miro Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Syn Szymon chyba idzie w ślady ojca...... Zaskoczył nas wczoraj "Naleśnikami z bułki"Jak naleśniki z bułki?Cokolwiek to miało być, nie sądziłem że może być aż tak identyczne z prawdziwymi naleśnikami ...... a jednak......smakują wybornie. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie czerstwej bułki, a sam przepis jest banalnie prosty:- dwie większe kromki bułki- 1 jajko- 1/2 szklanki mleka- 1 łyżka masła- 1 łyżeczka cukru- dżem, cukier puder lub co kto lubi na wierzch naleśnika Jak przygotować?- mleko wymieszać z jajkiem i cukrem- obtoczyć kromki w powstałej masie- smażyć na złoty kolor, na patelni z obydwu stron Na gotowe naleśniki nakładamy co kto lubi. Smacznego! Edytowane 14 Października 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Października 2016 Cokolwiek to miało być Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" Najważniejsze, że chłopak wykazuje inwencję kulinarną Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2016 U mnie w czasach dzieciństwa to było "tradycyjne" niedzielne śniadanie. Bułka jednak była świeża , z jajek i cukru robiło się dość słodki kogel mogel, potem dodawało się mleka i wkładało się bułkowe kromki trzymając je na tyle długo by przesiąknęły na wskroś a dopiero potem się smażyło. Teraz też od czasu do czasu robię takie śniadanie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Października 2016 U mnie w domu mama rowniez przygotowywala takie danie, tylko ze ja to znamjako toast francuzki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Października 2016 Po niem. jest to "Armer Ritter".Czyli "Biedny Rycerz"..Banalnie jak Mirek pisze, proste danie.Moj tip, dodaj cynamon. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) U mnie mówi się na to danie "maczanki" No i koniecznie muszą być z bułki a tosty francuskie to chyba z chleba . Edytowane 14 Października 2016 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Października 2016 Nie koniecznie Olga, mama robila najczescie z bulki paryskiej. Chyba najsamczniejsze byly. Musze kiedys zrobic, bo to zapomiane danie u nie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Października 2016 Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2016 Zaskoczył mnie smak, prawie identyczny z naleśnikiem, ale jak spojrzałem na bułkę, to to przecież z mąki zrobione....... Jak miałem 5 lat, to już sam piekłem naleśniki, bo kochana babcia nauczyła wnusia..... I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś. A Szymon ma to chyba po mnie.....Uwielbia naleśniki i mógłby je jeść codziennie. Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" Nie chciałem mu zwracać uwagi......bo wiesz.....kucharz ma zawsze rację!Ja też nie lubię jak mi w garnki zaglądają. Moj tip, dodaj cynamon. Się zna Panie Grześ smak z cynamonem, ale mimo wszystko dla mnie najlepszy naleśnik to z cukrem pudrem Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Października 2016 No a takie COS znacie.?:Babcia jak robila buchty (kluski na parze) i po obiedzie kilka zostalo, to po ich przepolowieniu, posmarowaniu maslem, podpiekala je na blasze "angielki". Na to cukier i "wynocha na plac"..Pysk klejacy i brudny bo przeciez special musial kilka razy spasc na ziemie.. Hahaha.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Października 2016 Grzesiu a chlebek na blasze angielki podsmazany i czosnkiem natarty?To bYly czasY i smaki. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Miro ..szykuje Ci sie konkurencja w kuchni Ja majac 16 lat to co najwyzej zrobilam sobie herbate @Gregtom, u nas tez mowi sie na to "biedny rycerz " /fattiga riddare/ tez czasem robie tylko nie daje cukru do jajek ..czasem dodam zolty starty ser... Edytowane 15 Października 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Października 2016 Chciałoby się do raju "stare konie" wrócić? :D Ja sam bym się wrócił i w piżamie o 5 rano na rowerku po szutrowej drodze pomykał.Mama do dziś to wspomina, jak ją sąsiedzi budzili, co Miruś na ulicy sam robi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś. ..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków? Edytowane 15 Października 2016 przez szaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Października 2016 to Ty miałeś sześć paluszków? :D Masło miał w pamięci :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Października 2016 Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ]My też podobnie sobie urozmaicamy menu, z tym, że na chlebek kładziemy plasterki kiełbasy i na to idzie starty ser żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Października 2016 Coś podobnego robią w Mazancowicach nazywają to jajo-chleb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Października 2016 To są po prostu tosty francuskie Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) ..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?Zapomniałeś o "małym paluszku" ..... Masła nie dodaję do ciasta, choć czasami dodaję trochę oleju, wtedy naleśnik się nie przypala. Edytowane 15 Października 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.