Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Marek z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Witam

Zrobiłem sobie salceson w puszce z golonka tylnego/przedniego, nóżka wp.,serce,dwa ozorki oraz łopatki.Mieso pokrojone grubo, skórki zmielone na fi 6mm farsz mięso/wywar 50/50 z przypraw to dużo czosnek,pieprz młotkowany grubo,i trochę kminku w całości,solone peklosola aby w trakcie parzenia się ładnie wybarwiło mięso, cóż wyszło tego nie wiele bo 12 puszek.Inspiracja powstała na bazie salcesonu z Baltony który kiedyś był w puszkach podawany w ośrodku wczasowym P.K.S.-u w Stegnie Gdańskiej:-)

Ktoś pytał w Zakopanem o salceson,bo mu smakował więc podaję przepis i fotki

post-40148-0-64359800-1659593941_thumb.jpg

post-40148-0-66591400-1659594036_thumb.jpg

post-40148-0-00921000-1659594125_thumb.jpg

post-40148-0-73962100-1659594189_thumb.jpg

post-40148-0-55850000-1659594252_thumb.jpg

 

Na śniadanko nie wytrzymałem i zjadłem puszkę bez chleba z sokiem pomidorowym chilli po prostu bajonet:-)

Dziś pojadę po karkówkę i podgardle to zrobię parówkową rondelkowa bez wędzenia

Tak aby mieć coś smacznego do przygrzania do wody.

Pozdrawiam słonecznie,upały są ale w mieszkanku fajnie chłodno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam

Zrobiłem sobie salceson w puszce z golonka tylnego/przedniego, nóżka wp.,serce,dwa ozorki oraz łopatki.

:thumbsup: Dołożyłbym jeszcze ucho a łopatkę zastąpił policzkami :)

Pozdrawiam

 

Billu ucha brak, nie lubię plastyków i niespodzianek :) salcefix powstał na spontanie to co oczy widziały za ladą sklepu ;) na policzki mnie nie stać za bidny jestem,a nie chciałbym podbijać ceny co już tak puszki podbiły :)  :)  :)

3-majcie się

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piątek powstały paróweczki rondelkowe.

Paróweczki miały być nie wędzone i takie powstały.Proces homogenizowania farszu nie odbył się tak jak zamierzałem,gdyż podczas kutrowania spaliła się wiertarka, a byłem już blisko oczekiwanej konsystencji :-(.

Niestety diabeł cały czas płatał figle,to termometr spirytusowy szklany się rozbił i na koniec jeszcze wylałem garnek z litrem wody na gaz :-)trzeba było szybko się uwijać ze sprzątaniem Świniary w kuchni:-)

Przepis co podaje może budzić kontrowersje

robiłem dla siebie, paróweczki miały być czosnkowe,pieprzne i pikantne z delikatnym farszem jak ptasie mleczko (byłem już blisko problem z homogenizacją farszu).

W smaku wyszły wspaniałe babcia jakby żyła to by bez zębów zjadła po prostu dla mnie bajonet:-)

Brakło osłonek więc z farszu pozostałego zrobiłem tzw.kotlety były na dwa dni do młodych ziemniaczków:-)

 

Prośba o poradę jaką najlepiej kupić wiertarkę aby była mocna i wytrzymała

do pracy ciężkiej....celma zielona padła

nie dała rady,mieszalnik?tylko jak futerko zamontować do mocowania kutra....fi 10mm

 

Paróweczki rondelkowe.... kiełbaski:-( przepis:

 

# karkówka wieprzowa 5kg

 

# podgardle wieprzowe bez skóry i gruczołów 2kg

 

# peklosól 120g 17g/kg

 

# przyprawa maggi 4 łyżki stołowe

 

# czosnek świeży duża główka zblendowany z dodatkiem wody 90g-ząbków

 

# papryka chilli 6g

 

# pieprz czarny mielony 28g 4g/kg

 

# woda zmrożona 3 litry około (40% do mięsa) dodawana w czasie kutrowania

 

Parzenie kiełbasek w temperaturze 68'C/15 min.po czym studzenie w zimnej wodzie.

Paróweczki zostały popakowane po 10 szt.i zamrożone na inne dni ,aby zawsze było coś w rezerwie dla Marka:-).

 

A tak to wyglądało w trakcie

Pozdrawiam słonecznie Marek

 

post-40148-0-64976100-1659863849_thumb.jpg

post-40148-0-56396100-1659863903_thumb.jpg

post-40148-0-77437700-1659863951_thumb.jpg

post-40148-0-39015500-1659864007_thumb.jpg

post-40148-0-94978700-1659864068_thumb.jpg

post-40148-0-95308000-1659864140_thumb.jpg

post-40148-0-47749100-1659864199_thumb.jpg

post-40148-0-18064100-1659864259_thumb.jpg

post-40148-0-43034000-1659864331_thumb.jpg

post-40148-0-15749400-1659864476_thumb.jpg

post-40148-0-21469400-1659864531_thumb.jpg

post-40148-0-94591200-1659864575_thumb.jpg

post-40148-0-81361100-1659864395_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku do prac ciężkich używamy  tylko wiertarki hilti albo niebieskiego boscha z serii profi.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

woda zmrożona 3 litry około (40% do mięsa) dodawana w czasie kutrowania

Jakim cudem udało Ci się wkręcić aż tyle wody do karkówki+podgardle?

Wg mnie - bez dodatków funkcjonalnych - nie można uzyskać emulsji trwałej. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Waldek jest tyle tych Hilti wiertarek że nie wiadomo co wybrać dla siebie...

[Dodano: 07 sie 2022 - 13:08]

Osłonki użyłem kalogenowe około fi 19mm.

Jadalne,lecz ja je ściągam nie jem.

 

Eanna 40% to nie jest dużo... dużo to jest 65% i wtedy już trzeba kręcić z dodatkami funkcjonalnymi plus białko zwierzęce karageny itp.ale o tym nie będziemy tu pisać.Ważne jest skutrowanie parzenie i studzenie tego trzeba się 3-mać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Wiertarka Hiltii to wydatek kilku tysięcy złotych , proponuje kupić  mocną wiertarkę DeWalta  lub całkiem tanie Dedry czy MacAlister z Castoramy ,te tanie maja 2 - letnia gwarancje naprawiają bez szemrania lub wymienią na nową . Co do "futerka "  używasz fachowej nazwy rzemieślniczej , przy zakupie narzędzia poproś sprzedawcę by ci dobrał  odpowiedni uchwyt jaki potrzebujesz ,też są w sprzedaży .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku,

używasz jakiejś bajeranckiej, nietypowej nadziewarki.

Możesz coś na jej temat powiedzieć?

post-40148-0-18064100-1659864259_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widać ,że jest to forum wędliniarskie nikt nie użył prawidłowej nazwy -uchwyt wiertarski - , ale główka oraz futerko jest zrozumiałe dla wszystkich :) .Kolego MArku , jak już zakupisz wiertarkę , to musisz sprawdzić czy  uchwyt masz na SDS , czy zwykły dlatego proponowałem konsultacje u sprzedawcy .


[Dodano: 08 sie 2022 - 00:38]

Marku,

używasz jakiejś bajeranckiej, nietypowej nadziewarki.

Możesz coś na jej temat powiedzieć?

 

 Podobnej konstrukcji nadziewarki widziałem jeszcze niedawno w sprzedazy w hurtowni spożywczej  w Opolu , niestety dość drogie .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.