Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Marek z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

Eanna mam dwie nadziewarki 7,5l od Tomka z kiełbasy domowe i drugą z tej samej firmy saussagemaker z USA 2,5l ,pomógł mi zakupić kol.z forum za co jestem mu niezmiernie wdzięczny, używam małej bo mało robię tylko dla siebie wędliny i pod swój smak.

Pacan Wojciech kupiłem młotowiertarke udarową sdeesem na dwa wymienne futerka SDS i pod zwykłe wiertła mocowanie cały komplet z wiertłami z walizką za 175zl

Napewno ten chińczyk wytrzymie opór farszu,a i na warsztat też się przyda,bo te akumulatorowe to mocne na chwilę.

 

Dziś dostałem wątrobę cielęcą,serca i ozorki.Zrobię wątróbkę z oliwą z oliwek,a serca i ozorki pójdą w galaretę,może później wstawię fotki z poczynań kulinarnych,odpocznę ,trochę się zresetuje

I pójdę do kuchni,na razie kochani do zaś:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kupiłem młotowiertarke udarową sdeesem na dwa wymienne futerka SDS i pod zwykłe wiertła mocowanie cały komplet z wiertłami z walizką za 175zl
:angel: Jestem zaskoczony wypasem i ceną  :cry:  Ale jak działa .....

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jestem znów,wymiana garów na kuchni,ozorki i serca są już miękkie studzą się,chwila przerwy na fotki z boju pracy,nawet trochę wątróbki z kurczaka zrobiłem z cebulką....coś trzeba zjeść, odpocząć chwilę kawkę po obiadku zrobię i pójdę kroić serca i ozorki do galarety
A tak to się robiło

post-40148-0-72192300-1659972338_thumb.jpgpost-40148-0-14186200-1659972422_thumb.jpgpost-40148-0-16959100-1659972485_thumb.jpgpost-40148-0-07416000-1659972549_thumb.jpgpost-40148-0-47918100-1659972604_thumb.jpgpost-40148-0-62237900-1659972660_thumb.jpgpost-40148-0-40311600-1659972754_thumb.jpgpost-40148-0-77262900-1659972815_thumb.jpgpost-40148-0-73923100-1659972918_thumb.jpgpost-40148-0-89617300-1659972997_thumb.jpgpost-40148-0-99796600-1659973079_thumb.jpgpost-40148-0-68778900-1659973153_thumb.jpgpost-40148-0-82906900-1659973216_thumb.jpgpost-40148-0-16651400-1659973284_thumb.jpg

Opis wrzucę jak skończę i odsapne trochę, myślę że wieczorem....okejas idę bo się rozleniwie :-) ozorki i języki czekają,no i słoiki sterylizować trzeba.
See you later...

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i szybko to poszło, uwinąłem się:-)

Ozorki i serca ugotowane do miękkości pokroiłem w grubą kostkę,bez łoju i błon powięzi części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem i na każdy słoik 0,5 litra dałem płaską łyżeczkę soli.Nie dawałem żadnych przypraw tylko sól,ma być naturalny smak krowiska-cielaka:-) we własnym sosie,kto chce może dodać co chce z przypraw.

 

 

Czas na wątróbkę cielęcą,podaję przepis moja inspiracją smakowa.

Po koleji do słoika na dno daję przesmażoną na złoto cebulkę,kilka ziaren czarnego pieprzu,plasterki świeżego czosnku-dużo na to kawałki wątróbki w małych kawałkach,potem łyżeczka przecieru pomidorowego i powtarzamy tak dwa razy warstwy na górę jeszcze łyżeczka przecieru czosnek i dodaje 1/3 łyżeczki cukru zredukować przecier,1/2 płaska łyżeczka soli oraz oliwę z oliwek pepperonii 1 łyżeczka bardzo ostra i do końca zalewam dobrą oliwą z oliwek,nie żałować nie zalewać dziadostwem w tej oliwie potem macza się dobre pieczywko i idzie tylko na zdrowie,nawet wskazane jest kielicha czystej wypić ale nie mam nic:-(

Polecam użyć dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ja używam tej z Toskanii bardzo dobra i zdrowa choć oliwek nie jadam ale kapusta okraszona tą oliwą o dziwo mi wchodzi.To by było na tyle szaleństw kuchennych,kto chce ze mną jeść musi poczekać, aż smaki wątróbki się przegryzą.

3-majcie się kochani, róbcie swoje pyszności w kuchni...uffff jak ładnie pachnie krowiskiem w mieszkaniu ,chodził za mną ten zapach :-)

 

 

 

post-40148-0-61191600-1659976604_thumb.jpgpost-40148-0-50031400-1659976668_thumb.jpgpost-40148-0-56467400-1659976730_thumb.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

kupiłem młotowiertarke udarową sdeesem na dwa wymienne futerka SDS i pod zwykłe wiertła mocowanie cały komplet z wiertłami z walizką za 175zl
:angel: Jestem zaskoczony wypasem i ceną  :cry:  Ale jak działa .....

 

Muski , napeweno , jako nowy sprzęt działa dobrze - to napisać powinien Marek , ciesze się , że skorzystał z mojej rady , opór masy mięsnej nijak sie ma do oporu betonu czy dobrze wypalonej cegły -wróżę długie użytkowanie .Przestrzegam przed wodą i wilgocią w kontakcie z maszyną -sprawdziłbym skuteczność  zerowania gniazda w miejscu pracy.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i szybko to poszło, uwinąłem się:-)

Ozorki i serca ugotowane do miękkości pokroiłem w grubą kostkę,bez łoju i błon powięzi części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem i na każdy słoik 0,5 litra dałem płaską łyżeczkę soli.Nie dawałem żadnych przypraw tylko sól,ma być naturalny smak krowiska-cielaka:-) we własnym sosie,kto chce może dodać co chce z przypraw.

 

Wątróbkę opisałeś ok ale nie kumam tych ozorków i serc?

>Ozorki i serca ugotowane do miękkości pokroiłem w grubą kostkę,bez łoju i błon powięzi

To jest ok

A to: części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem 

Czyli gotowałeś bez soli? i włożyłeś do słoika samo osierdzie? A ozorek?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku pokaż ten sprzęt w niewiarygodnie niskiej cenie . bardzo jestem ciekaw  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to: części osierdzia zalałem gorącym wywarem naturalnym z gotowania rosołem 

to jest tak, jak pisze się bez znaków przestankowych w odpowiednim miejscu  :facepalm: 

Ale poczekajmy, jak Marek wyjaśni, co z tym osierdziem zrobił   :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam nie dałem przecinka

bez łoju i błon powięzi części osierdzia, zalałem.....

Tak gotowałem bez soli,w słoiku tylko pokrojony ozorek i serce :-)

 

Muski jak przyjdzie paczka zrobię fotkę.

[Dodano: 09 sie 2022 - 15:19]

Tak to wygląda po sterylizacji 116'C/45min.Ozorki z sercem będą serwowane z makaronem,a wątróbka cielęca z dobrym pieczywem.

post-40148-0-32045700-1660050881_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie

Dziś zsało mnie na słodko więc zrobiłem naleśniki wg przepisu kudłatej z YouTube tylko zamiast masła dałem oliwę z oliwek i więcej drogiego cukru ,no ale bida nie ma dżemu, powidła się skończyły, usmażyły się wyśmienicie bez dodawania oleju na patelnię.Spałaszowałem je popijając chłodnym mleczkiem w smaku bajonet,jeszcze zostały mi dwa na wieczór:-)

Pozdrawiam słonecznie Marek

p.s.myśle że dobre by były z pasztetową, cieniutki naleśnik z smarowną pasztetową nie żartuje trzeba to kiedyś spróbować:-)

 

post-40148-0-83705700-1661079934_thumb.jpgpost-40148-0-98123200-1661080027_thumb.jpgpost-40148-0-47087800-1661080105_thumb.jpgpost-40148-0-81937600-1661080179_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naszedł mnie smak na coś co pamiętam z dawnych lat dzieciństwa,co prawda dziś zrobiłem tylko część,jutro dorobię tylko dwa składniki i będzie obiad jak kuku jambo na kilka dni ,a może także zamroże ,bo jakoś lepiej mi się gotuje w dużym garku niż w małym no i tak ekonomicznie jest. Może ktoś zgadnie co z tego powstanie....jutro to już będzie gotowiec.

Pozdrawiam słonecznie Marek:-)

 

p.s.pieczarki wyszły przedobre,tak fajnie się usmażyły na oliwie z oliwek z dodatkiem soli,pieprzu i oczywiście odrobiną przyprawy maggi,jak już Warzecha zwalnia w trakcie mieszania stopień usmażenia jest ok,nie mogę zaglądać do kuchni bo co zajrzę to coś dziubne:-)

 

post-40148-0-11232500-1661439006_thumb.jpgpost-40148-0-21271100-1661439112_thumb.jpgpost-40148-0-95896800-1661439319_thumb.jpgpost-40148-0-64214300-1661439224_thumb.jpgpost-40148-0-23896500-1661439477_thumb.jpgpost-40148-0-24723500-1661439407_thumb.jpgpost-40148-0-84585300-1661439555_thumb.jpgpost-40148-0-23382600-1661439628_thumb.jpgpost-40148-0-73016700-1661439724_thumb.jpgpost-40148-0-14408100-1661439815_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,nikt nie zgadywał co z tego farszu- nadzienia będzie.... więc Wam powiem, powstały łazanki, ugotowałem makaron świderki i taki co miałem w szafce, aby go wyjechać oraz kapuche kiszoną pokrojoną z zielem angielskim i kminkiem bez dodatku słodkiej kapuchy,gdyż kiszona robi ten dopalacz smaku, miseczkę łazanków z pieprzem i przyprawą maggi spałaszowałem na śniadanko.Reszta jak się wystudzi do woreczków będzie zamrożona na inne dnie.

Polecam i pozdrawiam słonecznie Marek.

 

post-40148-0-02845200-1661500727_thumb.jpgpost-40148-0-21560800-1661500774_thumb.jpgpost-40148-0-49224300-1661500825_thumb.jpgpost-40148-0-46453400-1661500883_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

powstały łazanki,
To takie na bogato :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Sprawdziłem przepis jakiegoś chińczyka co zarabia monetę na ulicy,gdzieś w kantonie chińskim na omlet z dwóch składników bez mąki,kolejkę klientów miał bardzo długą i zajadali się tym to i ja postanowiłem to zrobić.

# 3 jajka

# 3 łyżki stołowe śmietanki ja nie żałowałem dałem 36%, kwaśną darowałem sobie to ma być dobre, kupiłem 500ml za 9,99zl będzie na omlet na inne dnie :-)

 

To wszystko ubijam rózgą blenderem na lejącą konsystencję,rozgrzewam patelnie kropla oliwy z oliwek aby gładko poszło i

rozlewam ciasto na cieniutkiego naleśnika obsmażam z dwóch stron do barwy lekko brunatnej obracając drewnianą łopatką.

Powiem tyle pycha po taniości i bez mąki,cześć zjadłem polewając cieniutko ketchupem,a część z miodem smak rewelacja

Polecam od razu zrobić z 5 jajek.

Dzieciom będzie smakować z truskawkami czy owocami,z dżemem taka alternatywa jak będzie ssać kaciana,od dziś śmietanka musi być w kilszranku obowiązkowo :-)

 

post-40148-0-81394000-1662742593_thumb.jpgpost-40148-0-39583600-1662742677_thumb.jpg

 

Pozdrawiam słonecznie i życzę smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Szczęśliwego nowego roku 2023 życzę wszystkim forumowiczom,niech się Wam po brodzie leje :-)......sylwestrowy party boczek pieczony z kminkiem wg Krzys59

Życzy Marek z Bielska

p.s.pieczony na materacyku z cebuli oraz lotkami ze skrzydełek z kurczaka wyszedł

Bajonet Mega Hammer tylko dla tygrysków:-)

 

post-40148-0-88501300-1672665891_thumb.jpgpost-40148-0-60788100-1672665962_thumb.jpgpost-40148-0-65457900-1672666018_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

sylwestrowy party boczek pieczony z kminkiem wg Krzys59
 Co by chciał być tak pięknie chrupki z 2 stron  :thumbsup:  :clap:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Życzy Marek z Bielska

Tobie również wszystkiego dobrego!

Te patyczki do szaszłyków po co tam są? Ten boczek jest w kawałku czy a'la szaszłyki?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karol

Niech będzie Karol  :D 

 

A co patyczków to rozumiem, chociaż zawsze piekłem bez. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.