ziezielony Posted November 7, 2017 Report Share #26 Posted November 7, 2017 po ok. pół roku leżenia w lodówce Osid, tego rodzaju specjały spokojnie można konsumić Ja swoje trawię nawet po 18/24 m-cach... Jak masz wyrzucić to dawaj na pw, kurier po mojej stronie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczysko Posted January 16, 2022 Report Share #27 Posted January 16, 2022 Zadam kolejne głupie pytanie, wiem ze każdy robi inaczej.Ja dopiero zaczynam. Pekluje wg miro, Wedze ok 3.5h na zrebkach olcha buk w temp ok 50 i jeszcze godzinę czereśnia w tej samej temperaturze. Wkładam do gotującej się wody trzymam ok 10-15min i schodzę z temperatura do 80. Parze do uzyskania temperatury 68 w środku szynki. Przekladam do wiaderka z lodowata woda na chwile i wieszam do ostygnięcia. Teraz na dworze bo zimno jak będę robił latem nie wiem pewnie w piwnicy. I teraz pytanie czy taka wędlina może być w lodowce 2 tygodnie?Mam teraz taka 8 dniowa smak jest dobry ale tekstura się zmienia. Dzisiaj doczytałem ze nie powinienem trzymać w siatkach. A tak buła trzymana do dzisiaj ponieważ miała być zamrożona ale zamrażarka coś nie teges i musiałem ja ogarnąć….. dziękuje za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts