Jump to content

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


qba-69

Recommended Posts

  • 3 years later...
  • 1 year later...

@qba-69 i @Viszna mam do Was pytanie. Będę pierwszy raz robił serki i chciałem dopytać się o następujące kwestie. Rozumiem że 12h "moczenie" odbywa się temperaturze pokojowej czy serki z solanką na ten czas wkładacie do lodówki ?
Druga sprawa to nakładanie przypraw a ociekanie. Czy przyprawy daje się po procesie ociekania czy przed ? Patrząc z logicznego punktu powinno dać się po ociekaniu by przyprawy nie trzymały wilgoci ale wolę się upewnić.

I trzecia to dobrze Was zrozumiałem, że ociekanie odbywa się w temperaturze otoczenia ?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Link to comment
Share on other sites

Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie

ręcznikiem papierowym  oraz wentylatorkiem. Gdy  rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw .

Edited by CPN
zmiany w treści
  • Like 1
Ed
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Adrid napisał(a):

na moje zagwozdki ?

 

1 godzinę temu, CPN napisał(a):

Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie

ręcznikiem papierowym  oraz wentylatorkiem. Gdy  rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw .

Edytowane 1 godzinę temu przez CPN

Nie przeczytałeś odpowiedzi CPN🙃 i wszystko masz .

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, CPN napisał(a):

Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej.

Może tak od początku nic nie moczymy tylko poddajemy soleniu w solance od 7-10% -towej w temp. pokojowej ok 20C -12h.

Nastepnie ociekanie temp. pokojowa, przyprawianie i osuszanie w wędzarni temp. ok. 40C , wędzenie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.