Jump to content

Recommended Posts

Syn Szymon chyba idzie w ślady ojca...... :)
Zaskoczył nas wczoraj "Naleśnikami z bułki"
Jak naleśniki z bułki?
Cokolwiek to miało być, nie sądziłem że może być aż tak identyczne z prawdziwymi naleśnikami ...... a jednak......smakują wybornie.

Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie czerstwej bułki, a sam przepis jest banalnie prosty:

- dwie większe kromki bułki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- dżem, cukier puder lub co kto lubi na wierzch naleśnika

Jak przygotować?
- mleko wymieszać z jajkiem i cukrem
- obtoczyć kromki w powstałej masie
- smażyć na złoty kolor, na patelni z obydwu stron

Na gotowe naleśniki nakładamy co kto lubi.

Smacznego! :)

post-39755-0-54589100-1476475100_thumb.jpg

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/

Cokolwiek to miało być

Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" :D

Najważniejsze, że chłopak wykazuje inwencję kulinarną :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

U mnie w czasach dzieciństwa to było "tradycyjne" niedzielne śniadanie. Bułka jednak była świeża , z jajek i cukru robiło się dość słodki kogel mogel, potem dodawało się mleka i wkładało się bułkowe kromki trzymając je na tyle długo by przesiąknęły na wskroś a dopiero potem się smażyło. Teraz też od czasu do czasu robię takie śniadanie

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

U mnie mówi się na to danie "maczanki" :D No i koniecznie muszą być z bułki a tosty francuskie to chyba z chleba .

Edited by chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Nie koniecznie Olga, mama robila najczescie z bulki paryskiej. Chyba najsamczniejsze byly. Musze kiedys zrobic, bo to zapomiane danie u nie. :blush:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Zaskoczył mnie smak, prawie identyczny z naleśnikiem, ale jak spojrzałem na bułkę, to to przecież z mąki zrobione.......

Jak miałem 5 lat, to już sam piekłem naleśniki, bo kochana babcia nauczyła wnusia..... :)

I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś.

A Szymon ma to chyba po mnie.....Uwielbia naleśniki i mógłby je jeść codziennie. :facepalm::D

Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" :D

Nie chciałem mu zwracać uwagi......bo wiesz.....kucharz ma zawsze rację!

Ja też nie lubię jak mi w garnki zaglądają.

Moj tip, dodaj cynamon.

Się zna Panie Grześ smak z cynamonem, ale mimo wszystko dla mnie najlepszy naleśnik to z cukrem pudrem

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

No a takie COS znacie.?:

Babcia jak robila buchty (kluski na parze) i po obiedzie kilka zostalo, to po ich przepolowieniu, posmarowaniu maslem, podpiekala je na blasze "angielki". Na to cukier i "wynocha na plac"..

Pysk klejacy i brudny bo przeciez special musial kilka razy spasc na ziemie.. Hahaha..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Miro ..szykuje Ci sie konkurencja w kuchni :) Ja majac 16 lat to co najwyzej zrobilam sobie herbate :facepalm:

@Gregtom, u nas tez mowi sie na to "biedny rycerz " /fattiga riddare/ tez czasem robie tylko nie daje cukru do jajek ..czasem dodam zolty starty ser...

Edited by electra

Chciałoby się do raju "stare konie" wrócić? :D :D :D

Ja sam bym się wrócił i w piżamie o 5 rano na rowerku po szutrowej drodze pomykał.

Mama do dziś to wspomina, jak ją sąsiedzi budzili, co Miruś na ulicy sam robi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś.

..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?    :D   :D   :D

Edited by szaja

Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ]

My też podobnie sobie urozmaicamy menu, z tym, że na chlebek kładziemy plasterki kiełbasy i na to idzie starty ser żółty.

..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?

Zapomniałeś o "małym paluszku" ..... :D

Masła nie dodaję do ciasta, choć czasami dodaję trochę oleju, wtedy naleśnik się nie przypala.

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif