EnPro Posted October 19, 2016 Report Share #1 Posted October 19, 2016 Witam,Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:-dróbiu,-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab) -ryby-sery Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted October 19, 2016 Report Share #2 Posted October 19, 2016 dopóki nie ucieka z ręki to można jeść Quote W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnPro Posted October 19, 2016 Author Report Share #3 Posted October 19, 2016 I po co ta ironia? Pytam orientacyjnie. Stwierdziłem, że forum jest odpowiednim miejscem i nie widzę w tym odrobiny wygłupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted October 19, 2016 Report Share #4 Posted October 19, 2016 Ciężko powiedzieć bo takie swojskie raczej nikomu nie zalegają. Ja jak mniej niż połowę świnki przerabiam to nawet nie mrożę bo znika w oczach - yyy - w buziach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnPro Posted October 19, 2016 Author Report Share #5 Posted October 19, 2016 Dziękuję za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 19, 2016 Report Share #6 Posted October 19, 2016 Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego: Taki, jaki zadeklaruje producent.Pod warunkiem przestrzegania warunków przechowywania. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted October 19, 2016 Report Share #7 Posted October 19, 2016 orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsujezależy jak zrobione, jak przechowywane itd.ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz? Quote W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnPro Posted October 19, 2016 Author Report Share #8 Posted October 19, 2016 orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsujezależy jak zrobione, jak przechowywane itd.ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?Zatem nie ma różnicy między datą ważności wędzonej ryby a np szynki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted October 19, 2016 Report Share #9 Posted October 19, 2016 zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz? Pytanie zadane tu, zatem zakładamy, że zrobione wg tutejszych receptur i zaleceń przechowywania. Sera co prawda nie robiłem - jeszcze;) - ale z tego co się orientuję to, to on jak wino Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 19, 2016 Report Share #10 Posted October 19, 2016 Czasami jednak los pozwala nam na sprawdzenie terminu przydatności: Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja .Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25. W przekroju: Smak i aromat był boski - nie do opisania Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 19, 2016 Report Share #11 Posted October 19, 2016 -sery 1000 dni, to bez problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 19, 2016 Report Share #12 Posted October 19, 2016 Nie wiem czy w ogóle powinnaś ją ruszać i konsumować..... Nie dość że przybrała jak kameleon kształt roweru, schła sobie w ukryciu, to ty ledwo ją znalazłaś, to od razu zjadłaś.Można rzec, znalazłaś skarb...... i to przez siebie ukryty! Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted October 19, 2016 Report Share #13 Posted October 19, 2016 Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja .Smak i aromat był boski - nie do opisaniaJak widać wspaniały smak i aromat zawdzięczamy rowerowi, innego wytłumaczenia nie ma Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 19, 2016 Report Share #14 Posted October 19, 2016 (edited) Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej Witaj Aniu , kiełbaska wygląda zacnie . Jeżeli możesz to w jakiej była osłonce (jelicie ) i wg jakiej receptury była robiona . Pozdrawiam serdecznie Edited October 19, 2016 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafelek Posted October 19, 2016 Report Share #15 Posted October 19, 2016 dopóki nie ucieka z ręki to można jeść I po co ta ironia? Pytam orientacyjnie. Stwierdziłem, że forum jest odpowiednim miejscem i nie widzę w tym odrobiny wygłupZbyszek trochę to w żart obrócił ale ma rację kiedyś dałem koledze moje wyroby ,u mnie wytrzymały bardzo długo około 1 miesiąca a u niego po tygodniu się zepsuły po przeprowadzonej rozmowie z kolegą doszliśmy do wniosku że w lodówce musiał mieć jakąś bakterię bo od dawna w jego lodówce pewne produkty się psuły po umyciu lodówki problem znikł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franko Posted October 19, 2016 Report Share #16 Posted October 19, 2016 @EnPro,Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab) Jestem smakoszem swojskiej wiejskiej kiełbasy ( którą oczywiście robię sam wg.swojego gustu). Zawsze miałem problem z utrzymaniem świeżości i smaku takiego jaki był zaraz po uwędzeniu kiełbasy. Niestety kiełbasa po kilku dniach w lodówce podsychała i zmieniała smak. Z kiełbasy swojskiej robiła się podsuszana a nawet sucha jak kabanos. Znajomy, u którego wędziłem zawsze kiełbasę poczęstował mnie właśnie taką suchą kiełbasą i powiedział - "spróbuj i oceń". Była to właśnie taka kiełbasa sucha w smaku zbliżona do kabanosa, smaczna, bez oznak pleśni, czy jakiegoś nalotu (oczywiście o innym przekroju niż kabanos). Znajomy odpowiedział wtedy z uśmiechem - to jest właśnie twoja kiełbasa, którą robiłeś miesiąc temu. Leżała w lodówce, podeschła trochę i nikt z domowników jakoś na nią nie miał ochoty. Byłem zaskoczony, że nie poznałem swojej kiełbasy, bo u mnie nigdy tak długo kiełbasa nie leży. Problem świeżości kiełbasy rozwiązałem zakupując zgrzewarkę. Kiełbasę na drugi lub trzeci dzień po wędzeniu, porcjuję i pakuję próżniowo. W lodówce mam takie miejsce, gdzie mam temperaturę od 4 - 6 stopni C. I tam właśnie pekluję i przechowuję kiełbasę zgrzaną próżniowo przez 3 - 4 tygodnie. Kiełbasa taka nie traci smaku ani zapachu i oczywiście nie wysycha.Jest jeszcze jedna zaleta, po otwarciu lodówki zapach swojskich wyrobów nie rozchodzi się po mieszkaniu . Jeżeli chodzi o wędzonki: boczek, szynkę czy polędwicę, zgrzane próżniowo powinny wytrzymać podobnie. Musisz jeszcze zwrócić uwagę na temperaturę jaką masz w lodówce. Ja w tym miejscu w lodówce gdzie pekluję, przechowuję wędzonki a nawet mięso zaraz po zakupie mam termometr na stałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 19, 2016 Report Share #17 Posted October 19, 2016 Na razie tyle. W wolnej chwili opracuję i wrzucę spory artykuł na ten temat. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted December 21, 2016 Report Share #18 Posted December 21, 2016 jak długo przechowywać...zawsze parze tylko tyle ile zjem w ciągu kilku dni reszta trafia do zamrażalki i parze dopiero kiedyś po rozmrożeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 21, 2016 Report Share #19 Posted December 21, 2016 (edited) jak długo przechowywać. Masz tabelę " nad głową " Pozdrawiam Edited December 21, 2016 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
roszej Posted March 17, 2017 Report Share #20 Posted March 17, 2017 Witam,Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:-dróbiu,-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)-ryby-sery Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacjeProducenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne. Produkt po produkcji musi spełnić minimum - w zależności od rodzaju - obecność bakterii Listeria Monocytogenes w 25g - Nieobecna. Do tego może być jeszcze Obecność Salmonella oraz liczba E Coli. Natomiast w okresie przydatności do spożycia produkt musi spełnić wymaganie : liczba listeria monocytogenes <100 jtk/g. O ile dosyć łatwo spełnić warunki dla wyrobów parzonych o tyle dla surowych jest ciężko bo trzeba zachować bardzo higieniczne warunki produkcji, nie przekraczać temperatury mięsa powyżej kilku stopni. Dla przykładu kiełbasa wędzona parzona po produkcji wychłodzona do temp 2 stopni następnie zapakowania próżniowo:Wyniki badań:Po 2 tygodniach od produkcji: ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/gogólna liczba drobnoustrojów: 9,8x10^3 jtk/g inaczej 9800 jtk/g Po 3 tygodniach od produkcji:ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/g tu ciężko powiedzieć czy się zwiększa i o ile. Bo za pierwszym razem mogło być 1 a za drugim 9 i nadal jest poniżej 10.ogólna liczba drobnoustrojów: 2,7x10^5 jtk/g inaczej 270000 jtk/g czyli prawie 28 razy się zwiększa przez tydzień - i to w opakowaniu próżniowym. Oczywiście wpływ na wygląd i smak znikomy. Innymi słowy, to że produkt wydaje się ok bo w smaku jest dobry i nie wygląda źle nie znaczy że nie ma w nim bakterii groźnych dla zdrowia. Listeria monocytogenes to tzw bakteria w lodówkowa i obawiam się, że większość z nas ma ją w domu. Zauważcie też jaki często robimy błąd my sami jako konsumenci i sprzedawcy w sklepach. Kiełbasy często wjeżdzają do sklepi w całych opakowaniach na których jest data przydatności np 2 tygodnie. Sprzedawca rozpakowuje i sprzedaje w ciągu tygodnia. Problem w tym, że data przydatności podana na opakowaniu obowiązuje dla warunków napisanych na etykiecie a szczególnie dla zamkniętego opakowania. (niektórzy producenci zabezpieczają się pisząc dodatkowo: spożyć w ciagu 48 godzin po otwarciu). Jak przynosimy do domu np ser i otwieramy to też często konsumujemy aż do terminu przydatności pomimo tego, że jest otwarty np od tygodnia. Wszystkie kryteria dla żywności są w tym dokumencie: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 30, 2017 Report Share #21 Posted March 30, 2017 Producenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne. Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne? Ta listeria siedzi podobno w serach, rybach, owocach morza .... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 30, 2017 Report Share #22 Posted March 30, 2017 Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne? System kontroli mikrobiologicznej obowiązuje wszystkich producentów żywności. Producenci żywności są zobowiązani do okresowych badań mikrobiologicznych produkowanych produktów oraz blatów roboczych, ścian etc.W ubojniach trzody, bydła badania wykonuje się dwa, trzy razy w miesiącu jednak częstotliwość badań określa IW. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted November 7, 2017 Report Share #23 Posted November 7, 2017 Witam,znalazłem w swojej lodówce kilka kawałków wędliny zapakowanej próżniowo (pakowarka z Lidla), robionej wg. receptury na Schinkenspeck, nie pamiętam dokładnie kiedy je wędziłem, ale było to w czasie, kiedy temp. za oknem oscylują w okolicach 18 stopni, pamiętam, bo wędziłem bez grzałki, pytanie czy ta wędlina nadal nadaje się do jedzenia po ok. pół roku leżenia w lodówce ? srawdzać organoleptycznie czy lepiej nie ryzykować i do kosza ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted November 7, 2017 Report Share #24 Posted November 7, 2017 (edited) Ja taką (znaczy - półroczną, a nie z tego przepisu) konsumowałem po obróbce cieplnej (nie wiem czy coś daje) - ale ryzyko i tak bierzesz na siebie. Edited November 7, 2017 by elmaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 7, 2017 Report Share #25 Posted November 7, 2017 Moim zdaniem nadaje się. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.