Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec i wędzarnia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 DonLeo007

DonLeo007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 18 wrz 2016 - 08:18

Witam, czy mogę połączyć wylot pieca chlebowego z rura od piecyka z wędzarni? wykorzystując rozpalanie pieca np. do obsuszenia wędzonek,

dopiero zrobiłem fundament pieca dla tego pytam oto "projekt";

Załączone pliki



#2 markpm

markpm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów
  • MiejscowośćOlkusz

Napisano 18 wrz 2016 - 12:28

Będziesz piekł chlebek leżąc na ziemi?



#3 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 18 wrz 2016 - 14:49

Proponuję koledze zapoznać się z kilkoma postami z pierwszej strony działu, znajdującego się pod >>>tym linkiem<<<.



#4 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 18 wrz 2016 - 18:05

Witaj . Nie...no... '' Francja - elegancja'' ... :facepalm: 

od piecyka z wędzarni
  Proponuję zrobić sobie z niego  ''sejf na dolara'' ... :cool:  Jest za małe !!! Poważnie.. Palenisko powinno być zbliżone gabarytami do komory... :cool:

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 18 wrz 2016 - 18:19

Możesz tak zrobić, tylko czy jest sens? Osuszasz w około 50-60 C, a rozpalanie pieca na chleb to prawie sam ogień.
Coś tam zawsze zaoszczędzisz, ale według mnie nie warto.

#6 DonLeo007

DonLeo007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 18 wrz 2016 - 19:33

....ten rysunek to szkic, a piec musi być na ziemi - to jest dom wynajęty i wszystko jest rozbieralne (w razie "w"), wędzarnia też jest z piecykiem a nie murowana. Do pieczenia nie musi być wysokości a z daleka się nie rzuca w oczy (tu pełno arabów) a ja piekę świnkę ;) teraz pokaże etapy mojego pieca - nie będę podłączał żadnej rury do wędzarni to raczej kłopot.

Załączone pliki



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 18 wrz 2016 - 19:38

To wiele wyjaśnia.. :)

#8 DonLeo007

DonLeo007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 21 wrz 2016 - 20:46

Witam ponownie, dodaje parę fotek z przebiegu budowy pieca chlebowego oraz opis prac;

robię to bardzo ekonomicznie, w podłożu betonowym wysypałem szkło tłuczone, sol morską i przykryłem gliniana ziemia a na to cegiełki.

Po wyschnięciu wg. szkieletu nakładałem cegłówki łączone zaprawa murarska (specjalna), nie mam pięciocentymetrowych cegieł wiec użyłem 2,5 podwójną warstwa. 

CD. nastapi :)

Załączone pliki



#9 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 21 wrz 2016 - 21:33

No tak... Tylko ,że piec chlebowy też musi mieć ''ujście '' dymu... Tzw ''cug'' ... ( komin... )  inaczej po prostu nie będzie się w nim palić i nie wygrzejesz...



#10 Grisza159

Grisza159

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćZąbki/Ostrołęka

Napisano 28 wrz 2016 - 21:52

To że nie wygrzeje to jedno, to jeszcze musi kumulować ciepło, gdy wyjmie żar, a jak stoi na ziemi to duch z pieca chwila moment ujdzie. Teraz to pewnie za późno, ale trzeba było zaizolować dół, jak już tak chcialeś to zrobić, lub dać jakąś metalową, rozbieralną konstrukcję, zaizolwać odpowiednio z każdej strony i budować na tym, bo jak dla mnie to on nie będzie zdawać egzaminu, a o wkładaniu chleba na kolanach nie wspomne.



#11 DonLeo007

DonLeo007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 15 paź 2016 - 09:06

Witam po przerwie, brak cegłówek i pieniędzy zatrzymało budowę :hmm: ale już kończę - na fotkach widać dwie warstwy cegłówek 2,5 cm następnie 3 cm gliniastej ziemi (francuskiej) ;) , to wszystko okryte wata skalna (nie wiem jak właściwie po polsku) i pokryte zwykłą zaprawa murarska - z przodu użyłem bloczki 5 cm uszczelnione z całością ziemia gliniasta i wata - z tylu jest otwór przy sklepieni ale jeszcze myślę nad wykończeniem ale to wieczorem.

Brakuje wytynkować, pomalować i przepalić  :) a jak chodzi o fundament - jest wkopany w ziemie; beton na kamieniach naturalnych później kruszone szkło 2 cm, 5 cm gliny i na to cegłówki  2,5 cm.

Załączone pliki



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 15 paź 2016 - 10:59

Pięknie ci to idzie  :thumbsup: ..... może się zarażę i sam zbuduję coś podobnego?



#13 DonLeo007

DonLeo007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 15 paź 2016 - 16:29

dzięki miro , miedzy czasie po letnich temperaturach wznowiłem wędzenie,  zrobiłem krakowska (pierwsza) wg Twojej receptury i koledzy z polski wypowiadali; "...smakuje jak z dzieciństwa, ale smaczna ..." - dla mnie to szok ale się przyznam ze nie kutrowalem i jest mało ścisła następna będzie dokładna, podziękowania dla Ciebie a dla mnie uciecha :cool:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 15 paź 2016 - 23:02

Smacznego z mojej strony Wam życzę! :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych