Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
300 odpowiedzi w tym temacie

#41 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 02 paź 2016 - 21:01

U mnie po wyjęciu z solanki ociekają na gazie  potem je osuszam ręcznikami papierowymi i podsuszam lekko w piekarniku.



#42 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 paź 2016 - 21:31

fire001 możesz położyć na siatce. Następnym razem zrób eksperyment z twarogiem :) 

roger możesz napisać coś więcej o tych widelcach? 

zieloniutki i Viszna najwidoczniej zbyt krótko serki ociekały z solanki.

beatag z tym piekarnikiem to nie próbowałem, zawsze wędzę odcieknięte jak należy :)  Czyli nocka na kratce. 

Do pozostałych piszących w temacie: cieszę się, że wypełniłem tę lukę w postaci tematu o wędzeniu sera twarogowego :) I, że każdy z Was wnosi coś do tematu. Bardzo przyjemnie czyta się tak kulturalną dyskusję. Dziękuję Wam za wszystkie pomysły na wędzenie sera i czekam na kolejne :) 



#43 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 02 paź 2016 - 21:32

:) Viszna brak osuszenia i lodówkowa temperatura- nie łapały koloru :)

------

 

równo QbQ :thumbsup:

Dobry to patent - sery twarogowe po wędzonemu- właśnie przegryzam pieprzowego, gniotę 2 gołdy, grzeję ricottę no i oczywiście robię twaróg :frantics:


Użytkownik ziezielony edytował ten post 02 paź 2016 - 21:37


#44 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9533 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 paź 2016 - 11:00

Wyjęte z solanki, obtoczone w przyprawach i pozostawione do obciekania ~2,5-3godz.

Serki po solance powinny obciekać min. 12h.

Dodatkowo warstwa przypraw utrudniła ociekanie i odparowywanie wody.



#45 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12751 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 paź 2016 - 17:13

Serki po solance powinny obciekać min. 12h.

 

 

Jeżeli czas bardzo nagli to można wspomóc osuszanie serków wiatrakiem elektrycznym  .

 

 

 Pozdrawiam



#46 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 30 paź 2016 - 18:09

No to dzisiaj kolejne podejście.
Tym razem trzymałem się dokładnie wg. uwag Koleżeństwa dotyczących mojego poprzedniego wędzenia, czyli moczenie w solance ~11 godz. pozostawione na całą noc na pełne 12 godz. do ocieknięcia w temp. pokojowej (wykorzystałem kratki od suszarki do grzybów), rano zostały "przetoczone" przez przyprawy i powędrowały (na tych kratkach) do wędzarni, gdzie najpierw przez około 1 godz. się jeszcze dosuszały w temp. ~50°C, a następnie zacząłem wędzić, temperatura bez zmian, czas wędzenia ponad 5 godz., ale warunki miałem tragiczne bo strasznie wiało i był problem z dymogeneratorem (przez otwory powietrzne mi ogień się pokazywał, a czasami aż żar wydmuchiwało), ale się udało i wyszło wszystko OK.

Większość to Pilosy typu włoskiego + kilka sztuk zwykłych tłustych (ale one się ledwo kupy trzymają -jeden mi się w solance zdematerializował :laugh: , a z 2-go zostały kawałki -widać na zdjęciu).

Jeszcze mam pytanie do bardziej doświadczonych: Czy temperatura 50-52°C podczas wędzenia jest odpowiednia, czy powinna być wyższa?

Załączony plik  IMG_20161030_173246.jpg   71,21 KB   53 Ilość pobrań



#47 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7254 postów

Napisano 30 paź 2016 - 18:12

Czy temperatura 50-52°C podczas wędzenia jest odpowiednia, czy powinna być wyższa?

 

Ja osobiście Pilosy "włoskie" dymię w temp. 50-55st.C, czasami mi spadnie, czasami jest więcej, ale staram się coby było 50-55. Dymienie razem z osuszaniem to +/- 5 godzinek :D



#48 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 30 paź 2016 - 18:29

Dzięki Zbóju, następnym razem podkręcę regulator o te kilka stopni.



#49 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 228 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 31 paź 2016 - 19:18

Czy temperatura 50-52°C podczas wędzenia jest odpowiednia, czy powinna być wyższa? A ja serki Pilosy wolę wedzić w niższej temp. 40-45 st C  Tylko dłużej u mnie ociekają., ok. doby i wtedy równomiernie łapią kolor.



#50 kamyk

kamyk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćłąkie

Napisano 02 lis 2016 - 21:06

A ja tylko potwierdzę, że serki typu włoskiego z wędzarni to poezja smaku. Robię je zawsze czy to przy mięsku czy przy rybach. Najpierw je wkładam do solanki 10% na pięć godzin (słoność odpowiednia w całym przekroju), potem na nockę do lodówki na  ociekanie , a następnego dnia wędzenie z innymi produktami ok 3 - 3,5 godziny w temperaturze ok. 50 stopni. Na koniec lekkie dopiekano w tem 80 - 90 stopni do kolorku brązowego. (podobno przy 60 stopniach we wnętrz zmienia się struktura sera , a pozostaje tłuściutki). Na ciepło prosto z wędzarni rewelacja, na zimno z pomidorkiem coś wspaniałego ale najbardziej lubię go podsmażonego z  boczkiem   - ale to już bomba cholesterolu  :D albo wersja light z żurawiną - a to już wymiata.Ostatnio uparłem się na mozzarele więc zapakowałem ją do pojemnika razem z "włoskim" w smaku delikatniejsza ale temperatura mi lekko skoczyła i zrobił się płaski :facepalm: . 



#51 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 lis 2016 - 19:49

Tym razem w ramach testu, na warsztat poszedł klinek twarogowy mlekowity 250g, zakupiony w dyskoncie z robalem w logo ;) Efekt zaskoczył pozytywnie :) Nie różni się zbytnio od tych "najlepszych" :) Tradycyjnie aromatyzowany słodkim dymem z malinowych pędów :)

Załączony plik  100_1201.JPG   91,76 KB   53 Ilość pobrań



#52 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9533 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 lis 2016 - 23:46

aromatyzowany słodkim dymem z malinowych pędów

Dzisiaj używałam pędów lawendowych  do wędzenia; aromatyczny dym pozytywnie nastraja sąsiadów a wyrobom nadaje niepowtarzalny charakter.



#53 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 18 gru 2016 - 20:45

Zaczynam dochodzić do wprawy.

Wielkie dzięki: qba-69 oraz Wszyscy pozostali, którzy podrzuciliście mi rady odnośnie problemów jakie miałem z wędzeniem serków.

A oto dzisiejszy efekt

Załączony plik  03.jpg   102,63 KB   43 Ilość pobrańZałączony plik  04.jpg   78,46 KB   43 Ilość pobrań



#54 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27618 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2016 - 20:49

Ładnie to wygląda. Mam nadzieję, że do Zakopanego coś zabierzesz? :D



#55 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 18 gru 2016 - 20:53

Pewnie Maxell że przywieziemy serki, ale moja LP właśnie krzyczy, żebym przekazał, że będą też smażone śledzie w zalewie octowej i wędzone "lafiryndy" tzn. flądry.

P.S.

qba-69 sorki za off-top


Użytkownik Viszna edytował ten post 18 gru 2016 - 20:54


#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27618 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2016 - 20:54

Pozdrów serdecznie Z.O.Ł.Z.Ę. :D



#57 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 18 gru 2016 - 21:56

qba-69 sorki za off-top

Przecież jest o serkach :) Czym je tak ładnie udekorowałeś? Przy okazji coś więcej dopisać też można, śniadanie z obiadkiem za jednym przysiadkiem ;)  



#58 homian

homian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćGłuchów koło Grójca

Napisano 18 gru 2016 - 22:29

Nawet się nie spodziewałem że to będzie takie pyszne :)

Załączony plik  got.jpg   62,47 KB   42 Ilość pobrań



#59 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 18 gru 2016 - 23:30

Nawet się nie spodziewałem że to będzie takie pyszne

Kolejna ofiara serkowego uzależnienia ;) Aż tutaj czuć ten aromat :)



#60 maarec

maarec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 19 gru 2016 - 09:23

To i ja się pochwalę w Twoim temacie. Dalej wędzę tylko serki typu włoskiego Capri z firmy Sierpc.  Moczyłem w solance 12 godzin. Na 2 litry wody dałem 100gr soli kuchennej. Później 14 godzin ociekania, 1,5g osuszania i wędzenie razem z szynkami przez ok 8 godzin w temperaturze 50-65C.

 

Serki zgodnie z oczekiwaniami wyszły mega uwędzone, nic się nie kruszy, struktura dla nas idealna. Moja 1,5 roczna córka bierze do ręki i zajada ze smakiem. tym razem obyło się bez przypraw.

 

dzięki !

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych