wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Maxell może i jest masa materiałów ale od ponad dwóch lat czytam w miarę regularnie tematy i nigdzie się z tym nie spotkałem.Stąd zaskoczenie gdy mi to ten Pan powiedział. Fakt że do tej pory jak coś robiłem to z mięsa sklepowego i pogłębiałem wiedzę tylko z tematów które mnie akurat interesowały (konkretne wyroby) tak jak teraz "wchodzę poziom wyżej" i kupuję pierwszy raz całego tucznika to zainteresowałem się jego obróbką. Pościągałem już materiałów jak poklasyfikować mięso itd ale nigdzie jak dotąd nie spotkałem się z tym dojrzewaniem. Ba, do poniedziałku nie wiedziałem że mięso w ogóle dojrzewa (więc nawet bym nie szukał tego zagadnienia) I myślałem że to herezja chłopa Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Akademia Dziadka część I - "Ubój tucznika":cyt.: "...Obmyjemy teraz całą tuszę i przetniemy ją siekierą lub tasakiem przez środek kręgów grzbietowych tak by można było wyjąć rdzeń który zaraz po rozcięciu usuwamy z półtusz. Po tej operacji obmywamy jeszcze raz półtusze i musimy schłodzić mięso.http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub36.jpgW tym przypadku natura przyszła z pomocą. Lekki przymrozek, temperatura w okolicach 0 st.C i lekki wiaterek robi doskonałą robotę.I tak, jak to widać na ostatnim zdjęciu, nasza" oprawiona świnka, powisiała do wieczora, w sumie 6 godz.http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub38.jpgNastępnie powędrowała do piwnicy na stoły, by do końca mięso się wychłodziło i w czasie tego chłodzenia zakończyło okres dojrzewania.Autor: Dziadek" To pierwsze z brzegu. Bardzo dużo na ten temat znajdziesz w działach: mięso i tradycja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Tak jak pisałem, nie czytałem tego bo znalazłem przepis na wędlinę, kupiłem mięso w sklepie lub ubojni i robiłem wyrób. Teraz po jednym "małym" wypadku z wrzodem postanowiłem kupować mięso od gospodarza i stąd kolejne pytania i nowa wiedza. A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek i tak naprawdę skupiłem się na tym jak podzielić prosiaka na kawałki. I stąd ten zonk o dojrzewaniu. Ale widzę że zaczynam od Akademii Dziadka.Dzięki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Grudnia 2016 A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek Naszych materiałów Kolego Wróbel, naszych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Miałem na myśli Twoją pracę którą doceniam.Ale masz rację praca była Twoja ale materiały są już NASZE! . Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Można ubić trzeba zgłosić 24h przed planowanym ubojem Powiatowemu Inspektoratu Wet i zgłosić do lekarza weter z terenu który zrobi badanie przed i poubojowe. Należy także zgłosić w ARiMR w ciągu 24h jeśli gosp jest na terenie występowania lub zagrożony ASF. W niektórych powiatach mogą wymagać osoby przeszkolonej z certyfikatem uboju a w niektórych wystarczy że gosp ma np 5lat gospod i imię to zrobić. Poltusz teoretycznie sprzedać nie może ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Grudnia 2016 osp ma np 5lat gospod i imię to zrobić A jak jest bezimienny? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.