Skocz do zawartości

Co to za kiełbasa?


clipol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamieszczę tu zdjęcie doskonałej wiejskiej kiełbaski jaką dostałem od znajomej. Wiem tyle że jest wieprzowo - wołowa i bardzo pieprzna. Niestety nie mogłem się więcej dowiedzieć - pewnie tajemnica zawodowa

Bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161012/28adc0ca05e93ec7ac2c2090d191864d.jpg

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wyrobu.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wyrobu.

 

Jeszcze się taki nie urodził, by po focie składu kiełbasy dowodził, jedno co widzę, to tej wołowiny w niej tyci, tyci.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes:  Konsystencja dość zwarta , farsz ''lekko'' tłustawy , powierzchniowa struktura ''osłonki'' świadczy o wędzeniu z podpiekaniem... :cool: Wygląda smakowicie... dostrzegam też dodatek zielonego pieprzu... :thumbsup::)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dostrzegam też dodatek zielonego pieprzu..

Bardziej wygląda na gorczycę.

Na Śląsku  dodaje się ją do (prawie) wszystkich domowych kiełbas.

Edytowane przez EAnna
uzupełnienie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwykła, "swojska" kiełbasa z kminkiem, pieprzem, podpiekana w jelicie wieprzowym.

Mięso wieprzowina I i II.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyżby była w jelicie prostym wołowym?

Wydaje mi się że jelito proste wołowe odpada ponieważ batony są pozakrzywiane.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Zamieszczam dodatkowe zdjęcia

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/3cb0f061ef76d7a2a3d44b5f229e952b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/c0b42500809f16b32ec8cb2b827615ca.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest jelito wołowe.

To typowe jelito wieprzowe o kalibrze 26/28 lub 28/30.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to jakaś mała rączka trzyma tę kiełbachę.

Raczej zdjęcie oszukuje realne wymiary.

Wołowe jest znacznie grubsze w przekroju.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedyś w Polsce, w galeri kupiłem kiełbasę z Białostockiej wytworni była bardzo podobna do tej z fotki - rozmawiałem ze sprzedającym, powiedział ze nie konserwuje kiełbas sztucznie tylko używają - lubczyku  i przyprawy smakowe więcej nic nie dodaje, smak dobry nawet bardzo, zabrałem do Francji po tygodniu robił się biały nalot.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za informację. Spróbuję odtworzyć jej smak na podstawie wrażeń zapachowo - smakowych.

Czy można poznać że kielbasa była robiona z mięsa peklowanego czy też na soli a jedynie dobrze wybarwiona?

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można poznać że kielbasa była robiona z mięsa peklowanego czy też na soli a jedynie dobrze wybarwiona?

Można. Wędliny z mięsa peklowanego inaczej smakują. Trzeba mieć sprawne receptory smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Takie kiełbaski można kupić w polskich sklepach w USA, a sklepy zaopatruje hurtownia w Chicago którą to zaopatruja rzeszowiacy oczywiście z Chicago :)

Przepisy przepisami i nic tu nie dadzą, surowiec biorą z hurtowni mięsa lub lokalnych ubojni gdzie każdy może go nabyć, czosnek pieprz peklosol ,jelita 35,wedzona,mieso kl 2 bez wołowiny i do tego miejsca nie ma tajemnic, jest mielona na sitkach 6,8 a co dalej no to powiedzą że normalna procedura z tym małym szkopulem że nikt nie może jej powtórzyć, chyba że pozwolą komuś być przy produkcji.

Diabeł tkwi w szczegółach i żadna 16.20 czy nawet pół litra tu nie pomoże jeśli nie pokażą ci jak ja robią, i nie pokazujesz ich wyrobu.

PS. A kto powiedział że oni je podpiekaja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A kto powiedział że oni je podpiekaja?

Tego nie trzeba mówić. Kiełbasy nie są parzone  a są po obróbce termicznej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy  ktoś  robił  taką  kiełbasę :

"Swojska kiełbasa boczkowa Składniki

1 kg szynki wieprzowej
600 g surowego boczku
1 1/2 łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki soli zwykłej
1 łyżeczka pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
1 łyżeczka utłuczonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka miodu
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szkl.  wody nie gazowanej

ok. 90 cm osłonki barierowej   , ø 10 cm

  Sposób przygotowania

1. Mięso z szynki zemleć na grubej siatce. Boczek pokroić na plasterki.
2. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i wymieszać.
3. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Trwa to ok. 10 minut.
4. W czasie gdy wyrabiamy mięso, przeciętą na pół osłonkę namoczyć w wodzie.
5. Wymasowane mięso włożyć do dwóch osłonek. Uważać żeby nie było powietrza w mięsie, upychać ciasno. Zawiązać ciasno obydwa końce bawełnianą, mocną nitką. Tak przygotowane, odłożyć do lodówki na dobę.
6. Do szerokiego garnka włożyć przygotowane kiełbasy, zalać wodą i nie zagotowując, parzyć w temperaturze 80*C przez 2 godz. 20 min. Czas mierzymy od chwili osiągnięcia właściwej temperatury."


 

 

 



 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....przepis z Danusiowego forum łyżeczkowego.... :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.