karolszymczak Posted September 9, 2019 Report Share #301 Posted September 9, 2019 Wędzić zimnym dymem Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej NJ Posted December 15, 2022 Report Share #302 Posted December 15, 2022 W nawiązaniu do tematu wędzenia sera....Może ktoś posiada tabelę odnośnie ile czasu trzeba trzymać ser w solance w zależności od stężenia solanki i wagi sera??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 15, 2022 Report Share #303 Posted December 15, 2022 i wagi sera??? Jak duże te sery chcesz wędzić ? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 15, 2022 Report Share #304 Posted December 15, 2022 https://www.mlekoiser.com/2022/03/solanka-do-sera.html Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrid Posted July 10 Report Share #305 Posted July 10 @qba-69 i @Viszna mam do Was pytanie. Będę pierwszy raz robił serki i chciałem dopytać się o następujące kwestie. Rozumiem że 12h "moczenie" odbywa się temperaturze pokojowej czy serki z solanką na ten czas wkładacie do lodówki ? Druga sprawa to nakładanie przypraw a ociekanie. Czy przyprawy daje się po procesie ociekania czy przed ? Patrząc z logicznego punktu powinno dać się po ociekaniu by przyprawy nie trzymały wilgoci ale wolę się upewnić. I trzecia to dobrze Was zrozumiałem, że ociekanie odbywa się w temperaturze otoczenia ? Z góry dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CPN Posted July 10 Report Share #306 Posted July 10 (edited) Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie ręcznikiem papierowym oraz wentylatorkiem. Gdy rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw . Edited July 10 by CPN zmiany w treści 1 Quote Ed Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 10 Report Share #307 Posted July 10 55 minut temu, Adrid napisał(a): mam do Was pytanie Qba niestety nie żyje 🥲 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrid Posted July 10 Report Share #308 Posted July 10 @Muski przepraszam, nie wiedziałem aż mi głupio teraz.... To czy ewentualnie znasz Ty odpowiedzi na moje zagwozdki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 10 Report Share #309 Posted July 10 5 minut temu, Adrid napisał(a): na moje zagwozdki ? 1 godzinę temu, CPN napisał(a): Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie ręcznikiem papierowym oraz wentylatorkiem. Gdy rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw . Edytowane 1 godzinę temu przez CPN Nie przeczytałeś odpowiedzi CPN🙃 i wszystko masz . Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 10 Report Share #310 Posted July 10 3 godziny temu, CPN napisał(a): Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Może tak od początku nic nie moczymy tylko poddajemy soleniu w solance od 7-10% -towej w temp. pokojowej ok 20C -12h. Nastepnie ociekanie temp. pokojowa, przyprawianie i osuszanie w wędzarni temp. ok. 40C , wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrid Posted July 10 Report Share #311 Posted July 10 Dzięki wszystkim - tak nie widziałem odpowiedzi od CPN sorki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.