Skocz do zawartości

Termin przydatności do spożycia wędzonek


EnPro

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

Taki, jaki zadeklaruje producent.

Pod warunkiem przestrzegania warunków przechowywania. 

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsuje

zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.

ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsuje

zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.

ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?

Zatem nie ma różnicy między datą ważności wędzonej ryby a np szynki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.

ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?

 

Pytanie zadane tu, zatem zakładamy, że zrobione wg tutejszych receptur i zaleceń przechowywania. 

Sera co prawda nie robiłem - jeszcze;) - ale z tego co się orientuję to, to on jak wino :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami jednak los pozwala nam na sprawdzenie terminu przydatności:

 

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja  :D.

Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. 

Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25.

 

post-40040-0-37261800-1429973615_thumb.j

 

W przekroju:

post-40040-0-32345200-1429973651_thumb.j

 

Smak i aromat był boski - nie do opisania

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy w ogóle powinnaś ją ruszać i konsumować..... :)

Nie dość że przybrała jak kameleon kształt roweru, schła sobie w ukryciu, to ty ledwo ją znalazłaś, to od razu zjadłaś.

Można rzec, znalazłaś skarb...... i to przez siebie ukryty! :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja  :D.

Smak i aromat był boski - nie do opisania

Jak widać wspaniały smak i aromat zawdzięczamy rowerowi, innego wytłumaczenia nie ma  ;)  :D

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej

 

Witaj Aniu , kiełbaska wygląda zacnie :thumbsup::clap: . Jeżeli możesz to w jakiej była osłonce (jelicie ) i wg jakiej receptury była robiona .

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dopóki nie ucieka z ręki to można jeść  :facepalm:

 

I po co ta ironia? Pytam orientacyjnie. Stwierdziłem, że forum jest odpowiednim miejscem i nie widzę w tym odrobiny wygłup

Zbyszek trochę to w żart obrócił ale ma rację kiedyś dałem koledze moje wyroby ,u mnie wytrzymały bardzo długo około 1 miesiąca a u niego po tygodniu się zepsuły po przeprowadzonej rozmowie z kolegą doszliśmy do wniosku że w lodówce musiał mieć jakąś bakterię bo od dawna w jego  lodówce pewne produkty się psuły po umyciu lodówki problem znikł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EnPro,

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)

 

Jestem smakoszem swojskiej wiejskiej kiełbasy ( którą oczywiście robię sam wg.swojego gustu). Zawsze miałem problem z utrzymaniem świeżości i smaku takiego jaki był zaraz po uwędzeniu kiełbasy. Niestety kiełbasa po kilku dniach w lodówce podsychała i zmieniała smak. Z kiełbasy swojskiej robiła się podsuszana a nawet sucha jak kabanos. Znajomy, u którego wędziłem zawsze kiełbasę poczęstował mnie właśnie taką suchą kiełbasą i powiedział - "spróbuj i oceń". Była to właśnie taka kiełbasa sucha w smaku zbliżona do kabanosa, smaczna, bez oznak pleśni, czy jakiegoś nalotu (oczywiście o innym przekroju niż kabanos). Znajomy odpowiedział wtedy z uśmiechem - to jest właśnie twoja kiełbasa, którą robiłeś miesiąc temu. Leżała w lodówce, podeschła trochę i nikt z domowników jakoś na nią nie miał ochoty. Byłem zaskoczony, że nie poznałem swojej kiełbasy, bo u mnie nigdy tak długo kiełbasa nie leży. :) Problem  świeżości kiełbasy rozwiązałem zakupując zgrzewarkę. Kiełbasę na drugi lub trzeci dzień po wędzeniu, porcjuję i pakuję próżniowo. W lodówce mam takie miejsce, gdzie mam temperaturę od 4 - 6 stopni C. I tam właśnie pekluję i przechowuję kiełbasę zgrzaną próżniowo przez 3 - 4 tygodnie. Kiełbasa taka nie traci smaku ani zapachu i oczywiście nie wysycha.

Jest jeszcze jedna zaleta, po otwarciu lodówki zapach swojskich wyrobów nie rozchodzi się po mieszkaniu . :) Jeżeli chodzi o wędzonki: boczek, szynkę czy polędwicę, zgrzane próżniowo powinny  wytrzymać podobnie.  

Musisz jeszcze zwrócić uwagę na temperaturę jaką masz w lodówce. Ja w tym miejscu w lodówce gdzie pekluję, przechowuję wędzonki a nawet mięso zaraz po zakupie mam termometr na stałe.         

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam,

Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:

-dróbiu,

-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)

-ryby

-sery

 

Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacje

Producenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne. Produkt po produkcji musi spełnić minimum - w zależności od rodzaju - obecność bakterii Listeria Monocytogenes w 25g - Nieobecna. Do tego może być jeszcze Obecność Salmonella oraz liczba E Coli.  

Natomiast w okresie przydatności do spożycia produkt musi spełnić wymaganie : liczba listeria monocytogenes <100 jtk/g. 

O ile dosyć łatwo spełnić warunki dla wyrobów parzonych o tyle dla surowych jest ciężko bo trzeba zachować bardzo higieniczne warunki produkcji, nie przekraczać temperatury mięsa powyżej kilku stopni.

 

Dla przykładu kiełbasa wędzona parzona po produkcji wychłodzona do temp 2 stopni następnie zapakowania próżniowo:

Wyniki badań:

Po 2 tygodniach od produkcji:  

ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/g

ogólna liczba drobnoustrojów: 9,8x10^3 jtk/g    inaczej 9800 jtk/g

 

Po 3 tygodniach od produkcji:

ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/g   tu ciężko powiedzieć czy się zwiększa i o ile. Bo za pierwszym razem mogło być 1 a za drugim 9 i nadal jest poniżej 10.

ogólna liczba drobnoustrojów: 2,7x10^5 jtk/g  inaczej 270000 jtk/g  czyli prawie 28 razy się zwiększa przez tydzień - i to w opakowaniu próżniowym. 

 

Oczywiście wpływ na wygląd i smak znikomy. 

 

Innymi słowy, to że produkt wydaje się ok bo w smaku jest dobry i nie wygląda źle nie znaczy że nie ma w nim bakterii groźnych dla zdrowia. Listeria monocytogenes to tzw bakteria w lodówkowa i obawiam się, że większość z nas ma ją w domu. 

Zauważcie też jaki często robimy błąd my sami jako konsumenci i sprzedawcy w sklepach. 

Kiełbasy często wjeżdzają do sklepi w całych opakowaniach na których jest data przydatności np 2 tygodnie. Sprzedawca rozpakowuje i sprzedaje w ciągu tygodnia. Problem w tym, że data przydatności podana na opakowaniu obowiązuje dla warunków napisanych na etykiecie a szczególnie dla zamkniętego opakowania. (niektórzy producenci zabezpieczają się pisząc dodatkowo: spożyć w ciagu 48 godzin po otwarciu).  Jak przynosimy do domu np ser i otwieramy to też często konsumujemy aż do terminu przydatności pomimo tego, że jest otwarty np od tygodnia. 

 

Wszystkie kryteria dla żywności są w tym dokumencie: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Producenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne.

 

Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne? Ta listeria siedzi podobno  w serach, rybach, owocach morza ....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne?

System kontroli mikrobiologicznej obowiązuje wszystkich producentów żywności. Producenci żywności są zobowiązani do okresowych badań mikrobiologicznych produkowanych produktów oraz blatów roboczych, ścian etc.

W ubojniach trzody, bydła badania wykonuje się dwa, trzy razy w miesiącu jednak częstotliwość badań określa IW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam,

znalazłem w swojej lodówce kilka kawałków wędliny zapakowanej próżniowo (pakowarka z Lidla), robionej wg. receptury na Schinkenspeck, nie pamiętam dokładnie kiedy je wędziłem, ale było to w czasie, kiedy temp. za oknem oscylują w okolicach 18 stopni, pamiętam, bo wędziłem bez grzałki, pytanie czy ta wędlina nadal nadaje się do jedzenia po ok. pół roku leżenia w lodówce ? srawdzać organoleptycznie czy lepiej nie ryzykować i do kosza ?

 

post-54427-0-52533400-1510053903_thumb.jpg

 

post-54427-0-79177900-1510053917_thumb.jpg

 

post-54427-0-80394300-1510053946_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nadaje się.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.