wróbel75 Posted December 8, 2016 Report Share #26 Posted December 8, 2016 Maxell może i jest masa materiałów ale od ponad dwóch lat czytam w miarę regularnie tematy i nigdzie się z tym nie spotkałem.Stąd zaskoczenie gdy mi to ten Pan powiedział. Fakt że do tej pory jak coś robiłem to z mięsa sklepowego i pogłębiałem wiedzę tylko z tematów które mnie akurat interesowały (konkretne wyroby) tak jak teraz "wchodzę poziom wyżej" i kupuję pierwszy raz całego tucznika to zainteresowałem się jego obróbką. Pościągałem już materiałów jak poklasyfikować mięso itd ale nigdzie jak dotąd nie spotkałem się z tym dojrzewaniem. Ba, do poniedziałku nie wiedziałem że mięso w ogóle dojrzewa (więc nawet bym nie szukał tego zagadnienia) I myślałem że to herezja chłopa Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-530113 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2016 Report Share #27 Posted December 8, 2016 Akademia Dziadka część I - "Ubój tucznika":cyt.: "...Obmyjemy teraz całą tuszę i przetniemy ją siekierą lub tasakiem przez środek kręgów grzbietowych tak by można było wyjąć rdzeń który zaraz po rozcięciu usuwamy z półtusz. Po tej operacji obmywamy jeszcze raz półtusze i musimy schłodzić mięso.http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub36.jpgW tym przypadku natura przyszła z pomocą. Lekki przymrozek, temperatura w okolicach 0 st.C i lekki wiaterek robi doskonałą robotę.I tak, jak to widać na ostatnim zdjęciu, nasza" oprawiona świnka, powisiała do wieczora, w sumie 6 godz.http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uboj/ub38.jpgNastępnie powędrowała do piwnicy na stoły, by do końca mięso się wychłodziło i w czasie tego chłodzenia zakończyło okres dojrzewania.Autor: Dziadek" To pierwsze z brzegu. Bardzo dużo na ten temat znajdziesz w działach: mięso i tradycja. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-530116 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 8, 2016 Report Share #28 Posted December 8, 2016 Tak jak pisałem, nie czytałem tego bo znalazłem przepis na wędlinę, kupiłem mięso w sklepie lub ubojni i robiłem wyrób. Teraz po jednym "małym" wypadku z wrzodem postanowiłem kupować mięso od gospodarza i stąd kolejne pytania i nowa wiedza. A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek i tak naprawdę skupiłem się na tym jak podzielić prosiaka na kawałki. I stąd ten zonk o dojrzewaniu. Ale widzę że zaczynam od Akademii Dziadka.Dzięki Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-530122 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2016 Report Share #29 Posted December 8, 2016 A na razie pościągałem i podrukowałem trochę Twoich materiałów ze starych książek Naszych materiałów Kolego Wróbel, naszych. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-530126 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 8, 2016 Report Share #30 Posted December 8, 2016 Miałem na myśli Twoją pracę którą doceniam.Ale masz rację praca była Twoja ale materiały są już NASZE! . Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-530128 Share on other sites More sharing options...
sękacz Posted December 25, 2016 Report Share #31 Posted December 25, 2016 Można ubić trzeba zgłosić 24h przed planowanym ubojem Powiatowemu Inspektoratu Wet i zgłosić do lekarza weter z terenu który zrobi badanie przed i poubojowe. Należy także zgłosić w ARiMR w ciągu 24h jeśli gosp jest na terenie występowania lub zagrożony ASF. W niektórych powiatach mogą wymagać osoby przeszkolonej z certyfikatem uboju a w niektórych wystarczy że gosp ma np 5lat gospod i imię to zrobić. Poltusz teoretycznie sprzedać nie może ale ... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-533266 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 27, 2016 Report Share #32 Posted December 27, 2016 osp ma np 5lat gospod i imię to zrobić A jak jest bezimienny? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13451-zakup-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-co%C5%9B-si%C4%99-zmieni%C5%82o-w-przepisach/page/2/#findComment-533447 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.