pablo__88 Posted October 21, 2016 Report Share #1 Posted October 21, 2016 Witam Czy robiliście taki chleb? Na pewno maka pod wzgledem wartosci odzywczych bedzie duzo lepsza od razowej kupionej w sklepie, ale jak pracuje zakwas na takiej mace, jak sie zakwasza ciasto? Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/ Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 21, 2016 Report Share #2 Posted October 21, 2016 Na pewno maka pod wzgledem wartosci odzywczych bedzie duzo lepsza od razowej kupionej w sklepie,Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-523345 Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted October 22, 2016 Author Report Share #3 Posted October 22, 2016 Poniewaz kontakt z powietrzem powoduje stopniowa utrate skladnikow odzywczych..A i taka mąka jest 100% z pelnego przemiału wiec wedlug typu to 3000 i jestem ciekaw jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu.. Czy ktos piekł z takiej mąki?Ja piekac razowy zakwaszam mąkę typ2000 i przy warabianiu ciasta daje 720( i troszke pszennej) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-523370 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 22, 2016 Report Share #4 Posted October 22, 2016 jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu.. Na podpłomyki się nadaje Ew. pumpernikiel, po dobrym zakwaszeniu. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-523438 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted October 22, 2016 Report Share #5 Posted October 22, 2016 Piekarze wymagają aby mąka dojrzała po mieleniu. Jest to proces samoistny, w przypadku żyta trwa podobno ok. 7 dni. Niezakwaszona odpowiednio razowa mąka żytnia jest antypożywieniem - blokuje wchłanianie mikroelementów. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-523444 Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted October 23, 2016 Author Report Share #6 Posted October 23, 2016 Mąkę razowa 2000 zakwaszam 3 stopniowo Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-523561 Share on other sites More sharing options...
graska Posted January 10, 2017 Report Share #7 Posted January 10, 2017 Witam.Ja piekąc chleb żytni zakwas robię z żytniej i trochę razowej a do ciasta właściwego daję tylko mąkę żytnią.dodaję różnych ziaren oraz namoczone ziarno orkiszu.Wychodzi dosyć smaczny chlebek.Noszę się z zamiarem kupienia przystawki do maszynki zelmer do mielenia ziaren,czy ktoś może posiada takie ustrojstwo,jeżeli tak to proszę o opinię Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-535511 Share on other sites More sharing options...
graska Posted January 12, 2017 Report Share #8 Posted January 12, 2017 Puk ,puk.Czy tu Ktoś zagląda?.Wypowiedzcie się proszę na temat przystawki do maszynki Zelmer .Przystawka służy do mielenia ziaren .Może ktoś ma takie urządzenie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-535794 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 12, 2017 Report Share #9 Posted January 12, 2017 Nie posiadam takowej przystawki i nie mogę nic napisać w tej sprawie . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-535816 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 12, 2017 Report Share #10 Posted January 12, 2017 Z tego co wiem to kol. Nestor posiada taką przystawkę, mieli nią ziarno i z tego piecze chleby. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-535824 Share on other sites More sharing options...
Sound Posted January 12, 2017 Report Share #11 Posted January 12, 2017 Od niedawna mam taką przystawkę, ale nie używałem jej produkcji mąki a jedynie do wyrobu łamanego ziarna żyta , który jest składnikiem wielu przepisów na chleb w książce J.Hammelmana. . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-535840 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 12, 2017 Report Share #12 Posted January 12, 2017 Najlepsza maka do pieczenia chleba powinna dojrzewać ok. 3 miesiące od przemiału. Sprawdzone u starych piekarzy. Dlatego w piekarniach były zawsze spore magazyny mąki. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/#findComment-535843 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.