Jump to content

Termin przydatności do spożycia wędzonek


EnPro

Recommended Posts

Witam,

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

-dróbiu,

-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)

-ryby

-sery

 

Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacje

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

Taki, jaki zadeklaruje producent.

Pod warunkiem przestrzegania warunków przechowywania. 

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsuje

zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.

ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?

Zatem nie ma różnicy między datą ważności wędzonej ryby a np szynki?

Link to comment
Share on other sites

zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.

ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?

 

Pytanie zadane tu, zatem zakładamy, że zrobione wg tutejszych receptur i zaleceń przechowywania. 

Sera co prawda nie robiłem - jeszcze;) - ale z tego co się orientuję to, to on jak wino :)

Link to comment
Share on other sites

Czasami jednak los pozwala nam na sprawdzenie terminu przydatności:

 

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja  :D.

Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. 

Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25.

 

post-40040-0-37261800-1429973615_thumb.j

 

W przekroju:

post-40040-0-32345200-1429973651_thumb.j

 

Smak i aromat był boski - nie do opisania

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy w ogóle powinnaś ją ruszać i konsumować..... :)

Nie dość że przybrała jak kameleon kształt roweru, schła sobie w ukryciu, to ty ledwo ją znalazłaś, to od razu zjadłaś.

Można rzec, znalazłaś skarb...... i to przez siebie ukryty! :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja  :D.

Smak i aromat był boski - nie do opisania

Jak widać wspaniały smak i aromat zawdzięczamy rowerowi, innego wytłumaczenia nie ma  ;)  :D

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej

 

Witaj Aniu , kiełbaska wygląda zacnie :thumbsup::clap: . Jeżeli możesz to w jakiej była osłonce (jelicie ) i wg jakiej receptury była robiona .

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Edited by andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

dopóki nie ucieka z ręki to można jeść  :facepalm:

 

I po co ta ironia? Pytam orientacyjnie. Stwierdziłem, że forum jest odpowiednim miejscem i nie widzę w tym odrobiny wygłup

Zbyszek trochę to w żart obrócił ale ma rację kiedyś dałem koledze moje wyroby ,u mnie wytrzymały bardzo długo około 1 miesiąca a u niego po tygodniu się zepsuły po przeprowadzonej rozmowie z kolegą doszliśmy do wniosku że w lodówce musiał mieć jakąś bakterię bo od dawna w jego  lodówce pewne produkty się psuły po umyciu lodówki problem znikł

Link to comment
Share on other sites

@EnPro,

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)

 

Jestem smakoszem swojskiej wiejskiej kiełbasy ( którą oczywiście robię sam wg.swojego gustu). Zawsze miałem problem z utrzymaniem świeżości i smaku takiego jaki był zaraz po uwędzeniu kiełbasy. Niestety kiełbasa po kilku dniach w lodówce podsychała i zmieniała smak. Z kiełbasy swojskiej robiła się podsuszana a nawet sucha jak kabanos. Znajomy, u którego wędziłem zawsze kiełbasę poczęstował mnie właśnie taką suchą kiełbasą i powiedział - "spróbuj i oceń". Była to właśnie taka kiełbasa sucha w smaku zbliżona do kabanosa, smaczna, bez oznak pleśni, czy jakiegoś nalotu (oczywiście o innym przekroju niż kabanos). Znajomy odpowiedział wtedy z uśmiechem - to jest właśnie twoja kiełbasa, którą robiłeś miesiąc temu. Leżała w lodówce, podeschła trochę i nikt z domowników jakoś na nią nie miał ochoty. Byłem zaskoczony, że nie poznałem swojej kiełbasy, bo u mnie nigdy tak długo kiełbasa nie leży. :) Problem  świeżości kiełbasy rozwiązałem zakupując zgrzewarkę. Kiełbasę na drugi lub trzeci dzień po wędzeniu, porcjuję i pakuję próżniowo. W lodówce mam takie miejsce, gdzie mam temperaturę od 4 - 6 stopni C. I tam właśnie pekluję i przechowuję kiełbasę zgrzaną próżniowo przez 3 - 4 tygodnie. Kiełbasa taka nie traci smaku ani zapachu i oczywiście nie wysycha.

Jest jeszcze jedna zaleta, po otwarciu lodówki zapach swojskich wyrobów nie rozchodzi się po mieszkaniu . :) Jeżeli chodzi o wędzonki: boczek, szynkę czy polędwicę, zgrzane próżniowo powinny  wytrzymać podobnie.  

Musisz jeszcze zwrócić uwagę na temperaturę jaką masz w lodówce. Ja w tym miejscu w lodówce gdzie pekluję, przechowuję wędzonki a nawet mięso zaraz po zakupie mam termometr na stałe.         

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...

Witam,

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

-dróbiu,

-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)

-ryby

-sery

 

Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacje

Producenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne. Produkt po produkcji musi spełnić minimum - w zależności od rodzaju - obecność bakterii Listeria Monocytogenes w 25g - Nieobecna. Do tego może być jeszcze Obecność Salmonella oraz liczba E Coli.  

Natomiast w okresie przydatności do spożycia produkt musi spełnić wymaganie : liczba listeria monocytogenes <100 jtk/g. 

O ile dosyć łatwo spełnić warunki dla wyrobów parzonych o tyle dla surowych jest ciężko bo trzeba zachować bardzo higieniczne warunki produkcji, nie przekraczać temperatury mięsa powyżej kilku stopni.

 

Dla przykładu kiełbasa wędzona parzona po produkcji wychłodzona do temp 2 stopni następnie zapakowania próżniowo:

Wyniki badań:

Po 2 tygodniach od produkcji:  

ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/g

ogólna liczba drobnoustrojów: 9,8x10^3 jtk/g    inaczej 9800 jtk/g

 

Po 3 tygodniach od produkcji:

ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/g   tu ciężko powiedzieć czy się zwiększa i o ile. Bo za pierwszym razem mogło być 1 a za drugim 9 i nadal jest poniżej 10.

ogólna liczba drobnoustrojów: 2,7x10^5 jtk/g  inaczej 270000 jtk/g  czyli prawie 28 razy się zwiększa przez tydzień - i to w opakowaniu próżniowym. 

 

Oczywiście wpływ na wygląd i smak znikomy. 

 

Innymi słowy, to że produkt wydaje się ok bo w smaku jest dobry i nie wygląda źle nie znaczy że nie ma w nim bakterii groźnych dla zdrowia. Listeria monocytogenes to tzw bakteria w lodówkowa i obawiam się, że większość z nas ma ją w domu. 

Zauważcie też jaki często robimy błąd my sami jako konsumenci i sprzedawcy w sklepach. 

Kiełbasy często wjeżdzają do sklepi w całych opakowaniach na których jest data przydatności np 2 tygodnie. Sprzedawca rozpakowuje i sprzedaje w ciągu tygodnia. Problem w tym, że data przydatności podana na opakowaniu obowiązuje dla warunków napisanych na etykiecie a szczególnie dla zamkniętego opakowania. (niektórzy producenci zabezpieczają się pisząc dodatkowo: spożyć w ciagu 48 godzin po otwarciu).  Jak przynosimy do domu np ser i otwieramy to też często konsumujemy aż do terminu przydatności pomimo tego, że jest otwarty np od tygodnia. 

 

Wszystkie kryteria dla żywności są w tym dokumencie: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

Producenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne.

 

Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne? Ta listeria siedzi podobno  w serach, rybach, owocach morza ....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne?

System kontroli mikrobiologicznej obowiązuje wszystkich producentów żywności. Producenci żywności są zobowiązani do okresowych badań mikrobiologicznych produkowanych produktów oraz blatów roboczych, ścian etc.

W ubojniach trzody, bydła badania wykonuje się dwa, trzy razy w miesiącu jednak częstotliwość badań określa IW.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Witam,

znalazłem w swojej lodówce kilka kawałków wędliny zapakowanej próżniowo (pakowarka z Lidla), robionej wg. receptury na Schinkenspeck, nie pamiętam dokładnie kiedy je wędziłem, ale było to w czasie, kiedy temp. za oknem oscylują w okolicach 18 stopni, pamiętam, bo wędziłem bez grzałki, pytanie czy ta wędlina nadal nadaje się do jedzenia po ok. pół roku leżenia w lodówce ? srawdzać organoleptycznie czy lepiej nie ryzykować i do kosza ?

 

post-54427-0-52533400-1510053903_thumb.jpg

 

post-54427-0-79177900-1510053917_thumb.jpg

 

post-54427-0-80394300-1510053946_thumb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.