Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szybkie peklowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mirass

Mirass

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćWyględy

Napisano 16 gru 2009 - 19:26

Witam
Wędzonki zawsze robię tradycyjnie, jak recepta karze, 2 tygodnie peklowania, no i cała pozostała procedura. Zawsze w niewielkiej ilości coby było dla rodzinki.
Ale dzisiaj przyszedł kumpel z pracy(wie, że czasami zadymiam), i mówi że jego masaż (rzeźnik) wylądował w szpitalu, a rodzina na święta się zwala, pół swini do odbioru, I PLACZE aby go ratować,
Czy można mu jakoś pomóc, czy jest sposób na szybkie peklowanie, muszę mu pomóc bo to porządny człek.

Pozdrawiam i dzięki za porady

Mirass

#2 Maćko

Maćko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 16 gru 2009 - 20:07

Skorzystaj z tego:
http://www.wedlinydo...apeklowania.htm
dobierając odpowiednie parametry w zależności od tego jak bardzo koledze się śpieszy.

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 gru 2009 - 20:11

Lub z mocnym nastrzykiem.
http://www.wedlinydo...les.php?id=1600
Pozdrawiam

#4 MesJah

MesJah

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćSianowo

Napisano 14 lip 2011 - 18:50

Witam.

Mam takie pytanie odnosnie tabeli. Nie wiem z ktorej strony ugryzc wartosc STEZENIE WEDLUG SOLOMIERZA.
Czy ktos moglby mi objasnic jej znaczenie?

Pozdrawiam i z gory dziekuje.

#5 rmir

rmir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 14 lip 2011 - 21:23

nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance

#6 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6392 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 14 lip 2011 - 21:26

nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance

Kolego .....żadne jajko , w tabeli DZIADKA masz wszystko dokładnie podane .
http://www.wedlinydo...apeklowania.htm

#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 14 lip 2011 - 22:20

Przepraszam, ale jeśli chodzi o jajka to nie to forum. :wink:

#8 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 01 sie 2011 - 21:54

Według tabeli Dziadka na 5 kg mięsa przy peklowaniu 5 dni wychodzi 290 gramów,
Kalkulator pokazuje 150g. Czemu?

#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 01 sie 2011 - 22:04

Jaki kalkulator ?

#10 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 01 sie 2011 - 22:11

krzysiek-krze to generalnie zależy od słonolubności (ale mnie kalkulator pokazał prawie 160 g.).

#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 01 sie 2011 - 22:30

Według tabeli Dziadka na 5 kg

Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!
Ale jak widać awaryjność to nasza narodowa zaleta. :wink:

#12 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 498 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 sie 2011 - 07:01

nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance


Dziwię się.... solomierz kosztuje tylko... kilkanaście złotych... po co te "eksperymenty" ?
np. tu: http://sklep-masarsk...products_id=402

#13 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 02 sie 2011 - 09:31

Dobrze, a jest jakaś tabela na nie awaryjne sytuacje ?
Kalkulator wylicza, tylko nie mam pojęcia jak długo mam trzymać w zalewie i ile wstrzyknąć. Wszędzie różnie piszą

#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12479 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 sie 2011 - 09:46

Kalkulator wylicza, tylko nie mam pojęcia jak długo mam trzymać w zalewie i ile wstrzyknąć.


Kalkulator wylicza do peklowania 14-to dniowego lub dłużej i nie przewiduje nastrzyku . Jednak jak będziesz peklował duże elementy np. tylną nogę to należy zrobić nastrzyk . Wielkość nastrzyku jeżeli się nie mylę to około 7% wagi kawałka mięsa przeznaczonego do peklowania

Pozdrawiam

#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 02 sie 2011 - 11:16

Krzysiek-krze

Możesz skorzystać z mojego kalkulatora.

http://www.wyrobydom...lankamokro.html

Jeśli chodzi o nastrzyk, to przy normalnym 14-dniowym peklowaniu po prostu bierzesz strzykawkę z igłą i nastrzykujesz mięso sporządzoną solanką.
Im grubszy kawałek tym więcej wstrzyknięć i głębiej.
Nawet gdybyś "przesadził" z ilością nastrzyku, to w naszym przypadku gdzie nie stosujemy "dopalaczy" nic złego się nie stanie.
Mięso przyjmie tylko tyle ile będzie mogło, a resztę odda do solanki.

#16 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 02 sie 2011 - 16:25

Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!


miro, możesz to rozwinąć. Myślałem że tabelę można stosować na co dzień.

A jak peklujecie w sytuacjach nieawaryjnych.?

#17 Agga

Agga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 02 sie 2011 - 16:40

Ja stosuję ją do peklowania normalnego tj. w przedziale 8-14dni (różnie w zależności od zaplanowania wędzenia) zmniejszając ilość peklosoli w taki sposób, że np. peklowanie według tabeli 8-10dni, a solenie z przedziału 11-13dni (czyli z następnej kolumny), i analogicznie w innych przypadkach. Nie wiem, czy robię to poprawnie, ale mięso nigdy mi się nie popsuło, nigdy nie było moczone po peklowaniu tylko myte i nigdy nie było za słone, a w rodzinie są osoby bardzo wyczulone na sól. Uważam więc ten sposób za mój pewniak.

#18 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 02 sie 2011 - 17:28

Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!


miro, możesz to rozwinąć. Myślałem że tabelę można stosować na co dzień.

A jak peklujecie w sytuacjach nieawaryjnych.?


Czy mogę stosować TABELĘ DZIADKA jako ścisłe źródło dotyczące peklowania - pytem gdyż powyżej Miro napisał "Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!" ? Myślę o peklowaniu 5 dniowym ( takie chcę najczęsciej robić ) czy może lepiej robić dłuższe ? Czy jest jakaś różnica miedzy peklowaniem 5 a 12 dniowym - chodzi mi o walory smakowe, mięso dłużej się nie psuje itp. ?

#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 02 sie 2011 - 19:09

Możesz stosować Tabelę Dziadka.Miro trochę namieszał ,ale nie napisał dlaczego krótkie peklowanie jest peklowaniem awaryjnym.Poczekamy może to uzupełni a jak nie to poczytaj na stronie głównej temat peklowanie i sam zrozumiesz.Moim zdaniem najlpsze jest peklowanie dłuższe ,ale nie zawsze warunki na to pozwalają.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 02 sie 2011 - 21:15

Miro trochę namieszał ,ale nie napisał dlaczego

Nic nie namieszałem.
O ile dobrze pamiętam sam kolega Dziadek pisał post w którym to samo stwierdził, ale mogę się mylić.
Stworzył ją dla osób które w nagłych przypadkach muszą przyspieszyć proces peklowania.
Pisaliśmy już o tym wielokrotnie, była też dyskusja na forum.

Jeśli dopiero ok. 6-7 dnia peklowania na mokro następuje odwrócenie wymiany płynów to jak peklowanie 3-5 dniowe może być normalne.

Czy jest jakaś różnica miedzy peklowaniem 5 a 12 dniowym - chodzi mi o walory smakowe, mięso dłużej się nie psuje itp. ?


Z moich doświadczeń z peklowaniem stwierdzam, że mięso peklowane 10-14 dni jest inne/lepsze , ale to moje zdanie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych