Muski Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Października 2016 Pegaz988 - Czy tak naprawdę chcesz uzyskać zapach dymu - czy smaczną kiełbasę ? Z wędzarni gdzie dym pozyskujesz z drewna czy wiórek, trocin, zrębków - kiełbasę zawsze czuć dymem - więcej - mniej - kwestia też progu zapachowego . Rady SiBów - oczywiście pomogą Ci wędzić jak najbardziej prawidłowo co jest niezwykle cenne - ALE " niesmaczna kiełbasa nawet najlepiej uwedzona jest niesmaczna " . Toteż pozostań przy smacznej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Października 2016 Być może dążę do jakiegoś ideału i mogę przekombinować,ale ja lubię ten zapach a tu kompletnie nic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Października 2016 Tak mi się nasunęło na myśl... ( nie wiem czy ktoś to ''praktykował ''... ) ale można na niewielkiej ilości wypróbować... Gdybyś ''uwędził'' sól , którą dodajesz do farszu...? Może to dałoby oczekiwany efekt...? Może ktoś się jeszcze wypowie... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Października 2016 Sól pewnie dałoby się,bo chłonie wilgoć no a z tym zapachy,a przy okazji buteleczkę gorzoły skoro lubię ten zapach Mnie bardziej chodzi o osłonkę,ciemną i pachnącą intensywnie dymem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Października 2016 Nie chce mi się wierzyć ,ze kiełbasa będąc w wędzarni kilka godz w dymie nie "śmierdzi" dymem.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Października 2016 No właśnie mi też,tyle wąchałem że mało kiszek do nosa nie wciągnąłem ale zapachu ni chu chu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okeramo Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Października 2016 Może masz katar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Października 2016 zapachu ni chu chu Czy inni też tak sądzą? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Października 2016 Opinie są różne ale te szczere są zbieżne do mojej a chodzi mi dokładnie o to https://www.facebook.com/groups/169073723117064/permalink/1393863007304790/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebek Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Października 2016 Na zdjęciu wygląda apetycznie. Jadłby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Października 2016 Zła też w smaku nie jest, ale nie taka jaką bym chciał Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Października 2016 "Nie można mieć wszystkiego...." Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Października 2016 "Nie można mieć wszystkiego...." Uwierz mi że można wiem co mówię,wystarczy trochę uporu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Października 2016 Czytaj -tak w ogóle-.Jezeli chodzi o wyroby to ja sie specjalnie nie upieram przy perfecyjności -na pewno jednak "śmierdza "[dla mnie] dymem ,bo w dymie się wędzą .Nie mam w swojej wędzarni nawet deflektora -drzwiczki są rozszczelnione,szyber przy samym wedzeniu jest nie do końca zasunięty .Chodzi generalnie o smak-mają być nie przewędzone[czytaj-okopcone]] i nie przeparzone ,bo wtedy sa suche.I tyle. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 26 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Października 2016 Czytaj -tak w ogóle-.Jezeli chodzi o wyroby to ja sie specjalnie nie upieram przy perfecyjności -na pewno jednak "śmierdza "[dla mnie] dymem ,bo w dymie się wędzą .Nie mam w swojej wędzarni nawet deflektora -drzwiczki są rozszczelnione,szyber przy samym wedzeniu jest nie do końca zasunięty .Chodzi generalnie o smak-mają być nie przewędzone[czytaj-okopcone]] i nie przeparzone ,bo wtedy sa suche.I tyle. I oto właśnie jest sedno sprawy , broń Boże nie okopcone ale ładnie uwędzone i pachnące dymem(pachnące a nie śmierdzące bo dym o niewłaściwym składzie śmierdzi)Szynki itp nie przegrzane bo są suche,to udaje mi się uzyskać, ale kiełbaska swojska ma być dopieczona. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Sprawa wygląda tak, że człowiek po dłuższym wędzeniu przyzwyczaja się do zapachu dymu i już go nie czuje, dopiero na następny dzień poczuje zapach wędzonek.Miałem to samo, wędziłem i nic nie pachniało. Dopiero jak na następny dzień otworzyłem wędzarnie i urwałem pedko kiełbaski to było czuć zapach dymu.Aha i obsusza się w temp 25-30 stopni przez 1-2 godziny w zależności jak duża jest nasza "wędzonka" , lepiej posuszyć dłużej w niższej temperaturze niż krócej a wyższej, bo jak widzę ,że niektórzy z was suszą w temperaturze 55-60 stopni to ręce opadają już nie wspominając ,że przy 60 stopniach ścina się białko i to już nie jest osuszanie a końcowy etap.Pracując w masarni na stanowisku wędzarza wędzonki tzw grube suszyliśmy 2godz , czasami 2,5h , natomiast cienkie kiełbasy 45 min do 1 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Aha i obsusza się w temp 25-30 stopni przez 1-2 godziny w zależności jak duża jest nasza "wędzonka" a to ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 że niektórzy z was suszą w temperaturze 55-60 stopni to ręce opadają już nie wspominając ,że przy 60 stopniach ścina się białko i to już nie jest osuszanie a końcowy etap. Mi też ręce opadają jak to czytam.Osusza się w temperaturze w jakiej będzie się wędzić wędliny....z jednego prostego powodu. Jeśli temperatura osuszania będzie niższa niż wędzenia, to po podniesieniu temperatury po osuszaniu, na zewnątrz wędliny wyjdzie wilgoć, połączy się z dymem i mamy efekt kwasu na wyrobie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 To mnie źle szkolili na kursach HACCP i ISO mówisz;DWiesz co .... nie wiem co masz za wędzarnie ale w mojej sie nic nie poci, moze zmień ją na jakas lepszą, bo założę sie ,że połowa z was wędzi w beczkach za 30zł i wam się poci ;-) Czasami w masarskich atmosach daje sie na parzeniu jeszcze dym i jakos wedzonki nie są ani czarne ani kwaśne. Zapytaj sobie jakiegoś masarza który wędzi za pomoca atmosów i Ci wytłumaczy jak to mozliwe że nie są uwalone dymem i nie są kwaśne;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Panie Kolego, nie ładnie jest tak z marszu, nawet się nie przywitawszy, strofować innych. To forum uczy tradycji, a nie obecnej przemysłówki i radziłbym sie do tego dostosować. Krytyka od razu na wejście, no,no, no. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Skoro już do nas trafiłeś, to wypadałoby też pochwalić się swymi osiągnięciami. Przedstaw np. swoją wędzarnię, jej zalety, bo rozumiem, że wad nie posiada, a my ją wspólnie omówimy. Dla pełniejszego obrazu wrzuć również fotki z ostatniego wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Zmień termometr i wszystko wróci do normy. Zawsze należy szukać na własnym podwórku, potem spytać. Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ja tu nie jestem po to by cokolwiek pokazywać, tylko udzielać dobrych rad tym co nie znają tematu.Jedna wędzarnia jest na moim avatarze na standardowe palenisko 30x30x35cm, natomiast drugą mam również taką samą z tymże na prąd z generatorem dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 a tu nie jestem po to by cokolwiek pokazywać, tylko udzielać dobrych rad tym co nie znają tematu. To chyba przesądza o Twej tutaj bytności. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ja tu nie jestem po to by cokolwiek pokazywać, tylko udzielać dobrych rad tym co nie znają tematu. A to przepraszam kolegę, że ośmieliłem się wychylić... Kuźwa....to musi być od ciepła....ale tego dziś na zewnątrz... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.