wojciechBob Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Witam, jestem świeżynka i zamierzam pobawić się w wyroby własne.Czy ktoś może mi powiedzieć, czy szynkowar - oczywiście z zawartością - pogrzewać stopniowo do 70/90 stopni czy włożyć go od razu do ciepłej wody.Czy temperaturę mierzyć wody czy mięsa, a jeżeli mięsa to jak długo gotować; do osiągnięcia wewnątrz żądanej temp czy czas liczyć od osiągnięcia wewnątrz mięsa wymaganej temperatury? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 12 Października 2016 przez EAnna orty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2016 czy szynkowar oczywiście z zawartością pogrzewać stopniowo do 70/90 stopni czy włożyć go od razu do ciepłej wody i czy temperaturę mierzyć wody czy mięsa, a jeżeli mięsa to jak długo gotować do osiągnięcia wewnątrz żądanej temp czy czas liczyć od osiągnięcia wewnątrz mięsa wymaganej temperatury? http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/konstrukcja-szynkowara Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) witam, jestem świerzynka i zamierzam pobawić się w wyroby własne czy ktoś może mi powiedzieć czy szynkowar oczywiście z zawartością pogrzewać stopniowo do 70/90 stopni czy włożyć go od razu do ciepłej wody i czy temperaturę mierzyć wody czy mięsa, a jeżeli mięsa to jak długo gotować do osiągnięcia wewnątrz żądanej temp czy czas liczyć od osiągnięcia wewnątrz mięsa wymaganej temperatury? Z góry dziękuję za pomoc ja tez zaczynalam od szynkowaru i tak na poczatek kup sobie 2 termometry ( nie jest to wielki koszt ) bedziesz mierzyl temp zarowno wody jak i zawartosci szynkowaru -nie bedziesz mial problemu parzyc godzine czy 2 a bedziesz parzyl do otrzymania wlasciwej temperatury w srodku danego wyrobu . Edytowane 12 Października 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2016 Wstawiam szynkowar do garnka z ciepłą wodą............. taką ciepłą z kranu.Wodę podgrzewam do 75 C i tą temperaturę staram się utrzymać, mierząc ją termometrem do parzenia, np takim: http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-drewniany-p-204.html http://www.wyroby-domowe.pl/images/terkotldrew.jpg Mięso mierzę innym termometrem, takim ze szpikulcem: http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html http://www.wyroby-domowe.pl/images/termometr_elektro_sonda01.jpg Kiedy mięso osiągnie zalecaną temperaturę z przepisu, kończę parzenie.Przekładam szynkowar do letniej wody, zwalniam docisk i chłodzę paręnaście minut.Wyciągam z wody, chłodzę dalej w temperaturze pokojowej i jak ostygnie wkładam do lodówki. Po paru godzinach, wyrób jest gotowy do spożycia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2016 No wlasnie miro odpowiedziales koledze na pytanie.Do jakiej wody wstawiac szynkowar.Ja osobiscie wstawiam do zimnej wody. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2016 A ja wstawiam do takiej jaka leci z kranu to ok55 ale jak wyjmuje szynkowar to zostawiam w zimnej dopuki nie osiagnie temp odpowiedniej do wsadzenia do lodowki i nie zwalniam zacisku ani nie wyjmuje termometru. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2016 Electra napisalem do zimnej ale mialem na mysli taka z kranu.Nigdy nie mierze temperatury wody z kr anu.Ale widze ze robimy podobnie.Pozdrawiam jak zawsze serdecznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2016 @karolszymczak, ja mierzylam bo u nas czasem leci tak przegrzana ze mozna lapki poparzyc jak sie odkreci tylko goraca Pozdrawiam rowniez Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2016 Nie mierzę wody w kranie, ale ma zapewne w granicach 40-50 C.To co napisałem to tylko moja wersja, co nie znaczy że najlepsza i że trzeba się jej bezkrytycznie trzymać.Z czasem każdy wypracowuje sobie własną metodę i tak powinno być. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Października 2016 Ja nigdy nie "odprezam " szynkowara przed jego ostygnieciem,dlaczego ? to chyba tylko ja wiem Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Października 2016 Kiedyś kombinowałem z popuszczaniem etc ... nie widzę w tym jakiejkolwiek celowości ... jak perzyłem tak studzę najpierw na chwilę pod kran z zimną wodą potem spokojnie w temperaturze pokojowej i na noc do lodówki Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Wstawiam szynkowar do garnka z ciepłą wodą............. taką ciepłą z kranu.Wodę podgrzewam do 75 C i tą temperaturę staram się utrzymać, mierząc ją termometrem do parzenia, np takim: http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-drewniany-p-204.html http://www.wyroby-domowe.pl/images/terkotldrew.jpg Mięso mierzę innym termometrem, takim ze szpikulcem: http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-kieszonkowy-p-107.html http://www.wyroby-domowe.pl/images/termometr_elektro_sonda01.jpg Kiedy mięso osiągnie zalecaną temperaturę z przepisu, kończę parzenie.Przekładam szynkowar do letniej wody, zwalniam docisk i chłodzę paręnaście minut.Wyciągam z wody, chłodzę dalej w temperaturze pokojowej i jak ostygnie wkładam do lodówki. Po paru godzinach, wyrób jest gotowy do spożycia.Witam ! Tak czytam wertuję forum i już się pogubiłem.Jak to w końcu ma być na przykładzie peklowanej 1,3 kg szynki w całości zapakowanej do szynkowaru ?Szynkowar Biowin zapakowałem prawie do max i udało się zamknąć wieczko ze sprężyną i do lodówki na 5 godz. 1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar ?2. Następna sprawa czy mając jeden termometr można co jakiś czas wbijać go do szynkowaru celem sprawdzenia temperatury w środku szynki ?3. Czy po czasie jak szynka w szynkowarze osiagnie temp 85 C wyjmujemy szynkowar i wylewamy skropliny czy nie wylewamy ? Co mnie skłoniło do tych pytań ? Wczoraj walczyłem z szynką w szynkowarze ale ...... no właśnie miałem zamontowany termometr w szynkowarze i i tak podgrzewałem wodę raz mocniej raz mniej aż termometr w szynkowarze wskazał temp. 85C . Wtedy włączyłem stoper i starałem się 2 godz utrzymac temp szynki w granicach 80/85CFinał dzisiaj jest taki że coś tam wyszło , jest to bardzo ścisłe ale też bardzo suche pewnie nie do naprawienia !Proszę o podpowiedź co źle zrobiłem. Pozdr Andrzej Edytowane 16 Października 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) 1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar ? Wkładamy do wody 75º C i w tekiej temp. parzymy, ale temperatura końcowa mięsa w szynkowarze powinna wynosić 68- 72ºC.Jak mięso osiągnie tą temperaturę to wyciągamy szynkowar z wody i wkładamy do zimnej do czasu aż temp. mięsa spadnie do ok .30 C.Później do lodówki na 12 h.Im wyższa temperatura mięsa tym bardziej suche i twarde mięso 2. Następna sprawa czy mając jeden termometr można co jakiś czas wbijać go do szynkowaru celem sprawdzenia temperatury w środku szynki ? Trzeba mieć dwa.Wbijanie i wyciąganie powoduje, że z mięsa wypływają soki .Patrz sucha szynka. 3. Czy po czasie jak szynka w szynkowarze osiagnie temp 85 C wyjmujemy szynkowar i wylewamy skropliny czy nie wylewamy ? Nie 85 a 68- 72º C i wylewamy. bo mięso w czasie studzenia i tak tych soków nie wchłonie lub nie wylewamy to będzie więcej galaretki.W czasie studzenia pozostawiamy wbity termometr, żeby soki nie wypływały. Reasumując.Popełniłeś dwa błędy.Pierwszy to za wysoka końcowa temperatura w mięsie i drugi wkładałeś i wyciągałeś termometr pozbywając się soków. Edytowane 16 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Października 2016 Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Tak czytam to zdanie i zastanawiam się, jakim cudem spodziewasz się temperatury w środku mięsa wyższej, niż temperatura wody, która je ogrzewa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Października 2016 No i nareszcie jest długo poszukiwana V zasada termodynamiki ???????????? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2016 1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar ? Skąd masz taki przepis, że do 85 C? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Października 2016 Skąd masz taki przepis, że do 85 C? Z yutube :D Qrcze , może źle zrozumiał Może źle odczytał Przecież arkadiusz już wszystko wytłumaczył . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Października 2016 1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar ?Skąd masz taki przepis, że do 85 C? Przepis sam nie wiem skąd mam ?Tyle się naoglądałem , naczytałem ,że widocznie coś pomyliłem i to konkretnie.Teraz już wiem w czym rzecz i czego przestrzegać.No cóż jak to się mówi mądry Polak po szkodzie.Tym niemniej dziękuję kolegom, koleżance za pomocne uwagi. P.s Dużo tej twardej szynki nie mam coś koło 75 dkg.Niestety nie mam pomysłu czy ten mój produkt można jeszcze przywrócić w innej formie aby było zjadliwe czytaj miękkie , soczyste ?Może ktoś wie, podpowie co można tak na szybko z tym jeszcze zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Października 2016 Może ktoś wie, podpowie co można tak na szybko z tym jeszcze zrobić ? Zawsze do bigosu możesz dołożyć Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Października 2016 A jak masz pieska to też pewnie nie pogardzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Października 2016 Może ktoś wie, podpowie co można tak na szybko z tym jeszcze zrobić ? Zawsze do bigosu możesz dołożyć Pozdrawiam No tak chyba zrobię to jedyne sensowne wyjście.Pokroję w kostkę i do bigosu.Słoiki bigosu do pasteryzacji i będą czekać na swoją kolej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Października 2016 Możesz też grubiej zemleć i wymieszać z dużą ilością duszonej na tłuszczu cebuli. Bardzo dobre do klusek ziemniaczanych czy ew. do pierogów, naleśników. Można dodać do innych, gotowanych, tłustszych mięs. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Października 2016 Nie przesadzajmy z tą twardością.Cienko pokroić, ogóreczek, pieprz i da się zjeść........się jadło..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Października 2016 Nie przesadzajmy z tą twardością.Cienko pokroić, ogóreczek, pieprz i da się zjeść........się jadło..... Zgadza się , żonie smakuje podpowiedziała że jest dobre ,wystarczy "pyknąć" na plasterek trochę ketchupu lub jakiś sos np czosnkowy i jest ok.Tak że akcja bigos wstrzymana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Października 2016 Wczoraj walczyłem z szynką w szynkowarze ale To był cały kawałek mięsa, czy rozdrabniałeś?Bo jak cały, to ciężko jest zrobić aby był soczysty.Konieczne jest masowanie, tłucznie tłuczkiem, albo rzucanie o podłogę ....... to nie żart... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.