Skocz do zawartości

Zakup półtuszy wieprzowej - coś się zmieniło w przepisach?


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Maxell może i jest masa materiałów ale od ponad dwóch lat czytam w miarę regularnie tematy i nigdzie się z tym nie spotkałem.

Stąd zaskoczenie gdy mi to ten Pan powiedział. Fakt że do tej pory jak coś robiłem to z mięsa sklepowego i pogłębiałem wiedzę tylko z tematów które mnie akurat interesowały (konkretne wyroby) tak jak teraz "wchodzę poziom wyżej" i kupuję pierwszy raz całego tucznika to zainteresowałem się jego obróbką. Pościągałem już materiałów jak poklasyfikować mięso itd ale nigdzie jak dotąd nie spotkałem się z tym dojrzewaniem. Ba, do poniedziałku nie wiedziałem że mięso w ogóle dojrzewa (więc nawet bym nie szukał tego zagadnienia)  I myślałem że to herezja chłopa  :laugh:  :blush:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akademia Dziadka część I - "Ubój tucznika":

cyt.: "...Obmyjemy teraz całą tuszę i przetniemy ją siekierą lub tasakiem przez środek kręgów grzbietowych tak by można było wyjąć rdzeń który zaraz po rozcięciu usuwamy z półtusz. Po tej operacji obmywamy jeszcze raz półtusze i musimy schłodzić mięso.

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub36.jpg
W tym przypadku natura przyszła z pomocą. Lekki przymrozek, temperatura w okolicach 0 st.C i lekki wiaterek robi doskonałą robotę.
I tak, jak to widać na ostatnim zdjęciu, nasza" oprawiona świnka, powisiała do wieczora, w sumie 6 godz.

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub38.jpg
Następnie powędrowała do piwnicy na stoły, by do końca mięso się wychłodziło i w czasie tego chłodzenia zakończyło okres dojrzewania.

Autor: Dziadek"

 

To pierwsze z brzegu. Bardzo dużo na ten temat znajdziesz w działach: mięso i tradycja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem, nie czytałem tego bo znalazłem przepis na wędlinę, kupiłem mięso w sklepie lub ubojni i robiłem wyrób. Teraz po jednym "małym" wypadku z wrzodem postanowiłem kupować mięso od gospodarza i stąd kolejne pytania i nowa wiedza. A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek i tak naprawdę skupiłem się na tym jak podzielić prosiaka na kawałki. I stąd ten zonk o dojrzewaniu. :blush:

Ale widzę że zaczynam od Akademii Dziadka.

Dzięki :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek

Naszych materiałów Kolego Wróbel, naszych. :D;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem na myśli Twoją pracę którą doceniam.

Ale masz rację praca była Twoja ale materiały są już NASZE! :D .

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Można ubić trzeba zgłosić 24h przed planowanym ubojem Powiatowemu Inspektoratu Wet i zgłosić do lekarza weter z terenu który zrobi badanie przed i poubojowe. Należy także zgłosić w ARiMR w ciągu 24h jeśli gosp jest na terenie występowania lub zagrożony ASF. W niektórych powiatach mogą wymagać osoby przeszkolonej z certyfikatem uboju a w niektórych wystarczy że gosp ma np 5lat gospod i imię to zrobić. Poltusz teoretycznie sprzedać nie może ale ...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.