Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Marek z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

   Witam


Prawie wszyscy już mają swoje kąciki,a ja jeszcze nie,wszystkie moje wcześniejsze wyroby


są gdzieś na forum po rozrzucane że sam mam problem coś znaleść.


Nadszed czas założenia takiego miejsca gdzie


będą się pojawiały moje wyczyny masarskie.


 


Dziś padło na prezentację drugiej już produkcji Golonka konserwowego w puszce.Uważam że zakup zamykarki do puszek zamknął definitywnie wyroby wykonywane w presce-szynkowarze z powodu 


wygody.Nie trzeba męczyć sie z dojadaniem wyrobu z preski,tylko otwiera się puszeczkę 300g i zjada na raz ,lub 2 razy.


Ten produkt smakowo naprawdę przypomina mi dawne lata dzieciństwa.


 


post-40148-0-04043700-1475344424_thumb.jpg


post-40148-0-14878900-1475344436_thumb.jpg


post-40148-0-45571100-1475344446_thumb.jpg


post-40148-0-27217800-1475344459_thumb.jpg


post-40148-0-24347400-1475344472_thumb.jpg


post-40148-0-52327800-1475344487_thumb.jpg


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku, wrzuć tutaj, jako pierwszy, pełna fotorelację z produkcji tej konserwy, zamieszczając przepis oraz sposób puszkowania, pasteryzacji i chłodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mareczku, wygląda zacnie :). Ja sie zastanawialem nad maszyna do puszek, ale po pierwsze mysle jak ja te powietrze ze srodka wypompuje, a po drugie ile trzeba puszek miesiecznie robic, zeby to miało sens....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku -świetny pomysł . Zapewne konserwy pyyyszotki :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawie wszyscy już mają swoje kąciki,a ja jeszcze nie,

 

No własnie... kto jak kto ale TY Marku ...w końcu :clap::) 

Konserwa wygląda przesmacznie :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marek wyglądają smaczniście, ale jedna uwaga. Jak przesyłasz do Waldka to od razu wyślij więcej. Ja sobie od niego odbiorę.  :D

Pozdrów rodzinkę.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do mnie nawet wysyłać nie musisz....odbiorę osobiście.

 

A tak na poważnie, to pomyśl nad dystrybucją!

No i koniecznie szynkę konserwową zrób taką jak kiedyś typu Ham.

Już teraz piszę się na parę puszek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapisuje się u Ciebie na szkolenia w tym zakresie.
  Praca u boku Marka to przyjemność i zabawa - oczywiście również, a może przede wszystkim  Praca :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zapisuje się u Ciebie na szkolenia w tym zakresie.
  Praca u boku Marka to przyjemność i zabawa - oczywiście również, a może przede wszystkim  Praca :)

 

 ,, Praca u boku Marka to przyjemność " zgadzam się z tym.

A pracy my się nie boimy, Marek o tym wie.  :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Spełniając prośbę wielu forumowiczów rozpoczynam relację z produkcji

Golonka Konserwowego krok po kroku.Golonka ta stała się hitem dla 

prawdziwych tygrysków  :tongue:

 

Dziś zakupiłem golonka tylne z kością (kość stawowa obcięta) o wadze 5,58kg, 

w cenie 8,10zl/kg całość wyszła 45,19zl

 

Skórę golonka dogalam nożem z sierści i pozostałości naskórka.trybuję oraz 

myje w zimnej bieżącej wodzie w celu usunięcia miazgi po cięciu piły.

 

Po wytrybowaniu uzyskałem :

 

golonka wraz z skórą 4,47kg,czysty obrobiony towar wyniósł mnie 10,11zl/1kg.

 

Kości goleniowe i strzałkowe,oraz wycięte ścięgno achilessa,

wraz z miękkim tuszczem,części krwawe 1,11kg.

20% ubytku to naprawdę świetnie :) .

 

skład solanki:

woda 150g/1kg x 4,47kg = 670,5g

peklosól NPS 28,75g/1kg x 4,47kg = 128,5g

glukoza krystaliczna 2 małe łyżeczki od herbaty/1kg x 4,47kg =9 łyżeczek ok 5g/kg

hamina s 1 łyżeczka od herbaty płaska/1kg x 4,47kg= 4 i pól łyżeczki ok 5g/kg

łączny wsad będzie około 5,30kg,czyli na 18 puszek o masie netto 300g.

 

Wytrybowane golonka wraz z skórą,kroje na 3 kawałki (lepiej układa się w puszce),

po czym zalewam solanką,wszystko bardzo dokładnie mieszam-masuje,skórę ukrywam pod

częścią mięśniową aby nie obeschła z góry i nie ściemniała,odstawiam do lodówki.

Pekluje 3 dni....zatem czekamy na dalszy ciąg relacji.

 

W planach jest jeszcze mielonka z podgardla (podgardle bez gruczołów i mięs krwawych,skóry)

50% z mięsem wp.kl.II 50% razem 1,17kg.

Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą 23g/1kg.Na fotce są też sparzone skórki z podgardla,które będą dodane do farszu.Jakie przyprawy jeszcze nie wiem,

może z majerankiem,może z cebulką...zobaczymy,a może podpowiecie....jest to inwencja własna.

 

Aby lepiej zobrazować dorzucam fotki z przygotowania

 

Odpowiedzi odpiszę jutro.

słonecznie pozdrawiam

post-40148-0-37829300-1475783825_thumb.jpgpost-40148-0-14672900-1475783837_thumb.jpgpost-40148-0-99255300-1475783845_thumb.jpgpost-40148-0-96017200-1475783851_thumb.jpgpost-40148-0-36736800-1475783860_thumb.jpgpost-40148-0-65747800-1475783866_thumb.jpgpost-40148-0-52370700-1475783879_thumb.jpgpost-40148-0-83493000-1475783885_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami .Takich chytów  przemysłowych jest dużo . I tak oto weszliśmy w tradycyjnym forum w nowoczesność.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami .

No właśnie, a czy ta konserwa z golonki nie wyjdzie bez zastosowania "haminy s"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, a czy ta konserwa z golonki nie wyjdzie bez zastosowania "haminy s"?

 

Wyjdzie.Robiłem bez i mi smakowała, ale jak jest różnica tego nie wiem bo nie robiłem z chemicznymi dodatkami i robił nie będę. Może moja golonka się tak nie skleiła, ale to dla mnie mały problem.

 

 

 

Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami

 

:thumbsup:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku... Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!

Szyneczka wygląda bardzo apetycznie.

Widać po skórce, że urodziny były udane ..... :thumbsup:

Pozdrówka dla całej rodzinki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marek :)  Najlepsiejszego !!! :)

 

jak udalo Ci sie zrobic taka ladna skorke? Masz moze jakis specjalny trick?
  Patrząc na foto , to raczej nie peklowana , a pieczona w piekarniku :clap: :clap: :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo nie robiłem z chemicznymi dodatkami i robił nie będę
Arkadiusz - :) no może nie do końca :) wszak i sól i peklosól - to tzw "chemia" :facepalm:  . Wiem ,że jesteś Strażnikiem Tradycji - i chwała Ci za to.... Marek podał swój przepis rzetelnie  i też jest to ważne :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszak i sól i peklosól - to tzw "chemia"

 

Miałem na myśli wielofosforany bez, których moim zdaniem można się obejść. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.