Jump to content

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


qba-69

Recommended Posts

Wędzenie sera twarogowego.

 

Do napisania tego tekstu skłoniły mnie częste pytania, zadawane przez osoby zainteresowane, odnośnie możliwości wędzenia sera twarogowego. Niejednokrotne wprowadzanie w błąd nowicjuszy sztuki wędzarniczej, przez powielanie plotek, co by takowy ser nie nadawał się do wędzenia, sprowokowało mnie do zaprzeczenia temu, wyssanemu z palca, stwierdzeniu.

 

Moja przygoda z wędzeniem sera twarogowego zaczęła się od dwóch eksperymentalnych sztuk, owiniętych w gazę i powieszonych na kijku, wraz z innymi wyrobami przeznaczonymi do wędzenia.

post-73631-0-73063800-1474722636_thumb.jpg

 

Wynik tego działania może nie był zbyt oszałamiający, ale dał impuls do dalszego eksperymentowania w tym kierunku. 

post-73631-0-41649500-1474722671_thumb.jpgpost-73631-0-50466500-1474722687_thumb.jpg

 

Na dalszy ogień poszły sery innego producenta. Przed wędzeniem zostały oprószone przyprawami. 

post-73631-0-98666600-1474722726_thumb.jpg

 

A tak wyglądały po wyjęciu z wędzarni. Jak widać jeden od razu przeszedł do dalszych testów :)

post-73631-0-58388600-1474722904_thumb.jpg

 

Z czasem zapotrzebowanie na wędzony ser stawało się większe.

post-73631-0-16684600-1474722945_thumb.jpg

 

Trzeba było stosować nowe rozwiązania, bo sera było więcej. 

post-73631-0-71469600-1474722987_thumb.jpg

I więcej ...

post-73631-0-87870700-1474723014_thumb.jpg

 

Wybrałem jeden gatunek klinka twarogowego i za każdym razem wędzenie było udane. 

post-73631-0-19261800-1474723103_thumb.jpg

 

 

Wędzony ser twarogowy z mojej wędzarni, znalazł powodzenie również wśród biesiadników zasiadających przy świątecznych stołach. 

post-73631-0-05473600-1474723162_thumb.jpg

 

Nieprawdą jest też to, że zapachy, z wspólnie wędzonych produktów, przenikają się wzajemnie podczas wędzenia. Należy tylko zadbać o to, by nie wieszać wyrobów pod np. rybami, z których może kapać. 

post-73631-0-81421800-1474723215_thumb.jpg

 

Jak widać, wiem o czym piszę i zachęcam do wędzenia sera twarogowego. Niezdecydowanych może przekona takie zdjęcie. 

post-73631-0-90818000-1474723259_thumb.jpg

 

Mój sposób na wędzenie sera twarogowego 

 

Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej, po czym układam je na kratkach w celu ocieknięcia. Po co najmniej kilku godzinach wkładam do wędzarni i wędzę kilka godzin w temperaturze około 50 stopni C. Przed wędzeniem można ser obsypać dowolnymi przyprawami. Rewelacyjne efekty wędzenia sera twarogowego uzyskuje się przez dokładanie do żaru ususzonych pędów malin.

 

Ser najlepiej zapakować w sposób nie pozwalający na jego wysuszenie i tak może leżeć w lodówce bardzo długo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Qba, a możesz podać nazwę serka, którego używasz do wędzenia, czy to tajemnica "zawodowa"?

Nie chciałem robić reklamy, ale skoro pytasz :) Klinek Twarogowy z Mlekowity. Wędziłem z tej firmy od chudych po tłuste i sery innych marek im nie dorównują, a próbowałem już wielu. Mają zwartą konsystencję i nawet te chude po uwędzeniu nie kruszą się i bardzo długo daje się je przechowywać w niezmienionej formie.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem jak @qba-69 tz. ser (kupne)  do solanki

 

Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej
  ale mi się rozpadały teraz raczej solę z "ręki" i się nie rozpadają .(Może trzeba zmienić sklep i dopracować technikę solankowania :) )
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?

 

Robiłem jak @qba-69 tz. ser (kupne) do solanki

Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej

ale mi się rozpadały teraz raczej solę z "ręki" i się nie rozpadają .(Może trzeba zmienić sklep i dopracować technikę solankowania :) )

 

 

Naucz się wędzić najpierw sery tłuste nie powinny się rozpadać . Ja stosowałem ser Pilos też jest ok

Link to comment
Share on other sites

 

 

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?
 Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce.

 

 

 

qba-69 WIELKIE dzięki za info odnośnie rodzaju serka -chyba w weekend się przymierzę do kilku sztuk na próbę.
Działaj :) Możesz popróbować z obsypaniem przyprawami, choć mi najbardziej smakują bez nich. Powodzenia i daj znać jak poszło :) 
Link to comment
Share on other sites

uwędziłem serek "typu Capri" z Sierpca

  też taki wędzę - solankuje 8%  max 8 godzin - swietny

Qba- gratulacje z tymi serkami :)

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

 

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?
 Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce.

 

 

Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje?  Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

A w czym trzymasz sery po wędzeniu?
 Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce.

 

 

Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje?  Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. 

 

Witam.

Ja mroziłam ale po rozmrożeniu przy krojeniu kruszył się.

Bez mrożenia wcześniej przechowywałam w lodówce około 3 tygodni i był super.

Link to comment
Share on other sites

fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy :) Sól i dym wędzarni robią swoje :)

 U mnie nie doleży do tego czasu, tak szczerze to wędzę ser raz w miesiącu. Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości.  Pycha.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości.  Pycha.
Na taki sposób przygotowania sera nie wpadłem :) Dziękuję za pomysł :) 
Link to comment
Share on other sites

A my wczoraj przygotowaliśmy serki, niestety nie udało się kupić takich jak wędzi qba-69, więc zakupiliśmy: serki z Lidla Pilos 9% tłuszczu i Pilos typu włoskiego 14% tł. i dodatkowo 1 klinek Mlekpol też tłusty. Wszystkie przeleżały nockę w zalewie solnej,

post-44204-0-74376800-1475393567_thumb.jpg

a dziś moja LP je ładnie przyobrała w różniaste dodatki: suszone pomidory, papryka czerwona, lubczyk, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi i pieprz czosnkowy.

post-44204-0-74745500-1475393577_thumb.jpg

Obecnie czekają bo w wędzarni się podsuszają udka z kurczaka i jak będą gotowe do dymienia to serki do nich dołączą.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.