Jump to content

Recommended Posts

Maxell może i jest masa materiałów ale od ponad dwóch lat czytam w miarę regularnie tematy i nigdzie się z tym nie spotkałem.

Stąd zaskoczenie gdy mi to ten Pan powiedział. Fakt że do tej pory jak coś robiłem to z mięsa sklepowego i pogłębiałem wiedzę tylko z tematów które mnie akurat interesowały (konkretne wyroby) tak jak teraz "wchodzę poziom wyżej" i kupuję pierwszy raz całego tucznika to zainteresowałem się jego obróbką. Pościągałem już materiałów jak poklasyfikować mięso itd ale nigdzie jak dotąd nie spotkałem się z tym dojrzewaniem. Ba, do poniedziałku nie wiedziałem że mięso w ogóle dojrzewa (więc nawet bym nie szukał tego zagadnienia)  I myślałem że to herezja chłopa  :laugh:  :blush:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Akademia Dziadka część I - "Ubój tucznika":

cyt.: "...Obmyjemy teraz całą tuszę i przetniemy ją siekierą lub tasakiem przez środek kręgów grzbietowych tak by można było wyjąć rdzeń który zaraz po rozcięciu usuwamy z półtusz. Po tej operacji obmywamy jeszcze raz półtusze i musimy schłodzić mięso.

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub36.jpg
W tym przypadku natura przyszła z pomocą. Lekki przymrozek, temperatura w okolicach 0 st.C i lekki wiaterek robi doskonałą robotę.
I tak, jak to widać na ostatnim zdjęciu, nasza" oprawiona świnka, powisiała do wieczora, w sumie 6 godz.

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub38.jpg
Następnie powędrowała do piwnicy na stoły, by do końca mięso się wychłodziło i w czasie tego chłodzenia zakończyło okres dojrzewania.

Autor: Dziadek"

 

To pierwsze z brzegu. Bardzo dużo na ten temat znajdziesz w działach: mięso i tradycja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Tak jak pisałem, nie czytałem tego bo znalazłem przepis na wędlinę, kupiłem mięso w sklepie lub ubojni i robiłem wyrób. Teraz po jednym "małym" wypadku z wrzodem postanowiłem kupować mięso od gospodarza i stąd kolejne pytania i nowa wiedza. A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek i tak naprawdę skupiłem się na tym jak podzielić prosiaka na kawałki. I stąd ten zonk o dojrzewaniu. :blush:

Ale widzę że zaczynam od Akademii Dziadka.

Dzięki :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

 

A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek

Naszych materiałów Kolego Wróbel, naszych. :D;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Miałem na myśli Twoją pracę którą doceniam.

Ale masz rację praca była Twoja ale materiały są już NASZE! :D .

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

  • 3 weeks later...
Można ubić trzeba zgłosić 24h przed planowanym ubojem Powiatowemu Inspektoratu Wet i zgłosić do lekarza weter z terenu który zrobi badanie przed i poubojowe. Należy także zgłosić w ARiMR w ciągu 24h jeśli gosp jest na terenie występowania lub zagrożony ASF. W niektórych powiatach mogą wymagać osoby przeszkolonej z certyfikatem uboju a w niektórych wystarczy że gosp ma np 5lat gospod i imię to zrobić. Poltusz teoretycznie sprzedać nie może ale ...

 

 

osp ma np 5lat gospod i imię to zrobić

A jak jest bezimienny? :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.