Marek z Bielska Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Października 2016 WitamPrawie wszyscy już mają swoje kąciki,a ja jeszcze nie,wszystkie moje wcześniejsze wyrobysą gdzieś na forum po rozrzucane że sam mam problem coś znaleść.Nadszed czas założenia takiego miejsca gdziebędą się pojawiały moje wyczyny masarskie. Dziś padło na prezentację drugiej już produkcji Golonka konserwowego w puszce.Uważam że zakup zamykarki do puszek zamknął definitywnie wyroby wykonywane w presce-szynkowarze z powodu wygody.Nie trzeba męczyć sie z dojadaniem wyrobu z preski,tylko otwiera się puszeczkę 300g i zjada na raz ,lub 2 razy.Ten produkt smakowo naprawdę przypomina mi dawne lata dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Października 2016 Ja mam od Marka puszkę od dwóch tygodni i kretyn jeszcze nie otworzyłem Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Października 2016 Marku, wrzuć tutaj, jako pierwszy, pełna fotorelację z produkcji tej konserwy, zamieszczając przepis oraz sposób puszkowania, pasteryzacji i chłodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2016 Mareczku, wygląda zacnie . Ja sie zastanawialem nad maszyna do puszek, ale po pierwsze mysle jak ja te powietrze ze srodka wypompuje, a po drugie ile trzeba puszek miesiecznie robic, zeby to miało sens.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Października 2016 Biznesowo?Na pewno w cholerę.Hobbistycznie?To ciężko przeliczyć na pieniądze. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Października 2016 Marku -świetny pomysł . Zapewne konserwy pyyyszotki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Października 2016 Prawie wszyscy już mają swoje kąciki,a ja jeszcze nie, No własnie... kto jak kto ale TY Marku ...w końcu Konserwa wygląda przesmacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Października 2016 MArku, wyglada wsaniale Tez prosze o fotorelacje z produkcji. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Października 2016 Marek wyglądają smaczniście, ale jedna uwaga. Jak przesyłasz do Waldka to od razu wyślij więcej. Ja sobie od niego odbiorę. Pozdrów rodzinkę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Października 2016 Jak będziesz w okolicy to weź trochę dla mnie Pozdrawiam Twoje dziewczyny Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Października 2016 Do mnie nawet wysyłać nie musisz....odbiorę osobiście. A tak na poważnie, to pomyśl nad dystrybucją!No i koniecznie szynkę konserwową zrób taką jak kiedyś typu Ham.Już teraz piszę się na parę puszek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Października 2016 Ale Marku zaszalałeś z tymi konserwami. Goloneczko takie jak lubię , ze skórką i tłuszczykiem.Zapisuje się u Ciebie na szkolenia w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Października 2016 @Jagra, Jarek wiem, że mnie zabijesz, konserwę Marka zostawiłem za działce, dziś tam byłem i zapomniałem zabrać. Więc ani Ty, ani ja nie popróbujemy. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Października 2016 Zapisuje się u Ciebie na szkolenia w tym zakresie. Praca u boku Marka to przyjemność i zabawa - oczywiście również, a może przede wszystkim Praca Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Października 2016 Zapisuje się u Ciebie na szkolenia w tym zakresie. Praca u boku Marka to przyjemność i zabawa - oczywiście również, a może przede wszystkim Praca ,, Praca u boku Marka to przyjemność " zgadzam się z tym.A pracy my się nie boimy, Marek o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Października 2016 Witam Spełniając prośbę wielu forumowiczów rozpoczynam relację z produkcjiGolonka Konserwowego krok po kroku.Golonka ta stała się hitem dla prawdziwych tygrysków Dziś zakupiłem golonka tylne z kością (kość stawowa obcięta) o wadze 5,58kg, w cenie 8,10zl/kg całość wyszła 45,19zl Skórę golonka dogalam nożem z sierści i pozostałości naskórka.trybuję oraz myje w zimnej bieżącej wodzie w celu usunięcia miazgi po cięciu piły. Po wytrybowaniu uzyskałem : golonka wraz z skórą 4,47kg,czysty obrobiony towar wyniósł mnie 10,11zl/1kg. Kości goleniowe i strzałkowe,oraz wycięte ścięgno achilessa,wraz z miękkim tuszczem,części krwawe 1,11kg.20% ubytku to naprawdę świetnie . skład solanki:woda 150g/1kg x 4,47kg = 670,5gpeklosól NPS 28,75g/1kg x 4,47kg = 128,5gglukoza krystaliczna 2 małe łyżeczki od herbaty/1kg x 4,47kg =9 łyżeczek ok 5g/kghamina s 1 łyżeczka od herbaty płaska/1kg x 4,47kg= 4 i pól łyżeczki ok 5g/kgłączny wsad będzie około 5,30kg,czyli na 18 puszek o masie netto 300g. Wytrybowane golonka wraz z skórą,kroje na 3 kawałki (lepiej układa się w puszce),po czym zalewam solanką,wszystko bardzo dokładnie mieszam-masuje,skórę ukrywam podczęścią mięśniową aby nie obeschła z góry i nie ściemniała,odstawiam do lodówki.Pekluje 3 dni....zatem czekamy na dalszy ciąg relacji. W planach jest jeszcze mielonka z podgardla (podgardle bez gruczołów i mięs krwawych,skóry)50% z mięsem wp.kl.II 50% razem 1,17kg.Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą 23g/1kg.Na fotce są też sparzone skórki z podgardla,które będą dodane do farszu.Jakie przyprawy jeszcze nie wiem,może z majerankiem,może z cebulką...zobaczymy,a może podpowiecie....jest to inwencja własna. Aby lepiej zobrazować dorzucam fotki z przygotowania Odpowiedzi odpiszę jutro.słonecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami .Takich chytów przemysłowych jest dużo . I tak oto weszliśmy w tradycyjnym forum w nowoczesność. Edytowane 6 Października 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Października 2016 Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami . No właśnie, a czy ta konserwa z golonki nie wyjdzie bez zastosowania "haminy s"? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Października 2016 Dziś urodzinowa szynka....była bardzo smaczna,podana z sosem czosnkowo-koperkowym i sałatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) No właśnie, a czy ta konserwa z golonki nie wyjdzie bez zastosowania "haminy s"? Wyjdzie.Robiłem bez i mi smakowała, ale jak jest różnica tego nie wiem bo nie robiłem z chemicznymi dodatkami i robił nie będę. Może moja golonka się tak nie skleiła, ale to dla mnie mały problem. Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami Edytowane 8 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Października 2016 Witaj MarkuBardzo piekna szynka, a jak udalo Ci sie zrobic taka ladna skorke? Masz moze jakis specjalny trick?Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Października 2016 Marku... Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!Szyneczka wygląda bardzo apetycznie.Widać po skórce, że urodziny były udane ..... Pozdrówka dla całej rodzinki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Października 2016 Marek Najlepsiejszego !!! jak udalo Ci sie zrobic taka ladna skorke? Masz moze jakis specjalny trick? Patrząc na foto , to raczej nie peklowana , a pieczona w piekarniku :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Października 2016 bo nie robiłem z chemicznymi dodatkami i robił nie będę Arkadiusz - no może nie do końca wszak i sól i peklosól - to tzw "chemia" . Wiem ,że jesteś Strażnikiem Tradycji - i chwała Ci za to.... Marek podał swój przepis rzetelnie i też jest to ważne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Października 2016 wszak i sól i peklosól - to tzw "chemia" Miałem na myśli wielofosforany bez, których moim zdaniem można się obejść. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.