Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
300 odpowiedzi w tym temacie

#21 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 23:02

Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości.  Pycha.
Na taki sposób przygotowania sera nie wpadłem :) Dziękuję za pomysł :) 

#22 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 30 wrz 2016 - 07:58

fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy :) Sól i dym wędzarni robią swoje :)

To dobra wiadomość, dzięki

bo dziś wędzę zapas sera  "włoskiego typu Capri" ,  



#23 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 02 paź 2016 - 08:36

A my wczoraj przygotowaliśmy serki, niestety nie udało się kupić takich jak wędzi qba-69, więc zakupiliśmy: serki z Lidla Pilos 9% tłuszczu i Pilos typu włoskiego 14% tł. i dodatkowo 1 klinek Mlekpol też tłusty. Wszystkie przeleżały nockę w zalewie solnej,

Załączony plik  serki1.jpg   35,59 KB   65 Ilość pobrań

a dziś moja LP je ładnie przyobrała w różniaste dodatki: suszone pomidory, papryka czerwona, lubczyk, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi i pieprz czosnkowy.

Załączony plik  serki2.jpg   141,62 KB   65 Ilość pobrań

Obecnie czekają bo w wędzarni się podsuszają udka z kurczaka i jak będą gotowe do dymienia to serki do nich dołączą.



#24 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6995 postów

Napisano 02 paź 2016 - 09:34

Zapewniam Cie kolego "bedzie pan zadowolony"

#25 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12753 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 paź 2016 - 09:41

Za dwa dni był zjedzony w całości.

 

 

Elka , można wędzić większe kawałki ......  na dłużej wystarczy . :facepalm: :)

 

 

 Gorąco pozdrawiam



#26 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 02 paź 2016 - 12:03

:) Się powiedziało A.... to trzeba powiedzieć Be.... to trzeba w końcu ....Knąć :D

Akcja na żywioł 2 z pierdonki plus 2 ze 100krotki...

Solankę se odpusciłem...

Posolone "z"łapy", na czuja. 2 saute, 1 popier..przony, 1 popapopryczony.

Wyjściowo 250 gr szt- po zwędzeniu 203-207 gr.

Doczytałem, że te pierdonkowe to Mlekovita, 100krotkowe Spomlek.

Fakt, że pierdonkowe bardziej przyjazne "technicznie", łatwiejsze... bardziej zwarte.

Spomlek się delikatnie rozjeżdżał w smaku jednak zdecydowanie lepszy- kwestia odczuć, upodobań...

Zajekypbabiste się zrobili :thumbsup:

 

Załączony plik  DSCF2616.JPG   187,43 KB   65 Ilość pobrań

 

Wejdą do gry na dłużej, cuś tak mi się wydaje....

SiBaki rekomenduję...łatwizna.

Jeszcze raz dzięki QbQ :thumbsup: :D



#27 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 paź 2016 - 12:51

Celuj Zieloniutki w te typu "włoskiego" inny skrzep i inaczej smakują ... w kropce to befxie chyba Capri a w lidel-u Pilos Włoski ;)

Tapniete z GT-I9500

#28 Elka11

Elka11

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 02 paź 2016 - 13:51

 

Za dwa dni był zjedzony w całości.

 

 

Elka , można wędzić większe kawałki ......  na dłużej wystarczy . :facepalm: :)

 

 

 Gorąco pozdrawiam

 

Witam

Większe kawałki mogę zrobić tylko muszę mieć więcej zalewy do serków.Serki kupuję od gospodarza więc wiem co zjadam.

Robię następny eksperyment, przygotowałam oliwę z oliwek w trzech smakach: czosnkową, z tymiankiem i oregano oraz z papryką ,pomidorami suszonymi,bazylią i pieprzem.

Zobaczę jakie będą smaki i spróbuję użyć oliwy po raz drugi. Co z tego wyjdzie...? Podzielę się efektami.

Pozdrawiam



#29 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 02 paź 2016 - 14:20

Na początku było wszystko pięknie i ładnie.

Załączony plik  serki3.jpg   87,2 KB   58 Ilość pobrań

A po jakiś 30-40 minutach miałem "akcję ratunkową" serków -zaczęły się "prześlizgiwać" przez kratkę.

Załączony plik  serki4.jpg   90,62 KB   58 Ilość pobrań

Poratowałem się folią "ameliniową", którą dodatkowo podziurkowałem widelcem.

Załączony plik  serki5.jpg   88,26 KB   59 Ilość pobrań

 

Pilosy typu włoskiego dają radę, ale te zwykłe pomimo, że to tłusta wersja, zaczęły się rozpadać.

Wydaje mi się, że za krótko je ociekałem/suszyłem przed wędzeniem ~2,5godz. -ile czasu je trzymacie po wyjęciu z solanki przed rozpoczęciem wędzenia?



#30 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 02 paź 2016 - 14:20

:) Roger, aż się poderwałem i pobieżyłem na ogląd wędzarynki.

