Skocz do zawartości

Naleśniki z bułki.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Syn Szymon chyba idzie w ślady ojca...... :)
Zaskoczył nas wczoraj "Naleśnikami z bułki"
Jak naleśniki z bułki?
Cokolwiek to miało być, nie sądziłem że może być aż tak identyczne z prawdziwymi naleśnikami ...... a jednak......smakują wybornie.

 

Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie czerstwej bułki, a sam przepis jest banalnie prosty:

- dwie większe kromki bułki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- dżem, cukier puder lub co kto lubi na wierzch naleśnika

 

Jak przygotować?
- mleko wymieszać z jajkiem i cukrem
- obtoczyć kromki w powstałej masie
- smażyć na złoty kolor, na patelni z obydwu stron

 

Na gotowe naleśniki nakładamy co kto lubi.

 

Smacznego! :)

 

post-39755-0-54589100-1476475100_thumb.jpg

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cokolwiek to miało być

Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" :D

Najważniejsze, że chłopak wykazuje inwencję kulinarną :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie w czasach dzieciństwa to było "tradycyjne" niedzielne śniadanie. Bułka jednak była świeża , z jajek i cukru robiło się dość słodki kogel mogel, potem dodawało się mleka i wkładało się bułkowe kromki trzymając je na tyle długo by przesiąknęły na wskroś a dopiero potem się smażyło. Teraz też od czasu do czasu robię takie śniadanie

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie mówi się na to danie "maczanki" :D No i koniecznie muszą być z bułki a tosty francuskie to chyba z chleba .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie koniecznie Olga, mama robila najczescie z bulki paryskiej. Chyba najsamczniejsze byly. Musze kiedys zrobic, bo to zapomiane danie u nie. :blush:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaskoczył mnie smak, prawie identyczny z naleśnikiem, ale jak spojrzałem na bułkę, to to przecież z mąki zrobione.......

 

Jak miałem 5 lat, to już sam piekłem naleśniki, bo kochana babcia nauczyła wnusia..... :)

I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś.

 

A Szymon ma to chyba po mnie.....Uwielbia naleśniki i mógłby je jeść codziennie. :facepalm::D


 

 

Pyszne grzaneczki, ale mogą być "naleśniki" :D

Nie chciałem mu zwracać uwagi......bo wiesz.....kucharz ma zawsze rację!

Ja też nie lubię jak mi w garnki zaglądają.


 

 

Moj tip, dodaj cynamon.

Się zna Panie Grześ smak z cynamonem, ale mimo wszystko dla mnie najlepszy naleśnik to z cukrem pudrem

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No a takie COS znacie.?:

Babcia jak robila buchty (kluski na parze) i po obiedzie kilka zostalo, to po ich przepolowieniu, posmarowaniu maslem, podpiekala je na blasze "angielki". Na to cukier i "wynocha na plac"..

Pysk klejacy i brudny bo przeciez special musial kilka razy spasc na ziemie.. Hahaha..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro ..szykuje Ci sie konkurencja w kuchni :) Ja majac 16 lat to co najwyzej zrobilam sobie herbate :facepalm:

@Gregtom, u nas tez mowi sie na to "biedny rycerz " /fattiga riddare/ tez czasem robie tylko nie daje cukru do jajek ..czasem dodam zolty starty ser...

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałoby się do raju "stare konie" wrócić? :D :D :D

 

Ja sam bym się wrócił i w piżamie o 5 rano na rowerku po szutrowej drodze pomykał.

Mama do dziś to wspomina, jak ją sąsiedzi budzili, co Miruś na ulicy sam robi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

I pamiętam że ciasto na naleśnik robiłem licząc składniki na paluszkach jednej ręki: mąka, jajko, mleko, sól, cukier, masło...... i tak zostało do dziś.

 

 

 

 

 

 

..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?    :D   :D   :D

Edytowane przez szaja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami niezbyt świeży chlebek opiekam namoczony w jajku z mlekiem ,na wierzch kładę plasterek sera i przykrywam na chwilkę patelnie pokrywką [do rozpuszczenia sera ]

My też podobnie sobie urozmaicamy menu, z tym, że na chlebek kładziemy plasterki kiełbasy i na to idzie starty ser żółty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..........mąka, jajko, mleko,sól, cukier,masło....., to Ty miałeś sześć paluszków?

Zapomniałeś o "małym paluszku" ..... :D

 

Masła nie dodaję do ciasta, choć czasami dodaję trochę oleju, wtedy naleśnik się nie przypala.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.