Marek z Bielska Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Eanna mam dwie nadziewarki 7,5l od Tomka z kiełbasy domowe i drugą z tej samej firmy saussagemaker z USA 2,5l ,pomógł mi zakupić kol.z forum za co jestem mu niezmiernie wdzięczny, używam małej bo mało robię tylko dla siebie wędliny i pod swój smak.Pacan Wojciech kupiłem młotowiertarke udarową sdeesem na dwa wymienne futerka SDS i pod zwykłe wiertła mocowanie cały komplet z wiertłami z walizką za 175zlNapewno ten chińczyk wytrzymie opór farszu,a i na warsztat też się przyda,bo te akumulatorowe to mocne na chwilę. Dziś dostałem wątrobę cielęcą,serca i ozorki.Zrobię wątróbkę z oliwą z oliwek,a serca i ozorki pójdą w galaretę,może później wstawię fotki z poczynań kulinarnych,odpocznę ,trochę się zresetujeI pójdę do kuchni,na razie kochani do zaś:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 kupiłem młotowiertarke udarową sdeesem na dwa wymienne futerka SDS i pod zwykłe wiertła mocowanie cały komplet z wiertłami z walizką za 175zl Jestem zaskoczony wypasem i ceną Ale jak działa ..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) No i jestem znów,wymiana garów na kuchni,ozorki i serca są już miękkie studzą się,chwila przerwy na fotki z boju pracy,nawet trochę wątróbki z kurczaka zrobiłem z cebulką....coś trzeba zjeść, odpocząć chwilę kawkę po obiadku zrobię i pójdę kroić serca i ozorki do galaretyA tak to się robiłoOpis wrzucę jak skończę i odsapne trochę, myślę że wieczorem....okejas idę bo się rozleniwie :-) ozorki i języki czekają,no i słoiki sterylizować trzeba.See you later... Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 No i szybko to poszło, uwinąłem się:-)Ozorki i serca ugotowane do miękkości pokroiłem w grubą kostkę,bez łoju i błon powięzi części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem i na każdy słoik 0,5 litra dałem płaską łyżeczkę soli.Nie dawałem żadnych przypraw tylko sól,ma być naturalny smak krowiska-cielaka:-) we własnym sosie,kto chce może dodać co chce z przypraw. Czas na wątróbkę cielęcą,podaję przepis moja inspiracją smakowa.Po koleji do słoika na dno daję przesmażoną na złoto cebulkę,kilka ziaren czarnego pieprzu,plasterki świeżego czosnku-dużo na to kawałki wątróbki w małych kawałkach,potem łyżeczka przecieru pomidorowego i powtarzamy tak dwa razy warstwy na górę jeszcze łyżeczka przecieru czosnek i dodaje 1/3 łyżeczki cukru zredukować przecier,1/2 płaska łyżeczka soli oraz oliwę z oliwek pepperonii 1 łyżeczka bardzo ostra i do końca zalewam dobrą oliwą z oliwek,nie żałować nie zalewać dziadostwem w tej oliwie potem macza się dobre pieczywko i idzie tylko na zdrowie,nawet wskazane jest kielicha czystej wypić ale nie mam nic:-(Polecam użyć dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ja używam tej z Toskanii bardzo dobra i zdrowa choć oliwek nie jadam ale kapusta okraszona tą oliwą o dziwo mi wchodzi.To by było na tyle szaleństw kuchennych,kto chce ze mną jeść musi poczekać, aż smaki wątróbki się przegryzą.3-majcie się kochani, róbcie swoje pyszności w kuchni...uffff jak ładnie pachnie krowiskiem w mieszkaniu ,chodził za mną ten zapach :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) kupiłem młotowiertarke udarową sdeesem na dwa wymienne futerka SDS i pod zwykłe wiertła mocowanie cały komplet z wiertłami z walizką za 175zl Jestem zaskoczony wypasem i ceną Ale jak działa ..... Muski , napeweno , jako nowy sprzęt działa dobrze - to napisać powinien Marek , ciesze się , że skorzystał z mojej rady , opór masy mięsnej nijak sie ma do oporu betonu czy dobrze wypalonej cegły -wróżę długie użytkowanie .Przestrzegam przed wodą i wilgocią w kontakcie z maszyną -sprawdziłbym skuteczność zerowania gniazda w miejscu pracy. Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 No i szybko to poszło, uwinąłem się:-)Ozorki i serca ugotowane do miękkości pokroiłem w grubą kostkę,bez łoju i błon powięzi części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem i na każdy słoik 0,5 litra dałem płaską łyżeczkę soli.Nie dawałem żadnych przypraw tylko sól,ma być naturalny smak krowiska-cielaka:-) we własnym sosie,kto chce może dodać co chce z przypraw. Wątróbkę opisałeś ok ale nie kumam tych ozorków i serc?>Ozorki i serca ugotowane do miękkości pokroiłem w grubą kostkę,bez łoju i błon powięziTo jest okA to: części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem Czyli gotowałeś bez soli? i włożyłeś do słoika samo osierdzie? A ozorek? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Marku pokaż ten sprzęt w niewiarygodnie niskiej cenie . bardzo jestem ciekaw Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 A to: części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem to jest tak, jak pisze się bez znaków przestankowych w odpowiednim miejscu Ale poczekajmy, jak Marek wyjaśni, co z tym osierdziem zrobił Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Przepraszam nie dałem przecinkabez łoju i błon powięzi części osierdzia, zalałem.....Tak gotowałem bez soli,w słoiku tylko pokrojony ozorek i serce :-) Muski jak przyjdzie paczka zrobię fotkę.[Dodano: 09 sie 2022 - 15:19]Tak to wygląda po sterylizacji 116'C/45min.Ozorki z sercem będą serwowane z makaronem,a wątróbka cielęca z dobrym pieczywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Muski oto cudo co przyszło,celma to się z mocą nie umywa do tego chińczyka,dwa uchwyty szybko złączne, wiertła są ale to lipa,na razie idzie jak burza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 WitajcieDziś zsało mnie na słodko więc zrobiłem naleśniki wg przepisu kudłatej z YouTube tylko zamiast masła dałem oliwę z oliwek i więcej drogiego cukru ,no ale bida nie ma dżemu, powidła się skończyły, usmażyły się wyśmienicie bez dodawania oleju na patelnię.Spałaszowałem je popijając chłodnym mleczkiem w smaku bajonet,jeszcze zostały mi dwa na wieczór:-)Pozdrawiam słonecznie Marekp.s.myśle że dobre by były z pasztetową, cieniutki naleśnik z smarowną pasztetową nie żartuje trzeba to kiedyś spróbować:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Naszedł mnie smak na coś co pamiętam z dawnych lat dzieciństwa,co prawda dziś zrobiłem tylko część,jutro dorobię tylko dwa składniki i będzie obiad jak kuku jambo na kilka dni ,a może także zamroże ,bo jakoś lepiej mi się gotuje w dużym garku niż w małym no i tak ekonomicznie jest. Może ktoś zgadnie co z tego powstanie....jutro to już będzie gotowiec.Pozdrawiam słonecznie Marek:-) p.s.pieczarki wyszły przedobre,tak fajnie się usmażyły na oliwie z oliwek z dodatkiem soli,pieprzu i oczywiście odrobiną przyprawy maggi,jak już Warzecha zwalnia w trakcie mieszania stopień usmażenia jest ok,nie mogę zaglądać do kuchni bo co zajrzę to coś dziubne:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Witam,nikt nie zgadywał co z tego farszu- nadzienia będzie.... więc Wam powiem, powstały łazanki, ugotowałem makaron świderki i taki co miałem w szafce, aby go wyjechać oraz kapuche kiszoną pokrojoną z zielem angielskim i kminkiem bez dodatku słodkiej kapuchy,gdyż kiszona robi ten dopalacz smaku, miseczkę łazanków z pieprzem i przyprawą maggi spałaszowałem na śniadanko.Reszta jak się wystudzi do woreczków będzie zamrożona na inne dnie.Polecam i pozdrawiam słonecznie Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Smaki dzieciństwa! Całkiem nieźle hehe. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 powstały łazanki, To takie na bogato Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 9 Września 2022 WitamSprawdziłem przepis jakiegoś chińczyka co zarabia monetę na ulicy,gdzieś w kantonie chińskim na omlet z dwóch składników bez mąki,kolejkę klientów miał bardzo długą i zajadali się tym to i ja postanowiłem to zrobić.# 3 jajka# 3 łyżki stołowe śmietanki ja nie żałowałem dałem 36%, kwaśną darowałem sobie to ma być dobre, kupiłem 500ml za 9,99zl będzie na omlet na inne dnie :-) To wszystko ubijam rózgą blenderem na lejącą konsystencję,rozgrzewam patelnie kropla oliwy z oliwek aby gładko poszło i rozlewam ciasto na cieniutkiego naleśnika obsmażam z dwóch stron do barwy lekko brunatnej obracając drewnianą łopatką.Powiem tyle pycha po taniości i bez mąki,cześć zjadłem polewając cieniutko ketchupem,a część z miodem smak rewelacjaPolecam od razu zrobić z 5 jajek.Dzieciom będzie smakować z truskawkami czy owocami,z dżemem taka alternatywa jak będzie ssać kaciana,od dziś śmietanka musi być w kilszranku obowiązkowo :-) Pozdrawiam słonecznie i życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 9 Września 2022 To co usmażyłeś nazywa się omletem z jajek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 9 Września 2022 Powiem tak, tylko Mężczyźni z Podbeskidzia "mają Wielkie Jaja" PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Szczęśliwego nowego roku 2023 życzę wszystkim forumowiczom,niech się Wam po brodzie leje :-)......sylwestrowy party boczek pieczony z kminkiem wg Krzys59 Życzy Marek z Bielska p.s.pieczony na materacyku z cebuli oraz lotkami ze skrzydełek z kurczaka wyszedłBajonet Mega Hammer tylko dla tygrysków:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 2 Stycznia 2023 sylwestrowy party boczek pieczony z kminkiem wg Krzys59 Co by chciał być tak pięknie chrupki z 2 stron Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Ja nawet z jednej strony szarpałbym jak Reksio. Lubię chrupki boczek ps. Marku, nie można się z Tobą skontaktować, pewnie masz przepełnioną skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Wiesiek 604356746 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Życzy Marek z BielskaTobie również wszystkiego dobrego!Te patyczki do szaszłyków po co tam są? Ten boczek jest w kawałku czy a'la szaszłyki? Edytowane 2 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Karol, ja też patyki do szaszłyków wbijam, boczek się "nie garbi" podczas pieczenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Karol Niech będzie Karol A co patyczków to rozumiem, chociaż zawsze piekłem bez. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.