Wieści mam dobre- są dostępne 2 (dwa!) potencjalne poziomy do wstawienia kratek z serkami.

Włoskie oczywiście zaatakuję, dziękuję za wskazik :thumbsup:

;) Nastepnom razom połowę podcieplę w piekarniku zobaczę czy równo się uwędzą w czasie....

---------

:) Viszna to posól z ręki, bez solanki.

Mi leżały przez noc w lodówce i wyszło dobrze  :thumbsup: 

A nawet lepiej.... :D


Użytkownik ziezielony edytował ten post 02 paź 2016 - 14:23


#31 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 paź 2016 - 14:43

Bardzo się cieszę, że zasiałem małe ziarenko :) Piszcie o swoich eksperymentach w tym temacie, chętnie skorzystam z podpowiedzi na inne wykonanie serka :) 



#32 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 02 paź 2016 - 15:47

Serek "typu włoskiego Capri" ( :laugh: ) z Sierpca - wszystkie bez przypraw, saute.

12h w solance 8% (sól niejodowana),

12 h ociekanie (w wędzarce, w nocy na dworze),

45min wygrzewanie w wędzarce (około 45-50 st.C),

3h wędzenie w temp. 45-55st.C, serki przekładane podczas wędzenia

 

następnym razem spróbuję użyć siatki zamiast przędzy.

Efekt - rewelacja.

 

Załączone pliki



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7198 postów

Napisano 02 paź 2016 - 16:05

to posól z ręki, bez solanki

  napisz cos więcej :) ( Qba się nie obrazi :))


Użytkownik Muski edytował ten post 02 paź 2016 - 16:06


#34 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6995 postów

Napisano 02 paź 2016 - 16:30

Co ma pisac. Ja zawsze sole grubo z reki z jednej i z drugiej strony,niektore sypie pieprzem po jocnym lezakowaniu do wedzarni i gitara.

#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7198 postów

Napisano 02 paź 2016 - 16:34

Ja zawsze sole grubo z reki z jednej i z drugiej strony
Dzięki Karol :)

#36 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 paź 2016 - 18:36

Te solone na sucho są bardziej suche ... wiem ze tak szybciej i wygodniej ale solanka to solanka ... ;)
Dodatkowo u mnie przed solanką dostają po "parę widelców"

Tapniete z GT-I9500

#37 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 paź 2016 - 18:49

Pilos typu włoskiego.

Solanka 10%, 12 h, w siatkę i macie prawie oscypki.



#38 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 02 paź 2016 - 20:29

:D Kolegowie Szanowni, ja mam jakąś fobię solankową. Geneza jej w serach długodojrzewających. Sery solone ''z łapy'' wychodzą mi nawet, nawet...

Raz zrobiłem w solance i klęska. Nie zrzuciły wstępnie wagi/wody, później było tylko gorzej :devil: . Jeden poszedł pod nóż na świeżo.

Te co zostały i tak statystycznie, z czasem, wygoniły wodę i ustawiły się w normie ubytkowej.

Wysnułem wniocha, że lepiej "z łapy" bo odrzuca wodę i twardnieje dzięki temu. :)

Jak napisałem 20% straty wagi. Jak z solanką ubytek jest taki sam.....(?)

Dobrym kierunkiem jest ich podgrzanie- jak Fire001 zeznał- podcieplenie....



#39 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 02 paź 2016 - 20:39

Drogie Koleżanki i Koledzy podpowiedzcie co było "nie tak" bo serki się rozpadały podczas wędzenia (wcześniejszy post), a po wędzeniu są bardzo jasne, mają aromaty, ale...

Załączony plik  serki6.jpg   81,03 KB   55 Ilość pobrań

Załączony plik  serki7.jpg   108,38 KB   56 Ilość pobrań

Może opiszę co robiłem i proszę o info gdzie popełniłem błąd:

Serki do solanki na 12godz.

Wyjęte z solanki, obtoczone w przyprawach i pozostawione do obciekania ~2,5-3godz.

Powędrowały do wędzarni, wędzenie ~4godz. w  temp. 55-60C niby mocno dymiło, ALE możliwe, że na jakiś czas słabo, jak mi się zrębki w dymogeneratorze zawiesiły.

 

Ogólnie moje pierwsze podejście wyszło po japońsku czyli "jako-tako" serki jakieś takie blade powychodziły, to,że się zaczęły rozpadać to sądzę, że za mało obciekały, bo normalnie podczas wędzenia z nich woda kapała.

 

Ale pierwsze koty za płoty, nie popełnia błędów tylko te co nic nie robi, a serki i tak już zaczęły znikać  :D

 

waro58 a możesz napisać co robisz po wyjęciu z solanki?

Od razu dajesz w siatkę i wędzisz, czy najpierw osuszasz/ociekasz, no i jak wędzisz -jaka temperatura, czas.

 

 



#40 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 paź 2016 - 20:47

Brak osuszania ... dlatego nie łapały koloru ;)

Tapniete z GT-I9500




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych