Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa swojska nie pachnie dymem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#61 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1495 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 26 gru 2018 - 07:35

Henio, bo ta nic chyba od Ciebie nie dostała?

#62 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 26 gru 2018 - 09:10

Inni konsumenci też go nie czują, wyrób w miarę smaczny ale brakuje mu tego zapachu. Dym gęsty nie jest ale żeby kompletnie nic nie czuć było to nie prawdopodobne.

#63 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 26 gru 2018 - 11:46

Wydaje się że znalazłem odpowiedź https://wedlinydomow...rego-wędzenia/#strona 12 o spalaniu drewna. Charakterystyka termiczna mojej komory wymusza bardziej intensywne spalanie i stąd bierze się problem. Na wiosnę docieplę komorę i wtedy zobaczymy jaki efekt to przyniesie.



#64 AleksanderB

AleksanderB

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćPoland

Napisano 19 sty 2019 - 13:45

A moze najpierw wedzenie na zimno i dopiero pozniej "po swojemu". Wiem ze to dziwne, ale mozesz sprawdzic.

#65 Michał 65

Michał 65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 25 mar 2019 - 14:09

Witam wszystkich.

Na forum pierwszy raz więc napiszę parę słów. Wędzę w zmywarce którą przerobiłem na elektryczną z dymogeneratorem również mojego pomysłu.Niestety mieszkam w mieście i nie znam nikogo kto dymi więc uczę się sam, Z szynkami,boczkiem nie mam problemu są fajne.Problem to kiełbasy,w smaku ok ale są twarde w środku i skórki trudno pogryść..Nie potrafię również zrobić dobrze surowych polędwiczek.Proszę o pomoc.



#66 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 mar 2019 - 14:14

Podeślij:

- zdjęcia i opis wędzarni,

- zdjecia wyrobów i opis technologii produjcji (z przepisem),

- dokładnego opisu procesu wędzenia i dalszej obróbki termicznej.



#67 Michał 65

Michał 65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 25 mar 2019 - 16:17

Przepis mam z netu https://smaker.pl/pr...hmariola63.html

https://www.wedlinyd...d=1581&Itemid=4

Godzinę suszę w tep.50-55 zrębki olcha,buk na końcu trochę śliwy  55-60 ok 4 godziny póżniej albo parzę albo podpiekam 80-90  jak są dobre wyłączam i zostawiam na noc

Zdjęcia podeślę trochę póżniej bo nie umiem wstawić. 

Parówki twarde i ciemne,może za długo wędziłem ale były już twarde po suszeniu

Żywiecka,polędwica ze schabu chwalone,biała też,ale skórka na białej twarda

Dzięki za odpowiedz



#68 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2619 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 mar 2019 - 19:37

Jak po pieczeniu zostawiasz w wedzarni a ma ona dużą bezwladność cieplna to objawy masz prawidłowe 😀 przesuszony wyrób. Do pieczenia spróbuj na spód wstawić naczynie z wodą i jak jest upieczony to wyciągnij z wedzarni do chłodzenia.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 mar 2019 - 19:52


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#69 Michał 65

Michał 65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 25 mar 2019 - 21:10

Tylko ostatnio zostawiłem w wędzarni,zawsze wieszam w kuchni.Z ta wodą zrobię tak jak piszesz






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych