karolszymczak Posted September 9, 2019 Report Share #301 Posted September 9, 2019 Wędzić zimnym dymem Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej NJ Posted December 15, 2022 Report Share #302 Posted December 15, 2022 W nawiązaniu do tematu wędzenia sera....Może ktoś posiada tabelę odnośnie ile czasu trzeba trzymać ser w solance w zależności od stężenia solanki i wagi sera??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 15, 2022 Report Share #303 Posted December 15, 2022 i wagi sera??? Jak duże te sery chcesz wędzić ? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 15, 2022 Report Share #304 Posted December 15, 2022 https://www.mlekoiser.com/2022/03/solanka-do-sera.html Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrid Posted July 10 Report Share #305 Posted July 10 @qba-69 i @Viszna mam do Was pytanie. Będę pierwszy raz robił serki i chciałem dopytać się o następujące kwestie. Rozumiem że 12h "moczenie" odbywa się temperaturze pokojowej czy serki z solanką na ten czas wkładacie do lodówki ? Druga sprawa to nakładanie przypraw a ociekanie. Czy przyprawy daje się po procesie ociekania czy przed ? Patrząc z logicznego punktu powinno dać się po ociekaniu by przyprawy nie trzymały wilgoci ale wolę się upewnić. I trzecia to dobrze Was zrozumiałem, że ociekanie odbywa się w temperaturze otoczenia ? Z góry dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CPN Posted July 10 Report Share #306 Posted July 10 (edited) Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie ręcznikiem papierowym oraz wentylatorkiem. Gdy rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw . Edited July 10 by CPN zmiany w treści 1 Quote Ed Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 10 Report Share #307 Posted July 10 55 minut temu, Adrid napisał(a): mam do Was pytanie Qba niestety nie żyje 🥲 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrid Posted July 10 Report Share #308 Posted July 10 @Muski przepraszam, nie wiedziałem aż mi głupio teraz.... To czy ewentualnie znasz Ty odpowiedzi na moje zagwozdki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 10 Report Share #309 Posted July 10 5 minut temu, Adrid napisał(a): na moje zagwozdki ? 1 godzinę temu, CPN napisał(a): Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie ręcznikiem papierowym oraz wentylatorkiem. Gdy rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw . Edytowane 1 godzinę temu przez CPN Nie przeczytałeś odpowiedzi CPN🙃 i wszystko masz . Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 10 Report Share #310 Posted July 10 3 godziny temu, CPN napisał(a): Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Może tak od początku nic nie moczymy tylko poddajemy soleniu w solance od 7-10% -towej w temp. pokojowej ok 20C -12h. Nastepnie ociekanie temp. pokojowa, przyprawianie i osuszanie w wędzarni temp. ok. 40C , wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrid Posted July 10 Report Share #311 Posted July 10 Dzięki wszystkim - tak nie widziałem odpowiedzi od CPN sorki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts