Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Skubanie, patroszenie i rozbiór tuszki gęsiej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28406 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 paź 2016 - 13:14

SKUBANIE, PATROSZENIE I ROZBIÓR TUSZKI GĘSIEJ

 

Witam

 

Trochę czasu zajęło mi uzupełnienie fotek o rozbiór tuszki, jednak w końcu udało się więc przesyłam fotki z opisem.

 

1. Wykrwawianie

 

Załączony plik  1.JPG   369,14 KB   9 Ilość pobrań

 

2. Nastroszenie piór, aby podczas "prasowania" para lepiej wnikała między pióra (czesanie pod włos)

 

Załączony plik  2.JPG   52,16 KB   8 Ilość pobrań

 

3,4,5. Zaparzanie piór przy pomocy żelazka i wilgotnej szmatki( może być pielucha bądź ręcznik kuchenny)

 

Załączony plik  3.JPG   44,03 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  4.JPG   50,76 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  5.JPG   54,7 KB   7 Ilość pobrań

 

6,7. Wyskubywanie piór

 

Załączony plik  6.JPG   54,03 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  7.JPG   55,33 KB   7 Ilość pobrań

 

8,9,10,11,12. Zaparzanie skrzydeł i wyskubywanie z nich piór.

 

Załączony plik  8.JPG   55,95 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  9.JPG   48,54 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  10.JPG   51,79 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  11.JPG   66,2 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  12.JPG   61,46 KB   6 Ilość pobrań

 

13.Obrócenie gęsi i zaparzanie piór na krzyżu.

 

Załączony plik  13.JPG   54,72 KB   6 Ilość pobrań

 

14,15,16.Wyskubanie krzyża. Widoczne są "pipy"(nie rozwinięte pióra), które usuwa się przy pomocy noża

 

Załączony plik  14.JPG   49,63 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  15.JPG   54,59 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  16.JPG   56,41 KB   6 Ilość pobrań

 

17,18,19.Po oskubaniu odcinamy skrzydła.

 

Załączony plik  17.JPG   61,09 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  18.JPG   64,45 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  19.JPG   60,81 KB   6 Ilość pobrań

 

20,21,22,23,24. Wyrywanie "trąbki" oraz obcięcie pozostałej nie oskubanej skóry na szyi.

 

Załączony plik  20.JPG   68,65 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  21.JPG   69,73 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  22.JPG   56,76 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  23.JPG   51,97 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  24.JPG   56,17 KB   7 Ilość pobrań

 

25,26. Odcięcie łap.

 

Załączony plik  25.JPG   69,54 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  26.JPG   63,73 KB   7 Ilość pobrań

 

27.Przecięcie skóry aby wypatroszyć gąskę. Pod skórą znajduje się wewnętrzny tłuszcz zapasowy tzw. sadełkowy

 

Załączony plik  27.JPG   67,26 KB   7 Ilość pobrań

 

28,29,30.wyjmowanie wnętrzności oraz odcięcie żołądka.

 

Załączony plik  28.JPG   65,74 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  29.JPG   64,01 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  30.JPG   60,42 KB   6 Ilość pobrań

 

31,32,33,34,35. Czyszczenie żołądka poprzez jego rozcięcie i usunięcie zawartości oraz zerwanie błony wewnętrznej.

 

Załączony plik  31.JPG   45,75 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  32.JPG   40,11 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  33.JPG   50,46 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  34.JPG   43,97 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  35.JPG   63,63 KB   7 Ilość pobrań

 

36,37. Odcięcie wątroby. Prosze pamiętać, aby usuwając watrobę, ostrożnie odciąć ją tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Najlepiej pozostawić przy woreczku niewielki kawałek wątroby. 

 

Załączony plik  36.JPG   57,99 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  37.JPG   45,25 KB   6 Ilość pobrań

 

38,39. Usunięcie jelit oraz odcięcie kupra.

 

Załączony plik  38.JPG   55,28 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  39.JPG   58,35 KB   7 Ilość pobrań

 

40. Serce

 

Załączony plik  40.JPG   57,62 KB   7 Ilość pobrań

 

41,42,43. Początek zawiązywania sie jajek oraz różna wielkość żółtek

 

Załączony plik  41.JPG   45,75 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  42.JPG   54,11 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  43.JPG   47,15 KB   7 Ilość pobrań

 

44,45. Widok wnętrza gąski

 

Załączony plik  44.JPG   59,38 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  45.JPG   48,82 KB   7 Ilość pobrań

 

46. Tłuszcz sadełkowy z którego wytapia się smalec.

 

Załączony plik  46.JPG   53,16 KB   6 Ilość pobrań

 

47,48. Opalanie tuszki

 

Załączony plik  47.JPG   32,11 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  48.JPG   40,37 KB   6 Ilość pobrań

 

49,50,51,52 Porcjowanie tuszki gęsiej.

 

Załączony plik  49.JPG   64,03 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  50.JPG   62,84 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  51.JPG   69,18 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  52.JPG   69,88 KB   8 Ilość pobrań

 

Orientacyjne wagi poszczególnych elementów tuszki gęsiej przedstawionej na zdjęciach:

 

70g wątroba

25g serce

120g żołądek

110g sadełko

870g uda

460g skrzydła

145g szyja

700g krzyż

1100g pierś z kością i skórą

 

Mam nadzieję, iż przedstawiony materiał przyda się Wam, szczególnie w zbliżającym się okresie jesiennego uboju gęsi.

 

Pozdrawiam

Tomasz Z. (mtz)


Użytkownik Maxell edytował ten post 17 paź 2016 - 18:45


#2 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1283 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 15 paź 2016 - 13:50

Zabrakło podstawowej informacji przy odcinaniu wątróbki aby uważać na woreczek żółciowy.



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28406 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 paź 2016 - 14:18

Myślę, że o tak ważnej i zasadniczej sprawie, wie każdy kto zabiera się za rozbiór drobiu. ;)



#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 paź 2016 - 15:21

Maxell kawał dobrej roboty zrobiłeś  :thumbsup:  :clap:  ale ........    moim zdaniem opalanie tuszki i umycie po opalaniu  powinno się odbyć,  przed jej rozcięciem .  :)

 

 

 Pozdrawiam serdecznie



#5 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 15 paź 2016 - 15:36

Maxell kawał dobrej roboty zrobiłeś  :thumbsup:  :clap:  ale ........    moim zdaniem opalanie tuszki i umycie po opalaniu  powinno się odbyć,  przed jej rozcięciem .  :)

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Słuszna uwaga. Też opalam oskubany drób przed rozbiorem.



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28406 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 paź 2016 - 16:41

Autor prezentacji jest uwidoczniony na dole. Z zasady nie zmieniam treści nadesłanych materiałów. ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1283 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 16 paź 2016 - 12:14

Myślę, że o tak ważnej i zasadniczej sprawie, wie każdy kto zabiera się za rozbiór drobiu. ;)


Myślę, że jak ktoś wie. że trzeba uważać na woreczek żółciowy to nie potrzebna mu instrukcja ;) dlatego lepiej uzupełnić opis o tak ważny szczegół.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych