Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
300 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 24 wrz 2016 - 14:25

Wędzenie sera twarogowego.

 

Do napisania tego tekstu skłoniły mnie częste pytania, zadawane przez osoby zainteresowane, odnośnie możliwości wędzenia sera twarogowego. Niejednokrotne wprowadzanie w błąd nowicjuszy sztuki wędzarniczej, przez powielanie plotek, co by takowy ser nie nadawał się do wędzenia, sprowokowało mnie do zaprzeczenia temu, wyssanemu z palca, stwierdzeniu.

 

Moja przygoda z wędzeniem sera twarogowego zaczęła się od dwóch eksperymentalnych sztuk, owiniętych w gazę i powieszonych na kijku, wraz z innymi wyrobami przeznaczonymi do wędzenia.

Załączony plik  Zdjęcie0640.jpg   52,89 KB   240 Ilość pobrań

 

Wynik tego działania może nie był zbyt oszałamiający, ale dał impuls do dalszego eksperymentowania w tym kierunku. 

Załączony plik  Zdjęcie0654.jpg   50,59 KB   196 Ilość pobrańZałączony plik  Zdjęcie0657.jpg   40,43 KB   187 Ilość pobrań

 

Na dalszy ogień poszły sery innego producenta. Przed wędzeniem zostały oprószone przyprawami. 

Załączony plik  Zdjęcie0665.jpg   86,25 KB   181 Ilość pobrań

 

A tak wyglądały po wyjęciu z wędzarni. Jak widać jeden od razu przeszedł do dalszych testów :)

Załączony plik  Zdjęcie0672.jpg   83,73 KB   176 Ilość pobrań

 

Z czasem zapotrzebowanie na wędzony ser stawało się większe.

Załączony plik  Zdjęcie0728.jpg   72,51 KB   170 Ilość pobrań

 

Trzeba było stosować nowe rozwiązania, bo sera było więcej. 

Załączony plik  Zdjęcie0748.jpg   65,75 KB   169 Ilość pobrań

I więcej ...

Załączony plik  Zdjęcie0775.jpg   67,89 KB   164 Ilość pobrań

 

Wybrałem jeden gatunek klinka twarogowego i za każdym razem wędzenie było udane. 

Załączony plik  100_0064.JPG   71,26 KB   162 Ilość pobrań

 

 

Wędzony ser twarogowy z mojej wędzarni, znalazł powodzenie również wśród biesiadników zasiadających przy świątecznych stołach. 

Załączony plik  100_0216.JPG   75,27 KB   163 Ilość pobrań

 

Nieprawdą jest też to, że zapachy, z wspólnie wędzonych produktów, przenikają się wzajemnie podczas wędzenia. Należy tylko zadbać o to, by nie wieszać wyrobów pod np. rybami, z których może kapać. 

Załączony plik  100_0346.JPG   46,46 KB   154 Ilość pobrań

 

Jak widać, wiem o czym piszę i zachęcam do wędzenia sera twarogowego. Niezdecydowanych może przekona takie zdjęcie. 

Załączony plik  100_0647.JPG   90,28 KB   164 Ilość pobrań

 

Mój sposób na wędzenie sera twarogowego 

 

Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej, po czym układam je na kratkach w celu ocieknięcia. Po co najmniej kilku godzinach wkładam do wędzarni i wędzę kilka godzin w temperaturze około 50 stopni C. Przed wędzeniem można ser obsypać dowolnymi przyprawami. Rewelacyjne efekty wędzenia sera twarogowego uzyskuje się przez dokładanie do żaru ususzonych pędów malin.

 

Ser najlepiej zapakować w sposób nie pozwalający na jego wysuszenie i tak może leżeć w lodówce bardzo długo.



#2 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 24 wrz 2016 - 14:36

Qba super! A jak jeszcze sam będziesz robił ser to będzie fantastik :)



#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6985 postów

Napisano 24 wrz 2016 - 14:43

Ale qba uwielbia lidla.Ale ja tez czesto serki z lidla wedze

#4 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 24 wrz 2016 - 14:47

Ale qba uwielbia lidla.Ale ja tez czesto serki z lidla wedze

Karolu, akurat ten pilos z lidla to nie to. Jakiś taki gumowaty się robi jak poleży dłuższy czas.

Załączony plik  100_1092.JPG   46,95 KB   133 Ilość pobrań



#5 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 25 wrz 2016 - 17:54

:) inspirujące Qba.....dzięx  :thumbsup: 



#6 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 25 wrz 2016 - 19:02

Qba, a możesz podać nazwę serka, którego używasz do wędzenia, czy to tajemnica "zawodowa"?



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 25 wrz 2016 - 19:16

Qba, a możesz podać nazwę serka, którego używasz do wędzenia, czy to tajemnica "zawodowa"?

Nie chciałem robić reklamy, ale skoro pytasz :) Klinek Twarogowy z Mlekowity. Wędziłem z tej firmy od chudych po tłuste i sery innych marek im nie dorównują, a próbowałem już wielu. Mają zwartą konsystencję i nawet te chude po uwędzeniu nie kruszą się i bardzo długo daje się je przechowywać w niezmienionej formie.



#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2875 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 wrz 2016 - 19:27

Robiłem jak @qba-69 tz. ser (kupne)  do solanki

Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej
  ale mi się rozpadały teraz raczej solę z "ręki" i się nie rozpadają .(Może trzeba zmienić sklep i dopracować technikę solankowania :) )

#9 gregorkc

gregorkc

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćLubań

Napisano 26 wrz 2016 - 19:36

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?


Robiłem jak @qba-69 tz. ser (kupne) do solanki

Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej

ale mi się rozpadały teraz raczej solę z "ręki" i się nie rozpadają .(Może trzeba zmienić sklep i dopracować technikę solankowania :) )



Naucz się wędzić najpierw sery tłuste nie powinny się rozpadać . Ja stosowałem ser Pilos też jest ok

#10 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 26 wrz 2016 - 20:01

qba-69 WIELKIE dzięki za info odnośnie rodzaju serka -chyba w weekend się przymierzę do kilku sztuk na próbę. 



#11 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 wrz 2016 - 07:05

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?
 Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce.

 

qba-69 WIELKIE dzięki za info odnośnie rodzaju serka -chyba w weekend się przymierzę do kilku sztuk na próbę.
Działaj :) Możesz popróbować z obsypaniem przyprawami, choć mi najbardziej smakują bez nich. Powodzenia i daj znać jak poszło :) 

#12 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 28 wrz 2016 - 13:39

Super przepis i efekt. Gratulacje.

 

P.S. Ostatnio przy okazji wędlin uwędziłem serek "typu Capri" z Sierpca, bez przypraw. W solance 10%, peklowanie 12 h, nocne ociekanie, 1h wygrzanie a potem 3-4h wędzenie (50st.) Też polecam, jest rewelacyjny.



#13 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 wrz 2016 - 14:17

fire001 dziękuję :) Przy okazji kolejnego wędzenia też może "po włosku" polecę :) 



#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12749 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 wrz 2016 - 17:37

Wędzony ser twarogowy z mojej wędzarni

 

 

Qbuś ,  :thumbsup:  :clap:  :clap:  no pięknie !!!

 

 

 Pozdrowionka ślę



#15 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 wrz 2016 - 19:12

andrzej k dziękuję i również pozdrawiam :) 



#16 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 28 wrz 2016 - 21:39

uwędziłem serek "typu Capri" z Sierpca

  też taki wędzę - solankuje 8%  max 8 godzin - swietny

Qba- gratulacje z tymi serkami :)


Użytkownik Muski edytował ten post 28 wrz 2016 - 21:41


#17 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 28 wrz 2016 - 22:50

 

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?
 Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce.

 

 

Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje?  Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. 



#18 Elka11

Elka11

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 29 wrz 2016 - 15:02

 

 

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?
 Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce.

 

 

Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje?  Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. 

 

Witam.

Ja mroziłam ale po rozmrożeniu przy krojeniu kruszył się.

Bez mrożenia wcześniej przechowywałam w lodówce około 3 tygodni i był super.



#19 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 18:46

fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy :) Sól i dym wędzarni robią swoje :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Elka11

Elka11

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 29 wrz 2016 - 22:57

fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy :) Sól i dym wędzarni robią swoje :)

 U mnie nie doleży do tego czasu, tak szczerze to wędzę ser raz w miesiącu. Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości.  Pycha.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych