clipol Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Witam. Zamieszczę tu zdjęcie doskonałej wiejskiej kiełbaski jaką dostałem od znajomej. Wiem tyle że jest wieprzowo - wołowa i bardzo pieprzna. Niestety nie mogłem się więcej dowiedzieć - pewnie tajemnica zawodowa Bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161012/28adc0ca05e93ec7ac2c2090d191864d.jpgBędę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wyrobu. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 12 Października 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2016 Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wyrobu. Jeszcze się taki nie urodził, by po focie składu kiełbasy dowodził, jedno co widzę, to tej wołowiny w niej tyci, tyci..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2016 Konsystencja dość zwarta , farsz ''lekko'' tłustawy , powierzchniowa struktura ''osłonki'' świadczy o wędzeniu z podpiekaniem... Wygląda smakowicie... dostrzegam też dodatek zielonego pieprzu... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2016 Czyżby była w jelicie prostym wołowym? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) dostrzegam też dodatek zielonego pieprzu..Bardziej wygląda na gorczycę.Na Śląsku dodaje się ją do (prawie) wszystkich domowych kiełbas. Edytowane 13 Października 2016 przez EAnna uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Października 2016 Zwykła, "swojska" kiełbasa z kminkiem, pieprzem, podpiekana w jelicie wieprzowym.Mięso wieprzowina I i II. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Października 2016 Kielbasa "sladowa" a dlaczego poniewaz miesa mało w porownaniu do uzytego tluszczu i sladowe ilosci wolowiny. Przypraw odpowiednio duzo do tego skladu. Dzisiaj wczorkiem zaprezentuje moją wolowo wieprzowa kielbase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 13 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Października 2016 Czyżby była w jelicie prostym wołowym?Wydaje mi się że jelito proste wołowe odpada ponieważ batony są pozakrzywiane. Sent from my SM-G925F using TapatalkZamieszczam dodatkowe zdjęciahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/3cb0f061ef76d7a2a3d44b5f229e952b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/c0b42500809f16b32ec8cb2b827615ca.jpg Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Października 2016 To nie jest jelito wołowe.To typowe jelito wieprzowe o kalibrze 26/28 lub 28/30. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Października 2016 No to jakaś mała rączka trzyma tę kiełbachę. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Października 2016 Kiełbasa lux swojska,jej sekretem smaku jest to że jest pieczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Obiecana kiełbasa z dodatkiem wołowiny i również pieczona w wędzarni. Edytowane 15 Października 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Października 2016 No to jakaś mała rączka trzyma tę kiełbachę. Raczej zdjęcie oszukuje realne wymiary.Wołowe jest znacznie grubsze w przekroju. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2016 kiedyś w Polsce, w galeri kupiłem kiełbasę z Białostockiej wytworni była bardzo podobna do tej z fotki - rozmawiałem ze sprzedającym, powiedział ze nie konserwuje kiełbas sztucznie tylko używają - lubczyku i przyprawy smakowe więcej nic nie dodaje, smak dobry nawet bardzo, zabrałem do Francji po tygodniu robił się biały nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
higher44 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Października 2016 Ale mi ochoty narobiliście tymi zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 21 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Października 2016 Dziękuję wszystkim za informację. Spróbuję odtworzyć jej smak na podstawie wrażeń zapachowo - smakowych. Czy można poznać że kielbasa była robiona z mięsa peklowanego czy też na soli a jedynie dobrze wybarwiona? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Października 2016 Czy można poznać że kielbasa była robiona z mięsa peklowanego czy też na soli a jedynie dobrze wybarwiona? Można. Wędliny z mięsa peklowanego inaczej smakują. Trzeba mieć sprawne receptory smaku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Odświeżę temat. Czy ktoś zna przepis na dobrą kiełbaskę (podobną do tej ze zdjęcia) z dodatkiem wołowiny? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie przepisy. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Odświeżę temat. Czy ktoś zna przepis na dobrą kiełbaskę (podobną do tej ze zdjęcia) z dodatkiem wołowiny? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie przepisy.Jest parę dobrych: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11028-kie%C5%82basa-rzeszowska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11541-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13254-kie%C5%82basa-tuchowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki. Zaraz przeglądnę. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 13 Grudnia 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Takie kiełbaski można kupić w polskich sklepach w USA, a sklepy zaopatruje hurtownia w Chicago którą to zaopatruja rzeszowiacy oczywiście z Chicago Przepisy przepisami i nic tu nie dadzą, surowiec biorą z hurtowni mięsa lub lokalnych ubojni gdzie każdy może go nabyć, czosnek pieprz peklosol ,jelita 35,wedzona,mieso kl 2 bez wołowiny i do tego miejsca nie ma tajemnic, jest mielona na sitkach 6,8 a co dalej no to powiedzą że normalna procedura z tym małym szkopulem że nikt nie może jej powtórzyć, chyba że pozwolą komuś być przy produkcji. Diabeł tkwi w szczegółach i żadna 16.20 czy nawet pół litra tu nie pomoże jeśli nie pokażą ci jak ja robią, i nie pokazujesz ich wyrobu. PS. A kto powiedział że oni je podpiekaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2016 A kto powiedział że oni je podpiekaja? Tego nie trzeba mówić. Kiełbasy nie są parzone a są po obróbce termicznej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Czy ktoś robił taką kiełbasę : "Swojska kiełbasa boczkowa Składniki1 kg szynki wieprzowej600 g surowego boczku1 1/2 łyżeczki soli peklowej2 łyżeczki soli zwykłej1 łyżeczka pieprzu białego1/2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego1 łyżeczka utłuczonej kolendry1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka miodu3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę4 łyżeczki żelatyny3/4 szkl. wody nie gazowanejok. 90 cm osłonki barierowej , ø 10 cm Sposób przygotowania1. Mięso z szynki zemleć na grubej siatce. Boczek pokroić na plasterki.2. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i wymieszać.3. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Trwa to ok. 10 minut.4. W czasie gdy wyrabiamy mięso, przeciętą na pół osłonkę namoczyć w wodzie.5. Wymasowane mięso włożyć do dwóch osłonek. Uważać żeby nie było powietrza w mięsie, upychać ciasno. Zawiązać ciasno obydwa końce bawełnianą, mocną nitką. Tak przygotowane, odłożyć do lodówki na dobę.6. Do szerokiego garnka włożyć przygotowane kiełbasy, zalać wodą i nie zagotowując, parzyć w temperaturze 80*C przez 2 godz. 20 min. Czas mierzymy od chwili osiągnięcia właściwej temperatury." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Grudnia 2016 ....przepis z Danusiowego forum łyżeczkowego.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Nie rozumiem dlaczego ludzie utrudniaja sobie zycie, na forum jest tyle swietnych przepisow a ktos wybiera cos co kupy i dupy sie nie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.