Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czym zaizolowac piec


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 bombel6622

bombel6622

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 20 wrz 2016 - 20:57

Witam. wszystkich forumowiczów. Mam pytanie. Mam wymurowany piec chlebowy z szmotki. Czym najlepiej go zaizolowac? Co powiecie o wełnie i keramzycie?



#2 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1245 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 20 wrz 2016 - 21:17

Wełna i keramzyt jak najbardziej mogą być i bardzo dobrze spełnią swoją rolę... :)

#3 bombel6622

bombel6622

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 20 wrz 2016 - 21:48

A jaka grubosc warstwy keramzytu? Jeszcze jedno pytanie. Jaka srednica komina pieca powinna być?
Jeszcze jedno. Czy drzwiczki pieca musza byc szczelne? Głównie chodzi o pieczenie pizzy
Aaa i jeszcze gdzie kupie termometr do takiego pieca z skala do ok 400 stopni

#4 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 694 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 21 wrz 2016 - 06:48

A jaka grubosc warstwy keramzytu? Jeszcze jedno pytanie. Jaka srednica komina pieca powinna być?
Jeszcze jedno. Czy drzwiczki pieca musza byc szczelne? Głównie chodzi o pieczenie pizzy
Aaa i jeszcze gdzie kupie termometr do takiego pieca z skala do ok 400 stopni

Szukaj na aledrogo.pl



#5 romansa7

romansa7

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 26 wrz 2016 - 10:14

https://wedlinydomow...-piec-chlebowy/Tutaj znajdziesz izolację mojego pieca. Wełna 10 cm na szczycie,boki około 5 cm, na to 10 cm keramzytu (lepiej drobniejszego niż u mnie rozmiar L) i trzyma 70 stopni po dwóch dniach. Wełna specjalna podobno 5 krotnie większa izolacyjność niż standardowa . Pzdr



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 romansa7

romansa7

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 27 wrz 2016 - 10:41

Drzwiczki nie muszą być szczelne (pizzę pieczemy przy otwartych drzwiczkach).

termometr kup do 500 stopni - jest ich pełno w sklepach internetowych. 

Śr. komina minimum 20cm , u mnie w prostokącie 18 x 25. Można zbudować piec bez komina i też będzie, tylko dym ucieka przez drzwiczki. pzdr






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych