Skocz do zawartości

Zakup półtuszy wieprzowej - coś się zmieniło w przepisach?


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega zawsze kupował półtusze wieprzowe od rolnika/hodowcy, a teraz usłyszał że nie może już kupić, bo rolnikowi nie wolno świnki ubić.

Tak samo nie może dokonać uboju na własne potrzeby bez zgody i obecności weterynarza.

 

Czy coś się zmieniło w przepisach?

Jak to jest u was?

Edytowane przez Bee Gees
literówka w tytule

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem.

 

Do tej pory jakoś dawali sobie z tym rady, ale teraz świnia ma swój numer, a hodowla jest dokładnie liczona.

Widocznie jest tak jak piszesz i jeszcze bardziej uszczelnili kontrole nad przepływem mięsa na rynku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa.  Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzone

Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby?

 

A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami?  :cool:

 

Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru.

Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku.

 

Przepis zmienił się około Lutego 2016r.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru. Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku.

 

Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje.....   :cool: 

Noga się tucznikowi złamie - ubój z konieczności, a ilości takich połamanych nóg nie przewidzisz.........  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ministerstwo Rolnictwa informuje, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń.

 

 

 

Już nie jest to takie proste, jak piszesz.

 

Jakoś nigdy nikt nie powiedział, nie dam ci świni, bo mam ją w papierach.  Na szczęście to decyzje komisji z UE , rolników to nie dotyczy.....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temu pytam, bo temat wynikł dzisiaj.

Kolega do mnie dzwonił czy wiem o jakichś zmianach w przepisach.

Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży.  :(

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w mojej stopce jest recepta na te problemy :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży. :(

 

Jeszcze pozostaje lekarz weterynarii gdzie będziesz badał mięso . Musisz podać od kogo je posiadasz  . 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

zwierze musi być ubite w sposób humanitarny i zachowaniem higieny, więc kłania się rozporządzenie 852 i 853. Zostają rzeźnie lub miejsca zaakceptowane przez WIS 

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Wszystkich!

Przymierzam się do zakupu pierwszej blondynki.

Dzisiaj w rozmowie z jednym gospodarzem dowiedziałem się "dziwnej" dla mnie rzeczy.

Powiedzcie jak mrozicie mięso po podziale?

Uw gospodarz ostrzegł mnie aby nie mrozić od razu mięsa świeżego (nie chodzi o ciepłe po ubiciu).

Gdy zapytałem dlaczego, to powiedział że jeżeli zamrożę świeże mięso to po miesiącu, gdy będę rozmrażał, to mięso będzie śmierdziało "starym mięsem".

Aby dłużej zachować świeżość poradził aby przed mrożeniem potrzymać z 2-3 dni w lodówce lub zapeklować je (i też potrzymać 2-3 dni bez mrożenia).

Co o tym myślicie?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso do mrożenia powinno być dojrzałe. Okres dojrzewania to 2-3 dni w warunkach chłodniczych. Jeśli mięso po uboju bedzie przechowywane w wyższej temp. np 10 C to czas dojrzewania ulegnie skróceniu.

W opisanym przypadku przez kol. Wróbel75 wolałbym zamrozić mięso świeże ( dojrzałe) niż peklować i zamrażać.

Edytowane przez Bee Gees
edycja wg.zgłoszenia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamrozić mięso świeże ( dojrzałe)

No właśnie ja też zamierzam mrozić nie peklowane. Tylko nie wiedziałem o tym dojrzewaniu.

Dzięki bardzo za pomoc.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak już jestem przy tym temacie, to zapytam jeszcze o jedno. A jak się ma świeże mięso a peklowanie na mokro? Czekać aż dojrzeje i dopiero do wiadra z zalewą czy można od razu świeże (schłodzone) zacząć peklować?

Jest w ogóle gdzieś u nas temat typowo o obchodzeniu się z mięsem zaraz po uboju? (właśnie te niuanse typu dojrzewanie itp)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj Akademię Dziadka. Właśnie tam, Dziadek przedstawia sposoby obchodzenia się z mięsem, z jakimi głównie na wsi mamy styczność.  Poza tym, na forum jest masa materiałów na temat dojrzewania mięsa.

Jesli mięso kupujesz w sklepie lub ubojni, to z zasady jest ono już własciwie przygotowane do dalszej obróbki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.