miro Posted October 14, 2016 Report Share #1 Posted October 14, 2016 (edited) Syn Szymon chyba idzie w ślady ojca...... Zaskoczył nas wczoraj "Naleśnikami z bułki"Jak naleśniki z bułki?Cokolwiek to miało być, nie sądziłem że może być aż tak identyczne z prawdziwymi naleśnikami ...... a jednak......smakują wybornie. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie czerstwej bułki, a sam przepis jest banalnie prosty:- dwie większe kromki bułki- 1 jajko- 1/2 szklanki mleka- 1 łyżka masła- 1 łyżeczka cukru- dżem, cukier puder lub co kto lubi na wierzch naleśnika Jak przygotować?- mleko wymieszać z jajkiem i cukrem- obtoczyć kromki w powstałej masie- smażyć na złoty kolor, na patelni z obydwu stron Na gotowe naleśniki nakładamy co kto lubi. Smacznego! Edited October 14, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/ Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 14, 2016 Report Share #2 Posted October 14, 2016 Cokolwiek to miało być Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" Najważniejsze, że chłopak wykazuje inwencję kulinarną Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522359 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 14, 2016 Report Share #3 Posted October 14, 2016 U mnie w czasach dzieciństwa to było "tradycyjne" niedzielne śniadanie. Bułka jednak była świeża , z jajek i cukru robiło się dość słodki kogel mogel, potem dodawało się mleka i wkładało się bułkowe kromki trzymając je na tyle długo by przesiąknęły na wskroś a dopiero potem się smażyło. Teraz też od czasu do czasu robię takie śniadanie Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522360 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 14, 2016 Report Share #4 Posted October 14, 2016 U mnie w domu mama rowniez przygotowywala takie danie, tylko ze ja to znamjako toast francuzki. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522368 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 14, 2016 Report Share #5 Posted October 14, 2016 Po niem. jest to "Armer Ritter".Czyli "Biedny Rycerz"..Banalnie jak Mirek pisze, proste danie.Moj tip, dodaj cynamon. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522369 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 14, 2016 Report Share #6 Posted October 14, 2016 (edited) U mnie mówi się na to danie "maczanki" No i koniecznie muszą być z bułki a tosty francuskie to chyba z chleba . Edited October 14, 2016 by chudziak Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522370 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 14, 2016 Report Share #7 Posted October 14, 2016 Nie koniecznie Olga, mama robila najczescie z bulki paryskiej. Chyba najsamczniejsze byly. Musze kiedys zrobic, bo to zapomiane danie u nie. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522372 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 14, 2016 Report Share #8 Posted October 14, 2016 Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ] Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522374 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 14, 2016 Author Report Share #9 Posted October 14, 2016 Zaskoczył mnie smak, prawie identyczny z naleśnikiem, ale jak spojrzałem na bułkę, to to przecież z mąki zrobione....... Jak miałem 5 lat, to już sam piekłem naleśniki, bo kochana babcia nauczyła wnusia..... I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś. A Szymon ma to chyba po mnie.....Uwielbia naleśniki i mógłby je jeść codziennie. Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" Nie chciałem mu zwracać uwagi......bo wiesz.....kucharz ma zawsze rację!Ja też nie lubię jak mi w garnki zaglądają. Moj tip, dodaj cynamon. Się zna Panie Grześ smak z cynamonem, ale mimo wszystko dla mnie najlepszy naleśnik to z cukrem pudrem Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522376 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 15, 2016 Report Share #10 Posted October 15, 2016 No a takie COS znacie.?:Babcia jak robila buchty (kluski na parze) i po obiedzie kilka zostalo, to po ich przepolowieniu, posmarowaniu maslem, podpiekala je na blasze "angielki". Na to cukier i "wynocha na plac"..Pysk klejacy i brudny bo przeciez special musial kilka razy spasc na ziemie.. Hahaha.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522386 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 15, 2016 Report Share #11 Posted October 15, 2016 Grzesiu a chlebek na blasze angielki podsmazany i czosnkiem natarty?To bYly czasY i smaki. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522387 Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 15, 2016 Report Share #12 Posted October 15, 2016 (edited) Miro ..szykuje Ci sie konkurencja w kuchni Ja majac 16 lat to co najwyzej zrobilam sobie herbate @Gregtom, u nas tez mowi sie na to "biedny rycerz " /fattiga riddare/ tez czasem robie tylko nie daje cukru do jajek ..czasem dodam zolty starty ser... Edited October 15, 2016 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522407 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 15, 2016 Author Report Share #13 Posted October 15, 2016 Chciałoby się do raju "stare konie" wrócić? :D Ja sam bym się wrócił i w piżamie o 5 rano na rowerku po szutrowej drodze pomykał.Mama do dziś to wspomina, jak ją sąsiedzi budzili, co Miruś na ulicy sam robi. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522410 Share on other sites More sharing options...
szaja Posted October 15, 2016 Report Share #14 Posted October 15, 2016 (edited) I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś. ..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków? Edited October 15, 2016 by szaja Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522412 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 15, 2016 Report Share #15 Posted October 15, 2016 to Ty miałeś sześć paluszków? :D Masło miał w pamięci :D Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522439 Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted October 15, 2016 Report Share #16 Posted October 15, 2016 Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ]My też podobnie sobie urozmaicamy menu, z tym, że na chlebek kładziemy plasterki kiełbasy i na to idzie starty ser żółty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522441 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 15, 2016 Report Share #17 Posted October 15, 2016 Coś podobnego robią w Mazancowicach nazywają to jajo-chleb Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522457 Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted October 15, 2016 Report Share #18 Posted October 15, 2016 To są po prostu tosty francuskie Quote AREK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522459 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 15, 2016 Author Report Share #19 Posted October 15, 2016 (edited) ..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?Zapomniałeś o "małym paluszku" ..... Masła nie dodaję do ciasta, choć czasami dodaję trochę oleju, wtedy naleśnik się nie przypala. Edited October 15, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13523-nale%C5%9Bniki-z-bu%C5%82ki/#findComment-522488 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.