Muski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Paweł dawaj Paweł nam podał linka (na bardzo dobre ciasto - focaccia-to ciasto do pizzy lub na maczałke w oliwie Ale ma jeszcze mnóstwo innych zastosowań w zależności od dodanych do ciasta np. przypraw czy fantazji serwującego) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 16 Lipca 2018 (edytowane) No i zrobiłem już 3-cią pizzę. Ciasto za każdym razem inne. Testuje, które będzie dla nas najlepsze. Coraz bardziej zbliżam się do dobrego, swojego smaku pizzy. Edytowane 16 Lipca 2018 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Lipca 2018 bardzo apetycznie wygladaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 9 Października 2018 Wracam do tematu, co mi tam szkodzi . Widzę, że w tym temacie nie chwaliłem się jeszcze nabytym praktycznie rok temu piecem do pizzy ferrari. Od tamtej pory zrobiliśmy pewnie z 200 sztuk pizzy, przynajmniej z 5-6 przepisów, z mąki do pizzy Basia, Horeca (makro), z Piotra i Pawła (ich mąka włoska - nie polecam) i pewnie kilku innych. Cały czas dążę do uzyskania konsystencji ciasta jak w najlepszych pizzeriach w Polsce - nie mówię o pizzy typu buła jak to mówię "Częstochowska" bo tego gniotu mamy tu pod dostatkiem, tak jak 2-3 bdb włoskie pizzerie. Do rzeczy - po oglądnięciu kilkudziesięciu filmików na yt, gdzie usłyszałem m.in. że nie da się zrobić idealnej pizzy na Polskiej mące zamówiłem włoską mąkę - Caputo, 2 rodzaje + drożdże piwne na pizze - wszystko z popularnego serwisu aukcyjnego, na szczęście jeden gość przepakowywuje i nie trzeba już kupować 25kg mąki. Podobno włoska mąka ma inny poziom glutenu, u nich jest to jakoś oznaczane, ma inny czas wyrastania (dłuższy, stąd tak jak pisaliście - w pizzeriach nie podaje się pizzy na świeżym cieście). Dam znać w tym temacie po weekendzie czy zakup mąki coś zmienił, czy to lipa. Oczywiście podstawą jest też piec, elektryczny nigdy nie dogoni opalanego drewnem (mam też i taki, ale bardzo mały - pizza max 25cm), jednak ferrari z temperaturą pod 400C bije na głowę piekarnik domowy + kamień. Dla fanów pizzy polecam na prezent pod choinkę Chwilowo pochwale się tylko domowym ogródkiem ziołowym, który powstał w tym roku przy obok altanki z wędzarnią i pozwolił stworzyć dodatki do pizzy - skoro decyduje jakość produktów to nie było wyboru. Gotowy sos do pizzy (dzieło żony) czeka w gotowości w słoikach, razem z ziołami z tego ogródka. Dodam, że fotka pochodzi z 31.08, aktualnie krzaczki bazylii mają pod 80cm wysokości i wręcz zdrewniałe łodygi, za kilka dni trafią do suszenia, dobra inwestycja - około maja krzaczek kosztował 3zł , rośnie tak że wypiera lawendę. Obok oregano, kozieradka, pietruszka, czy majeranek i coś tam pewnie jeszcze. Pizza ze świeżym oregano pachnie i smakuje zupełnie inaczej. Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Gotowy sos do pizzy (dzieło żony) czeka w gotowości w słoikach, razem z ziołami z tego ogródka.Myślę, że dobrze by było abyś wstawił przepis na ten sos. Edytowane 9 Października 2018 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 10 Października 2018 Nie ma doskonałej pizzy.Twoją nie mógłbym jeść, bo mam awersję do oregano,. ale każda domowa pizza jest lepsza od kupnej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Października 2018 Nie ma doskonałej pizzy.Twoją nie mógłbym jeść, bo mam awersję do oregano,. ale każda domowa pizza jest lepsza od kupnej,teoretycznie nie ma, ale można dążyć do ideału (każdy do swojego). Oregano nie sypniesz i można jeść trafiłem na kilka miejsc w Polsce, gdzie można zjeść pizzę lepszą niż w domu, takie właśnie ciasto będę próbował naśladować. Przesyłki z mąką jeszcze nie ma, w weekend wędzenie i wycieczka, może braknąć czasu na testy.[Dodano: 11 paź 2018 - 11:07] Gotowy sos do pizzy (dzieło żony) czeka w gotowości w słoikach, razem z ziołami z tego ogródka.Myślę, że dobrze by było abyś wstawił przepis na ten sos. sprawa była dość prosta - pomidory, częściowo lima, drugie jakieś okrągłe - przeleżane ok 3 tygodni w ciemnym chłodnym pomieszczeniu - mega dojrzałe. To podstawa, dalej były zioła - bazylia, trochę oregano plus sól morska, cukier, dużo czosnku. Więcej nie wiem i nie bardzo pamiętam jak żona to robiła, plus nie chcę odpowiadać za zatrucie. Na pewno wszystko gotowało się długo aby wybić ewentualne bakterie. Później na 3 razy w piekarniku zagrzane słoiki. Tyle pamiętam. Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Października 2018 Na pewno wszystko gotowało się długo aby wybić ewentualne bakterie Bardziej po to chyba aby sos był gęsty. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Wracam do tematu pizzy. Ogółem mąka Caputo dała radę, razem z drożdżami piwnymi wyszło fajnie. Na przyszłość muszę tylko zrobić większe kulki, bo te aktualnie po ok 100g ciasta to fajna opcja dla żony - nazwijmy to light ja chętnie zjadłbym grubsze brzegi. Proces wygląda tak - do pół litra letniej wody dodaję 25g soli morskiej i dokładnie mieszam, następnie daje 8g drożdży instant - sól musi być już rozpuszczona. Teraz powoli dosypuję do ciasta 900g mąki cały czas mieszając, do tego łyżeczka cukru a na koniec 20g oliwy z oliwek (podobno dodanie na koniec oliwy daje ciastu chrupkość). Ciasto wyrabiam w maszynie i po wymieszaniu składników - jakieś 10 min wyjmuje ciasto i ostatecznie wyrabiam na blacie, dzielę na kulki. Faktycznie mąka włoska wraz z tymi drożdżami wymagała więcej czasu na wyrośnięcie - ok 6 godzin, podczas gdy z tego samego przepisu na mące do pizzy Basia spokojnie wystarczała godzina. Ciasto można przechowywać lodówce, tylko przed użyciem trzeba je wyjąć aby się ogrzało bo będzie trzeba użyć wałka. Kulki ciasta odrywam na zasadzie ukręcenia końcówki zrolowanego bloku, nie kroję nożem (patrz filmik) ważne jest zamknięcie kulki od dołu, aby "powietrze nie uciekało). Wyrośnięte ciasto delikatnie wyciągamy z tacki - tak aby nie wypuścić z niego powietrza (patrz filmik). Rozciągam je na desce drewnianej pokrytej mąką a później przerzucam pacek z ręki do ręki - tak jak na filmiku poniżej. (muszę sprawdzić jeszcze proporcje ciasta z tego filmiku, gość ma fajne drożdże świeże, ktoś wie gdzie je kupić w PL ? ). Gość z filmiku sugeruje odczekać 6-8 godzin do wyrośnięcia ciasta. Oczywiście mam świadomość, że bez pieca opalanego drewnem nie uzyskam 100% ideału jeżeli chodzi o pizzę (wypiek zajmuje ok minuty) tylko temperatura pewnie jest wyższa o dobre 100-200C pod kopułą w stosunku do posiadanego pieca (380C - ok 4min w piecu). Jednak walczę aby być bliżej ideału. https://youtu.be/xA-mwJcNBzA?t=172 Edytowane 18 Października 2018 przez maarec Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Października 2018 Idę dalej, czuję się spełniony Kolejny etap to lekka przeróbka mini pieca opalanego drewnem jaki posiadam, z elektrycznego więcej nie wycisnę. Tym razem od wyrobienia do wypieku minęło 20godzin. Ciasto wyjęte z lodówki o 8 rano pięknie wyrosło do 15tej na obiad. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Października 2018 Kolejny etap to lekka przeróbka mini pieca opalanego drewnem jaki posiadam, z elektrycznego więcej nie wycisnę. Wracam po raz kolejny do tematu, może kiedyś ktoś przeczyta tak jak pisałem wcześniej - wszystko co dało się zrobić z piecem elektryczny dającym ok 380C zrobiłem. Nie jest idealny, jak widać przypala wierzch rantów wyrośniętych, a ich boki są blade - tam nie dociera temperatura. Ze 2 lata temu kupiłem za 1/4 ceny chyba meksykański gliniany mini piec do pizzy - taki tarasowy z pęknięciami. Po pierwszym użyciu lekko się zraziłem, pizza była od spodu przypalona, z góry surowa. Oczywiście mój błąd w opalaniu - za krótko rozgrzana kopuła, później nie wystudzony spód i już nie ma opcji na smaczną pizzę. Teraz do niego wróciłem, zrobiłem także otwór w dnie na awaryjne wprowadzenie palnika gazowego - planowałem w końcu piec pizzę przy ok 7C, na deszczu w piecu bez izolacji a ze ścianką ok 2cm grubą. Napaliłem solidnie, z 2 dużych kawałków Buka oraz z małymi listewkami. Po wypaleniu drewna i uzyskaniu żaru przesunąłem go w jeden bok, przeczyściłem i lekko wychłodziłem dno pieca aby pizzy nie spalić po solidnym nagrzaniu i zabrałem się do roboty. Pizza bez zmian na włoskiej mące. Tym razem wyrastała od wyjęcia z lodówki 7 godzin, dalej rosła ale dzieci już były głodne , mogła jeszcze nawet 2 godziny rosnąć. Czas pieczenia - ok 1,5 minuty wraz z obracaniem. Tym razem pizza celowo ma przypieczone prawie czarne brzegi, które jednocześnie są wilgotne i pełne aromatu pieca opalanego drewnem. Pizza znikała szybciej niż robiłem fotki, palnik nadał się do podtrzymywania temperatury podczas przygotowywania kolejnych placków. Na dziś jestem szczęśliwy, spełniony i już wiem, że planowana od kilku lat budowa już normalnego pieca to jedyna droga do prawdziwej włoskiej pizzy w domu Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Października 2018 Ja tam piekę w swoim piekarniku na kamieniu szamotowym [albo i nie] w temp. 250 stopni i każdy chwali Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 29 Października 2018 nie uzyskam 100% ideału jeżeli chodzi o pizzę (wypiek zajmuje ok minuty) Maarec - pisaliśmy już wiele nt pizzy - i wszelkie Twoje doświadczenia są cenne - naprawdę ale co to jest pizza idealna ? Włoski mistrz świata (miałe okazję jeść pizzę przez niego robioną ) twierdzi że najlepsza to taka co szybko i CAŁA znika z tacy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 29 Października 2018 idealna pizza tak samo jak idealny bigos , w kazdym domu idealnie pod gusta domownikow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 29 Października 2018 nie uzyskam 100% ideału jeżeli chodzi o pizzę (wypiek zajmuje ok minuty) Maarec - pisaliśmy już wiele nt pizzy - i wszelkie Twoje doświadczenia są cenne - naprawdę ale co to jest pizza idealna ? Włoski mistrz świata (miałe okazję jeść pizzę przez niego robioną ) twierdzi że najlepsza to taka co szybko i CAŁA znika z tacy Wiadomo, masz rację. Ja praktycznie zrownalem się z wzorem do którego dążyłem. Stąd radość mniej więcej od roku kombinowałem i zmieniłem produkty i przepisy Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojteq123 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 3 Marca 2019 Ta z grilla na powietrzu - no, no, no! W wielu restauracjach podawano mi brzydsze pizze. Cytuj Oprócz wędlin uwielbiam podróże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.