Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Marek z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

W tygodniu padło na wędzone pstrągi tęczowe

 

 

 

Pare fotek z wędzenia kabanosów Julci

 

 

 

A dzisiaj w trakcie pisania posta pieczemy party boczek z kminkiem

 

Same pyszności Marku  :clap:

Na ten boczek dostałam ochoty i będę robić, tylko potrzebuję kilka  wskazówek.

Będzie w Twoim wątku przepis na niego? 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Lubię boczek, w takiej wersji jeszcze nie próbowałem, pewnie spróbuję taki zrobić

 

Rób, rób bo warto. Już niejednokrotnie miałam okazję zajadać się tym  boczkiem na zlocie. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam


Właśnie jestem po zawiązaniu sadełka po obiadku (godz. 16.30) jak mawiał mój tata i jak nigdy napiłem się piwka  :)


Dziś został upieczony kurczak faszerowany za którym historia się toczy bo to już 4 pokolenie go robi


i zawsze wszystkim bardzo smakuje.O kurczaku tym słyszałem wiele od kol.Waro58 że dobry i smaczny i zawsze chodził mi po głowie tak jak druciki do zszywania drobiu które załatwił kolega S. (nie jestem upoważniony)


 


Przepis pochodzi od Wara58 którego babcia piekła takiego kurczaczka dla księży na różne przyjęcia,


otóż tu zapaliła mi się lampka że to musi być naprawdę dobre (no bo księża raczej smacznie jadają).


Postanowiłem go zrobić dziś na obiadek dla żony,będzie na dwa dni  :)  :)


Przepis:


kurczaka takiego 1,5kg nacieramy przyprawą jaką lubimy z olejem dzień wcześniej,ja użyłem prymata złocisty kurczak-bardzo dobra przyprawa w ilości 1,5 paczki (ja miałem ptaka 1,7kg)


wątróbka 100g-mielimy na 4mm


bułka tarta-sucharek 100g


masło 100g


pęczek natki pietruszki duży-mielimy na 4mm


1 jajko


sól i pieprz do smaku,wszystko mieszamy


ja dodałem jeszcze ok. 50ml mleka do wyregulowania gęstości (lub dać mniej sucharka) tak aby farsz nie był zbity a był puszysty-taki wolny (mięsny dla mnie jest za bardzo zbity a zęby nie te  :) )


 


Oczywiście po namowach Waldka farszu zrobiłem dwa razy więcej z myślą zrobienia pasztetku dla Julci  ;)  ;)


 


Ptaszka piekłem 1,40 godz.


temp.200'C ciro therm 30 min./180"C góra-dół 60 min./220'C góra-dół10 min.


 


Przepis jest tak banalny,wręcz prosty tylko nie mówcie gościom że tak mało mięsa w nim :)  :)


Ten cały farsz pietruszka-masełko nadaje smak całemu ptaszkowi to nie są żarty  ;)


 


A tak to wyglądało w trakcie...


 


post-40148-0-27399600-1576869815_thumb.jpgpost-40148-0-81582500-1576869825_thumb.jpg


post-40148-0-04603600-1576869835_thumb.jpgpost-40148-0-75907700-1576869845_thumb.jpg


post-40148-0-27794100-1576869858_thumb.jpgpost-40148-0-00278000-1576869868_thumb.jpg


post-40148-0-77773900-1576869871_thumb.jpgpost-40148-0-74640500-1576869880_thumb.jpg


 


 


Byłem widziałem i zakupiłem piękne wołowe z którego pocięte zostały plastry duże jak lacie na rolady wołowe na święta ,które moja żona ślązaczka robi przebombowo,sosik,kluseczki z dziurką  tzw.gumiklyjzy,dzieci to by sam sos z kluseczkami jadły taki dobry  :tongue:


Roladki zostały wyjątkowo zamrożone nic im nie będzie do świąt,relacja dalsza nastąpi....


 


post-40148-0-69597100-1576869890_thumb.jpgpost-40148-0-48454900-1576869903_thumb.jpg


post-40148-0-57238300-1576869907_thumb.jpgpost-40148-0-55141300-1576869919_thumb.jpg


 


A tu wersja dla Julci same mięsko


 


post-40148-0-64136400-1576869922_thumb.jpg

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę Marku, że miałeś pracowity dzień. 

Wszystko wygląda bardzo smacznie, a ten patent  łączenia '' ptaka'' po faszerowaniu jest bardzo ciekawy.

Roladki, pasztet....  :)  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam


W święta gościła gęś faszerowana szarą renetą z majerankiem oraz rolady wołowe z kluseczkami i modrą kapustą  :)  :)


Co do gęsi była bardzo pielęgnowana podczas wykonywania tj.


depilowana z końcówek piór chyba z dwie godz.we dwójkę


moczona w solance z przyprawami


w środku natarta przyprawą


faszerowana jabłkiem z majerankiem


w trakcie pieczenia obracana po 1,5godz.cyckami do góry


pod koniec dla chrupiącej skórki pędzlowana wodą solankową


wyszła wizualnie powiedziałbym ładnie


 


W piekarniku dostała w du..e 4 godz.30 min.pieczenia i co powiedziałbym jeszcze do miękkości oczekiwanej brakowało wiele,mięsa generalnie niewiele a miała 3kg ++ i na dodatek żylaste jak ze starej chabety co ciężko pracowała.


 


Miała jeden bardzo smaczny element którego jest bardzo mało to szyja  :)  :)


 


Tak tak ta szyja co w trakcie pieczenia stanęła jak .....oczywiście bez skóry  ;)


 


Była to pierwsza i chyba ostatnia gęś jaką robiłem,porównania do kaczki nie ma po prostu dla nas to bajer monachium i du...nie urywa,albo mieliśmy jakiegoś zdycha wybieganego  :facepalm:  :facepalm:


 


Za to roladki wołowe w drugi dzień świąt moja żona robi najlepsze,lepsze niż teściowa bajka 1A+ klassa  :tongue:  :tongue:


 


post-40148-0-66360200-1577565675_thumb.jpgpost-40148-0-35568800-1577565689_thumb.jpg


post-40148-0-49025000-1577565699_thumb.jpgpost-40148-0-10788600-1577565709_thumb.jpg


post-40148-0-26708800-1577565719_thumb.jpgpost-40148-0-00818300-1577565727_thumb.jpg


post-40148-0-94726200-1577565736_thumb.jpgpost-40148-0-53378100-1577565747_thumb.jpg


post-40148-0-13085500-1577565752_thumb.jpgpost-40148-0-28554000-1577565761_thumb.jpg


Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Dwa dni temu zrobiliśmy boczek pieczony z kminkiem wg Krzyśka

Boczek ja sole delikatnie z ręki ,nacieram dodatkowo czosnkiem (dużo) i na drugi dzień 

ostrym nożem nacinam kratkę posypuje jeszcze delikatnie solą oraz kminkiem

i do piekarnika, delikatnie podlewam wodą,pieczenie w 180'C pod koniec ok 240.

Boczek bardzo często gości u nas na zimno do kanapek.

Po boczku żona na szybko wykonała deep-sos z papryki,przepis na fb nie moja brocha 

:)

 

Też zrobiłam :D

post-93537-0-40839900-1578426430_thumb.jpg

post-93537-0-47564500-1578426444_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciesze się że zasmakował Wam boczek  :) W sylwestra boczek ok.3kg też robiłem razem z karkówką 6kg,boczek miał być na zimno na śniadanie....poszło wszystko dwie porcje karkówki z boczkiem i cebulą zostało z obiadu ;) ,a jedzenia było prawie 100kg ze świnią pieczoną i pyszną jagnięciną z kapustą o Boże jak na weselu z tym że nas było 26 osób  :facepalm: .

 

Jutro robię 2kg boczku.....dwa zające i z 35  (15kg) puszek petardy Marka czyli luncheon-meat,ruszam z rańca jak kobiety wyniosą się z domu....nie będą przeszkadzać w kuchni  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.