chudziak Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Października 2016 Mięso, które wystaje zwykle robi się szarawe a czerwonawe zabarwienie solanki też jest normalne o ile nie śmierdzi ani nie jest śluzowata. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Października 2016 A ''ostrzegaliśmy''... kurde... nie grzebać w solance...! Karkówka, szynka z dronki, i pewnie pakowane próżniowo...? taka rada na przyszłość... Zaopatrujcie się w jednym i to porządnym sklepie..a najlepiej w ubojni... Ponieważ dałeś drugi raz solankę będzie za słone. Powinieneś je wymoczyć (odsolić) pewnie tak z 30 minut w zimnej wodzie i próbować, No... i tym sposobem będzie miał ''wióry''... a nie szynkę... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Miro: Wszystko identycznie, lodówka, temperatura, brak przypraw tylko inne naczynie. Wcześniej w misce nierdzewnej a teraz w plastikowej (dopuszczona do żywności). Swoją drogą jeśli wymieniam solankę awaryjnie to jakie powinno być stężenie żeby nie przesolić? Tak na marginesie: Edytowane 28 Października 2016 przez Bee Gees korekta zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Wymiana solanki to taka akcja ratunkową każda inna.Stężenia takiego nie dobierzesz, bo mięso już zabrało trochę soli,ile? ileś, (zależy od czasu, stężenia solanki, mięsa wielkości kawałków itd ). .Powinna być słabsza, ale nie poniżej 5%, ale że wymienisz, bo coś to lepiej jak mocniejsza.I bądź tu mądry. Najlepiej robić tak aby nie była potrzebna akcja ratunkową.Trzymasz stosunkowo krótko w nowej, wiec mniej zabrało dodatkowej soli.Ja bym pomoczył z 15 minut i do ociekania.Sorry za błędy piszę z telefonu Edytowane 28 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Października 2016 Mięso z łopatki jest stosunkowo twarde i ścięgniste... na kiełbasy wybiera się raczej karkówkę lub ''okrawki'' z szynki Nic nie dodaje do dyskusji ale to oświadczenie Einshella dziwi mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Października 2016 Mogę tylko powiedzieć że kiełbasa wyszła bardzo dobra, po podsuszeniu lekko twardawa ale taką lubię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Października 2016 A ''ostrzegaliśmy''... kurde... nie grzebać w solance...! Nie grzebać, bo co, czemu? @Krzysiek_JJeśli robiłeś wszytko tak samo jak piszesz, to można podejrzewać że trafiło ci się mięso po nastrzyku.Nie jest to już czyste mięso a nastrzyk wchodzi w reakcje z peklosolą.W tym wypadku nie da się przewidzieć wyniku reakcji.Być może mięso było bez zastrzeżeń, a jedynie "wybił" się obcy zapach z zastosowanego nastrzyku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Października 2016 Widzę że kolega Bee Gee poprawił moje zdjęcia, zdradźcie koledzy jak wstawiać fotki prawidłowo w pionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Zastrzał na drzwiach dajemy odwrotnie od dolnego zawiasu do góry (deska ma pracować na ściskanie a nie rozciąganie tak jak dałeś to jak byś stosował pręt stalowy -ale nie przesadzajmy chyba ? nic się nie stanie , a jak się stanie to poprawisz zgodnie ze sztuką , chyba że możesz na tym etapie to popraw teraz) . Zdjęcia ja obrabiam/obracam na kompie zapisuje jako plik i wstawiam do wiadomości Edytowane 28 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Października 2016 Z zastrzałem masz rację to moje pierwsze drzwi więc trzeba będzie poprawić. Generalnie planuje całość ocieplić i obić blachą więc sztywność powinna być zachowana. Po bokach będą regulowane otwory dymowe, dach dwuspadowy.Co do zdjęcia to na kompie jest w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 30 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2016 Wczorajsze dzieło, pomimo obaw wędzonki wyszły super, szczególnie boczek. Trochę tłusty ale smak super. Wyszły trochę ciemne bo pierwotnie chciałem podpiekać w wędzarni. Miałem jednak problem z osiągnięciem temperatury wewnątrz więc na koniec sparzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) wyszły super, szczególnie boczek. Trochę tłusty ale smak super. Nie bój się tłuszczu w Naszych wyrobach . Tłuszcz jest nośnikiem smaku . Pozdrawiam Edytowane 30 Października 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 30 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2016 Ja się nie boję, uwielbiam boczek i słoninę szczególnie jako podkład! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_J Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Marca 2017 Mam i ja projekt wymaga jeszcze dopracowania szczegółów ale 95% prac wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.