marcin_lis Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Października 2016 Witam, Czy ubój tucznika "w warunkach gospodarskich" może być przyczyną złej jakości wyrobów z mięsa tego tucznika? Robię różne wędliny, jeśli wykonuję je na mięsie sklepowym nie można im niczego zarzucić. Natomiast jeśli używam mięsa z uboju domowego kiełbasy nie kleją się a wędzonki są cieknące. Szukam konkretnych przyczyn tego stanu. Przypuszczam że wina może być w uboju, który wykonuję z znajomym w gospodarstwie. W innym wypadku wędliny z mięsa sklepowego też musiały by być kiepskie a jak już pisałem są bardzo smaczne. Czy przyczyną może być zły ubój? Proszę jeśli ktoś może o wyjaśnienie problemu. Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Października 2016 Typowe efekty stresu przedubojowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_lis Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Czyli rozumiem że złapanie tucznika w kojcu i wyprowadzenie z chlewni oraz oszołomienie wywołują stres, który powoduje złą jakość mięsa? W takim razie jak tego uniknąć? Wiem jak wygląda skup żywca w ubojniach i jaki tam stres tucznik przechodzi ale mięso wady nie ma? I nikt świniom relaksującej muzyki nie puszcza Edytowane 10 Października 2016 przez marcin_lis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Października 2016 Sposób wykonania tego "zabiegu". Zdaje się, że w dziale tradycja wrzuciłem ostatnio materiał Kłossowskiego "Sami robimy wędliny" Przeczytaj tam sobie tekst o tym, jak powinien wyglądać taki gospodarski ubój. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Października 2016 Czy przyczyną może być zły ubój? Proszę jeśli ktoś może o wyjaśnienie problemu. Dziekuję Dodatkowo dochodzi rasa bardziej podatna na stres i mniej podatna oraz Typowe efekty stresu przedubojowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_lis Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Października 2016 Po przeczytaniu wielu już informacji jestem pewny że stres przed ubojowy musi powodować u mnie wady mięsa. Wyprowadzenie tucznika pod "gołe niebo" do tego hałas szczekających psów, nowe otoczenie z pewnością powoduje dużo stresu. Następne świnio bicie zaplanuję inaczej, tz. tucznik już dzień wcześniej będzie czekał w tzw, transportówce bez karmienia, tylko woda do picia. A samo ogłuszenie też bez gonitwy po chlewni. Dam informację czy założenia pomogły i mięsko będzie prawidłowe. Bo szkoda tuczników z tradycyjnej hodowli karmionych paszami z własnego gospodarstwa marnować. Pozdrawiam. P.S. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Października 2016 P.S. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie proszę pisać. Nie zawsze w uboju domowym jest odpowiednio schłodzone mięso czyli do granicy kilku stopni . To też może być powodem nie klejenia się wyrobów Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2016 Następne świnio bicie zaplanuję inaczej głupiego jasia mu zapodaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Października 2016 Tylko sam nie pociągnij Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.