Jump to content

Termin przydatności do spożycia wędzonek


EnPro

Recommended Posts

  • 4 years later...

Zadam kolejne głupie pytanie, wiem ze każdy robi inaczej.

Ja dopiero zaczynam.

Pekluje wg miro, Wedze ok 3.5h na zrebkach olcha buk w temp ok 50 i jeszcze godzinę czereśnia w tej samej temperaturze. Wkładam do gotującej się wody trzymam ok 10-15min i schodzę z temperatura do 80. Parze do uzyskania temperatury 68 w środku szynki. Przekladam do wiaderka z lodowata woda na chwile i wieszam do ostygnięcia. Teraz na dworze bo zimno jak będę robił latem nie wiem pewnie w piwnicy.

I teraz pytanie czy taka wędlina może być w lodowce 2 tygodnie?

Mam teraz taka 8 dniowa smak jest dobry ale tekstura się zmienia. Dzisiaj doczytałem ze nie powinienem trzymać w siatkach. A tak buła trzymana do dzisiaj ponieważ miała być zamrożona ale zamrażarka coś nie teges i musiałem ja ogarnąć…..

dziękuje za podpowiedź

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.