Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Naleśniki z bułki.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 14 paź 2016 - 20:58

Syn Szymon chyba idzie w ślady ojca...... :)
Zaskoczył nas wczoraj "Naleśnikami z bułki"
Jak naleśniki z bułki?
Cokolwiek to miało być, nie sądziłem że może być aż tak identyczne z prawdziwymi naleśnikami ...... a jednak......smakują wybornie.

 

Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie czerstwej bułki, a sam przepis jest banalnie prosty:

- dwie większe kromki bułki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- dżem, cukier puder lub co kto lubi na wierzch naleśnika

 

Jak przygotować?
- mleko wymieszać z jajkiem i cukrem
- obtoczyć kromki w powstałej masie
- smażyć na złoty kolor, na patelni z obydwu stron

 

Na gotowe naleśniki nakładamy co kto lubi.

 

Smacznego! :)

 

Załączony plik  naleśniki-z-bułki.jpg   52,52 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik miro edytował ten post 14 paź 2016 - 20:59


#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 paź 2016 - 21:02

Cokolwiek to miało być

Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" :D

Najważniejsze, że chłopak wykazuje inwencję kulinarną :clap:  



#3 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5206 postów

Napisano 14 paź 2016 - 21:08

U mnie w czasach dzieciństwa to było "tradycyjne" niedzielne śniadanie. Bułka jednak była świeża , z jajek i cukru robiło się dość słodki kogel mogel, potem dodawało się mleka i wkładało się bułkowe kromki trzymając je na tyle długo by przesiąknęły na wskroś a dopiero potem się smażyło. Teraz też od czasu do czasu robię takie śniadanie



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 14 paź 2016 - 21:37

U mnie w domu mama rowniez przygotowywala takie danie, tylko ze ja to znamjako toast francuzki. :)



#5 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4253 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 14 paź 2016 - 21:39

Po niem. jest to "Armer Ritter".
Czyli "Biedny Rycerz"..
Banalnie jak Mirek pisze, proste danie.
Moj tip, dodaj cynamon.

#6 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5206 postów

Napisano 14 paź 2016 - 21:40

U mnie mówi się na to danie "maczanki" :D No i koniecznie muszą być z bułki a tosty francuskie to chyba z chleba .


Użytkownik chudziak edytował ten post 14 paź 2016 - 21:42


#7 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 14 paź 2016 - 21:43

Nie koniecznie Olga, mama robila najczescie z bulki paryskiej. Chyba najsamczniejsze byly. Musze kiedys zrobic, bo to zapomiane danie u nie. :blush:



#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1796 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 14 paź 2016 - 22:03

Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ]



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 14 paź 2016 - 22:20

Zaskoczył mnie smak, prawie identyczny z naleśnikiem, ale jak spojrzałem na bułkę, to to przecież z mąki zrobione.......

 

Jak miałem 5 lat, to już sam piekłem naleśniki, bo kochana babcia nauczyła wnusia..... :)

I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś.

 

A Szymon ma to chyba po mnie.....Uwielbia naleśniki i mógłby je jeść codziennie. :facepalm: :D


Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" :D

Nie chciałem mu zwracać uwagi......bo wiesz.....kucharz ma zawsze rację!

Ja też nie lubię jak mi w garnki zaglądają.


Moj tip, dodaj cynamon.

Się zna Panie Grześ smak z cynamonem, ale mimo wszystko dla mnie najlepszy naleśnik to z cukrem pudrem



#10 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4253 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 15 paź 2016 - 06:28

No a takie COS znacie.?:
Babcia jak robila buchty (kluski na parze) i po obiedzie kilka zostalo, to po ich przepolowieniu, posmarowaniu maslem, podpiekala je na blasze "angielki". Na to cukier i "wynocha na plac"..
Pysk klejacy i brudny bo przeciez special musial kilka razy spasc na ziemie.. Hahaha..

#11 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6965 postów

Napisano 15 paź 2016 - 06:34

Grzesiu a chlebek na blasze angielki podsmazany i czosnkiem natarty?To bYly czasY i smaki.

#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 paź 2016 - 09:42

Miro ..szykuje Ci sie konkurencja w kuchni :) Ja majac 16 lat to co najwyzej zrobilam sobie herbate :facepalm:

@Gregtom, u nas tez mowi sie na to "biedny rycerz " /fattiga riddare/ tez czasem robie tylko nie daje cukru do jajek ..czasem dodam zolty starty ser...


Użytkownik electra edytował ten post 15 paź 2016 - 09:44


#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 15 paź 2016 - 10:03

Chciałoby się do raju "stare konie" wrócić? :D :D :D

 

Ja sam bym się wrócił i w piżamie o 5 rano na rowerku po szutrowej drodze pomykał.

Mama do dziś to wspomina, jak ją sąsiedzi budzili, co Miruś na ulicy sam robi.



#14 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 15 paź 2016 - 10:53

 

 

 

I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś.

 

 

 

 

 

 

..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?    :D   :D   :D


Użytkownik szaja edytował ten post 15 paź 2016 - 10:54


#15 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 paź 2016 - 15:29

to Ty miałeś sześć paluszków? :D :D :D

 

 

Masło miał w pamięci :D :D



#16 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 15 paź 2016 - 15:43

Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ]

My też podobnie sobie urozmaicamy menu, z tym, że na chlebek kładziemy plasterki kiełbasy i na to idzie starty ser żółty.



#17 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2212 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 15 paź 2016 - 17:53

Coś podobnego robią w Mazancowicach nazywają to jajo-chleb  :)



#18 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 15 paź 2016 - 18:31

To są po prostu tosty francuskie ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 15 paź 2016 - 22:51

..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?

Zapomniałeś o "małym paluszku" ..... :D

 

Masła nie dodaję do ciasta, choć czasami dodaję trochę oleju, wtedy naleśnik się nie przypala.


Użytkownik miro edytował ten post 15 paź 2016 - 22:54


Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych