram mięsa, czasem peklowania i  nastrzykiem, trzeba pamiętać o warunkach peklowania, a zwłaszcza o temperaturze.

Często słyszę .... Będę trzymał mięso w piwnicy, tam jest zimno.

No wszystko fajnie, tylko ile to jest to zimno?.... Naście stopni, bo to też zimno czy nasze wymagane max 8C.

I jest zdziwienie, że to "zimno" to za mało.

 

Szczegół, ale bardzo ważny szczegół.



#30 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2654 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 wrz 2016 - 08:40

0,4 litra /1kg mięsa czy Rogera 0,5 litra / 1kg mięsa, to bardzo zbliżone stężenia.

 

 Nie jeżeli stosujesz 8%/0,4 l/1kg mięsa a 10%/0,5l/1 kg   (+/- w tych granicach peklujemy na forum)  różnica w ilości peklosoli to ponad 50 %, różnica stężenia  20 % 

Jak dla mnie  8 stopni za wysoko przy 10 dniowym i dłuższym peklowaniu wolę 2-4 :)  (zwłaszcza przy niższym stężeni + przyprawy+ mięsie ze sklepu) . To "wolę" to od czasu jak się "dorobiłem" chłodni-lodówki dedykowanej mojemu hobby (przedtem się starałem  mieć niską temperaturę  :) , krócej  peklować w większym stężeniu) 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 20 wrz 2016 - 08:52


#31 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 08:48

Polędwiczki następnym razem pomoczę w wodzie dłużej po peklowaniu by je nieco odsolić.

Moja, którą probówałeś też była dla Ciebie słona?



#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 09:13

Nie jeżeli stosujesz 8%/0,4 l/1kg mięsa a 10%/0,5l/1 kg

Napisane jest wyraźnie:

 

 

Co do solanki i nastrzyków, to wolę wędzonki mniej słone, w 10% roztworze, (0,5l na 1kg mięsa)

Więc zakładam solankę 10% i albo 0,4 litra, albo 0,5 litra.


Użytkownik miro edytował ten post 20 wrz 2016 - 09:14


#33 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 20 wrz 2016 - 20:10

 

Dtężenie

10% roztworze,  (0,5l na 1kg mięsa)

 

 

 

-Stężenie solanki
-Ilość solanki (l/kg)
ok
 
Nie wspominasz o czasie
To istotny parametr peklowania  :)

 

5 dni (od wieczora do wieczora), po czym noc na ociekanie 


0,4 litra /1kg mięsa czy Rogera 0,5 litra / 1kg mięsa, to bardzo zbliżone stężenia.

 

Poza ilością zalewy na kilogram mięsa, czasem peklowania i  nastrzykiem, trzeba pamiętać o warunkach peklowania, a zwłaszcza o temperaturze.

Często słyszę .... Będę trzymał mięso w piwnicy, tam jest zimno.

No wszystko fajnie, tylko ile to jest to zimno?.... Naście stopni, bo to też zimno czy nasze wymagane max 8C.

I jest zdziwienie, że to "zimno" to za mało.

 

Szczegół, ale bardzo ważny szczegół.

w pierwszym przypadku roztwór 14%, w drugim 10% - masz rację, przy różnych ilościach wody to zbliżone stężenia, ale te 10% łatwiej mi się liczy :) a sprawdziłem i wyszło super.

 

Mam to szczęście, że ładunek do wędzarki niewielki i mieści się w lodówce, więc pekluję w około 4st.C. 


 

Polędwiczki następnym razem pomoczę w wodzie dłużej po peklowaniu by je nieco odsolić.

Moja, którą probówałeś też była dla Ciebie słona?

 

Wiem że to dziwne, ale pozostałe wrażenia smakowe były tak silne, że nie pamiętam! 



#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 20:26

Wiem że to dziwne, ale pozostałe wrażenia smakowe były tak silne, że nie pamiętam! 

Może więcej wody na kg mięsa Ci wyszło?   :rolleyes:  Przy tym stężeniu nie są słone,dlatego tak robię aby były delikatne. 



#35 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 20 wrz 2016 - 20:47

Wędziłem karkówki , szynki i polędwiczki. Tylko te ostatnie wyszły bardziej słone. Wszystko oprócz polędwiczek nastrzykiwane. Obróbka różniła się w sparzaniu i to mogło mieć chyba wpływ na smak (polędwiczki 10 minut, reszta w sumie około 50min), nie pamiętam czy w tej samej wodzie (parzone były po kolei). 

No ale Ty nie sparzasz tych na surowo, więc nie powinno mieć znaczenia. 

Jedyne wyjście - eksperymentować dalej :)



#36 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 wrz 2016 - 20:58

Nie ma co eksperymentować poledwicy na surowo czy prawdę mówiąc półsurowo bo bez parzenia starczy 80g peklosoli na litr wody i peklowanie z nastrzykiem 6-7 dni w 4st C ;)

Tapniete z GT-I9500

#37 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 wrz 2016 - 00:50

Wędziłem karkówki , szynki i polędwiczki. Tylko te ostatnie wyszły bardziej słone.

 

Ja robię tak -

Załączony plik  Polędwiczki peklowanie na sucho_2.pdf   39,28 KB   49 Ilość pobrań

Zawsze wspaniałe.



#38 badyl

badyl

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 05 kwi 2017 - 08:03

Czy po 5 dniach peklowania w zalewie moge zrobic nastrzyk z tej zalewy co leży w niej mięsko :) ??



#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 05 kwi 2017 - 08:09

Nastrzyk robi się na początku peklowania.

Teraz też możesz, zawsze to jakaś forma lepszego rozprowadzenia zalewy peklującej w mięsie.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#40 badyl

badyl

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 05 kwi 2017 - 08:28

Nastrzyk robi się na początku peklowania.
Teraz też możesz, zawsze to jakaś forma lepszego rozprowadzenia zalewy peklującej w mięsie.

Dzięki. Biorę się za kłucie 😁

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nastrzykiwanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych