Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa swojska nie pachnie dymem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#41 Producent Wędzarni

Producent Wędzarni

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 20 postów
  • MiejscowośćSulęcin , woj. Lubuskie

Napisano 01 sie 2017 - 11:47

Sprawa wygląda tak, że człowiek po dłuższym wędzeniu przyzwyczaja się do zapachu dymu i już go nie czuje, dopiero na następny dzień poczuje zapach wędzonek.

Miałem to samo, wędziłem i nic nie pachniało. Dopiero jak na następny dzień otworzyłem wędzarnie i urwałem pedko kiełbaski to było czuć zapach dymu.

Aha i obsusza się w temp 25-30 stopni przez 1-2 godziny w zależności jak duża jest nasza "wędzonka" , lepiej posuszyć dłużej w niższej temperaturze niż krócej a wyższej, bo jak widzę ,że niektórzy z was suszą w temperaturze 55-60 stopni to ręce opadają już nie wspominając ,że przy 60 stopniach ścina się białko i to już nie jest osuszanie a końcowy etap.

Pracując w masarni na stanowisku wędzarza wędzonki tzw grube suszyliśmy 2godz , czasami 2,5h , natomiast cienkie kiełbasy 45 min do 1 h.



#42 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 01 sie 2017 - 12:06

Aha i obsusza się w temp 25-30 stopni przez 1-2 godziny w zależności jak duża jest nasza "wędzonka"
 

a to ciekawe



#43 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 01 sie 2017 - 12:26

że niektórzy z was suszą w temperaturze 55-60 stopni to ręce opadają już nie wspominając ,że przy 60 stopniach ścina się białko i to już nie jest osuszanie a końcowy etap.

 

 

Mi też ręce opadają jak to czytam.

Osusza się w temperaturze w jakiej będzie się wędzić wędliny....z jednego prostego powodu.

 

Jeśli temperatura osuszania będzie niższa niż wędzenia, to po podniesieniu temperatury po osuszaniu, na zewnątrz wędliny wyjdzie wilgoć, połączy się z dymem i mamy efekt kwasu na wyrobie.



#44 Producent Wędzarni

Producent Wędzarni

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 20 postów
  • MiejscowośćSulęcin , woj. Lubuskie

Napisano 01 sie 2017 - 13:42

To mnie źle szkolili na kursach HACCP i ISO mówisz;D

Wiesz co .... nie wiem co masz za wędzarnie ale w mojej sie nic nie poci, moze zmień ją na jakas lepszą, bo założę sie ,że połowa z was wędzi w beczkach za 30zł  i wam się poci ;-) 

Czasami w masarskich atmosach daje sie na parzeniu jeszcze dym i jakos wedzonki nie są ani czarne ani kwaśne. Zapytaj sobie jakiegoś masarza który wędzi za pomoca atmosów i Ci wytłumaczy jak to mozliwe że nie są uwalone dymem i nie są kwaśne;p



#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sie 2017 - 15:07

Panie Kolego, nie ładnie jest tak z marszu, nawet się nie przywitawszy, strofować innych. To forum uczy tradycji, a nie obecnej przemysłówki i radziłbym sie do tego dostosować. Krytyka od razu na wejście, no,no, no.



#46 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sie 2017 - 15:10

Skoro już do nas trafiłeś, to wypadałoby też pochwalić się swymi osiągnięciami. Przedstaw np. swoją wędzarnię, jej zalety, bo rozumiem, że wad nie posiada, a my ją wspólnie omówimy. Dla pełniejszego obrazu wrzuć również fotki z ostatniego wędzenia.



#47 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 01 sie 2017 - 16:38

Zmień termometr i wszystko wróci do normy. Zawsze należy szukać na własnym podwórku, potem spytać.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 01 sie 2017 - 16:39


#48 Producent Wędzarni

Producent Wędzarni

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 20 postów
  • MiejscowośćSulęcin , woj. Lubuskie

Napisano 01 sie 2017 - 16:41

Ja tu nie jestem po to by cokolwiek pokazywać, tylko udzielać dobrych rad tym co nie znają tematu.

Jedna wędzarnia jest na moim avatarze na standardowe palenisko 30x30x35cm, natomiast drugą mam również taką samą z tymże na prąd z generatorem dymu.



#49 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sie 2017 - 16:52

a tu nie jestem po to by cokolwiek pokazywać, tylko udzielać dobrych rad tym co nie znają tematu.

To chyba przesądza o Twej tutaj bytności.



#50 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 01 sie 2017 - 16:54

Ja tu nie jestem po to by cokolwiek pokazywać, tylko udzielać dobrych rad tym co nie znają tematu.

A to przepraszam kolegę, że ośmieliłem się wychylić...

 

Kuźwa....to musi być od ciepła....ale tego dziś na zewnątrz... :facepalm:  



#51 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 430 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 01 sie 2017 - 16:58

Trzeba przyznać miał "dobre wejście " .Widzę że już można to pisać w czasie przeszłym  :) 



#52 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 522 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 01 sie 2017 - 20:22

Ewidentnie widać ze to PROWOKATOR 🤔 i ZADYMIACZ ale bynajmniej wedzarniczy 😉

#53 pebek

pebek

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 17 postów
  • MiejscowośćToruń

Napisano 08 sie 2017 - 05:51

Ale czy kiełbasa jest przez to niesmaczna? Bo nie każdy lubi jak czuć zbyt mocno intensywnie dymem. Z drugiej strony jak piszesz, że wszystko czuć dymem tylko nie kiełbasa, to dziwna sprawa.



#54 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4964 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 sie 2017 - 09:13

Ale czy kiełbasa jest przez to niesmaczna? Bo nie każdy lubi jak czuć zbyt mocno intensywnie dymem. Z drugiej strony jak piszesz, że wszystko czuć dymem tylko nie kiełbasa, to dziwna sprawa.
 

 

 JA Tobie tylko zadam pytanie: Czy czytales temat i sparwdzies daty? Tutaj kolega ,ktory chcial zrobic jakis maly wypad nerwowy na forum, odgrzal kotleta( z reszta nie jednego). A Ty z nim jestes, czy osobno? :hmm:



#55 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 25 gru 2018 - 20:26

I tak dymię już od kilku lat i różne sposoby opalania i ciągle nic. Jestem wytrwały ale już mi ręce opadają. Nie czuję zapachu dymu w kiełbasie. Może wędzarnia za mało szczelna. Ma ktoś film jakie ma zagęszczenie dymu w komorze podczas wędzenia kiełbaasy?

#56 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8714 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 gru 2018 - 21:03

Nie czuję zapachu dymu w kiełbasie.

Czy inni konsumenci również tego dymu nie czują?  



#57 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2619 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 gru 2018 - 21:04

ma zagęszczenie dymu w komorze p

Ze ledwo ją widzisz w komorze - to maks dymu , minimum na jest dym widać go  :)  Dym ma przepływać przez komorę


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 gru 2018 - 21:06


#58 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 gru 2018 - 21:08

A czy inne osoby też nie czują zapachu dymu?

Ja miałem teścia (św pamięci), któremu można było rozpylić pod nosem flakon perfum a On i tak nic nie czuł , tak samo było ze smakiem, obojętnie co jadł i tak smakowało jednako. No tak ale teść miał przeszło 92 lata.


[Dodano: 25 gru 2018 - 21:08]

EAnna mnie ubiegła.



#59 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6515 postów

Napisano 25 gru 2018 - 21:52

Nie czuję zapachu dymu w kiełbasie
A czy jest smaczna ? bo to najważniejsze ;) 

#60 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3322 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 25 gru 2018 - 22:31

Czy inni konsumenci również tego dymu nie czują? 
 

 

Ty Anno i ja chcielibyśmy mieć takich "somsiadów" :D  Ja swoich w klatce przekupiłem "datkami" Jedna mieszkająca sto metrów ode mnie  wzywa "strasz miejską " nawet jak wędzę "pod wiatr"  ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych