DZIADEK Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Października 2011 I co ja mam napisać gdy ktoś uważa że prawdziwa solanka to 8-10% na peklosoli i tak ma być. Idąc tym tropem to trzeba usunąć z forum http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela3.htm Ja zaczynałem przygodę z zawodem gdy to obowiązywało. Solanka miała być taka, 18.5 % to ponad 2 kg mieszanki peklującej na 10 l wody. Fakt że to solanka z mieszanki soli i saletry . Myślę że obecna mieszanka azotynowa z nitrytem odpowiada tym samym parometrom na zawartość azotynów. Gdy wiemy że większe stężenie solanki przyśpiesza proces peklowania to dlaczego to nie wykorzystać. Wiem że zaraz napiszesz że są inne sposoby nowoczesne z użyciem wspomagaczy tylko że ich nie stosujemy na naszej stronie. Błąd jest w tym, że jako osoba której zdanie bardzo dużo znaczy na tym forum bez konkretnych badań sugeruje podwójne zwiększenie dawki peklosoli przy szybkim peklowaniu, a z drugiej strony zaleca zastąpienie peklosoli solą.. Nie wiem jak to zrozumieć Na jakiej podstawie twierdzisz że ja proponuję dwukrotnie zwiększać peklosól w solance . Ja robię solankę 18 % i to wynika z wyliczeń na zawartość soli ,przecież solankę robimy z odpowiednio przygotowanej mieszanki peklującej na zawartość soli a nie nitrytu. A rzeczą samoistną jest że zwiększają się ilościowo składniki w solance. Dlatego pytam czy w tym przypadku są przekroczone dopuszczalne normy na zawartość azotynów. Jeżeli to udowodnisz to rzeczywiście piszę głupoty . Druga sprawa a z drugiej strony zaleca zastąpienie peklosoli solą. Miro nie zastąpienie peklosoli solą - a zastąpienie części peklosoli solą a co z jadem kiełbasianym ?? Czemu o tym nie wspomniałeś ? A co to jest- gdy piszę o działaniu bakteriologicznym . Jad kiełbasiany- czyżby nie był bakterią. Z tym jadem to nie taka prosta sprawa, gdyby był by taki łatwy do wyprodukowania to specjaliści od zamachów mieli by dobrze. sam piszesz, że saletra czy nitryt to w sumie na cholerę nam jeśli zachowamy reżim czystości. Gdzie tak napisałem. Miro umiej czytać .Gdy jest napisane że zawartość nitrytu ma nie przekraczać w mieszance peklującej danej wartości - to nie znaczy że nie mogę zastosować mniejszą wartość chyba że to jest uwarunkowane innymi normami . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Października 2011 Miro nie zastąpienie peklosoli solą - a zastąpienie części peklosoli solą Cytat: Też zamieniam całość peklosoli na częściową zawartość peklosoli. Jakoś nie wiem dlaczego ale mięso peklowane samą peklosolą mi nie smakuje , Jak robię w szynkowarze , to czuje "ten" smak .Teraz robię tak , że dają 75 % soli i 25 % peklosoli. Kolor mięsa mnie zadowala , smak jak najbardziej . Trwałość produktu ? Nie wiem , bo zawsze zdążę zjeść , ale trzymając w słoikach też nie mam problemów. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Października 2011 Gdy wiemy że większe stężenie solanki przyśpiesza proces peklowania to dlaczego to nie wykorzystać.Skąd ta wiedza ? Podstawy: Równocześnie ze wzrostem stężenia soli zmniejsza się również ilość azotynów wytworzonych w solance i - odwrotnie. I tak azotynu tworzy się 5 do 15 razy mniej, niż dodano do solanki saletry. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazdziebko Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Października 2011 Czy przeterminowana o 3 miesiące peklosól nadaje się do zapeklowania szynek? Cytuj sebazdziebko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Października 2011 Jeśli była szczelnie zamknięta, to tak. Zresztą zrób próbę: kawałek mięsa (2x2 cm) natrzyj tą peklosola i pozostaw w temp. pokojowej na 3-4 godziny. Następnie wrzuć do wrzatku, troche pogotuj i przetnij. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Października 2011 Dziadku odpowiesz kiedyś na moje pytanie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Października 2011 Nie zamierzam, bo razi mnie ten niebieski kolor .Podejrzewam że Twoje posty raczej pisane są by wszyscy czytali to niebieskie . Pozdrawiam i chyba wstawię odpowiednią opcję. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Października 2011 Jeśli była szczelnie zamknięta, to tak A jak nie była szczelnie zamknięta to co się stanie? Podejrzewam że Twoje posty raczej pisane są by wszyscy czytali to niebieskie No, w końcu przeczytałem to niebieskie, jakoś tego nie widziałem dotąd. Błąd jest w tym, że jako osoba której zdanie bardzo dużo znaczy na tym forum bez konkretnych badań sugeruje podwójne zwiększenie dawki peklosoli przy szybkim peklowaniu, a z drugiej strony zaleca zastąpienie peklosoli solą. No tu się zgadzam, przecież w prostszy sposób można przyspieszyć peklowanie, bez zwiększania stężenia solanki, a tak naprawdę, to najlepiej dać mięsku czas. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Października 2011 A jak nie była szczelnie zamknięta to co się stanie?Dodaj wody, to zobaczysz. Poza tym, dobrze wiesz jakie sa skutki zawilgocenia peklosoli. Twoje ostatnie komentarze świadczą o tym, że robisz się coraz bardziej złośliwy. To jednak Twoja sprawa, do momentu, kiedy nie przekroczych regulaminowych zasad forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 30 Października 2011 Nie zamierzam, bo razi mnie ten niebieski kolor.Dla Ciebie zmieniłem na zielony, może będzie mniej raził. :wink: Podejrzewam że Twoje posty raczej pisane są by wszyscy czytali to niebieskie.To nie było miłe. :sad: Pozdrawiam i chyba wstawię odpowiednią opcję.To już nawet podyskutować nie można ? Też Cię pozdrawiam i to szczerze i nie zamierzam zastosować opcji ignoruj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Października 2011 Pisu -cytował sugeruje podwójne zwiększenie dawki peklosoli przy szybkim peklowaniu, a z drugiej strony zaleca zastąpienie peklosoli solą. Pisu- zacytowałeś czyjeś słowa przyklepałeś i jesteś zadowolony . A prawda jest całkiem inna. Skąd bierze się ta podwójna dawka do jakiego pierwowzoru została porównana . Solankę robimy z mieszanki peklującej według stężenia jakie nam odpowiada. Tabelka Stare zalecenia jak peklować - Na peklowni odrabiałem staż staż przez rok To znam to . SZYNKA WĘDZONA GOTOWANA: Skład mieszanki peklującej - sól 100 kg, saletra 3-4 kg; Stężenie solanki nastrzykowo zalewowej % - 16,4 - 18,5; Ilość solanki nastrzykowej w stosunku do masy elementu, % - 6 -7; Liczba nastrzyknięć domięśniowych - 7 - 9; Ilość solanki zalewowej w l na 100 kg surowca - ok. 40 Czas peklowania dni - dotętniczo 6 - 10, domięśniowo 8-12. Według tabelki powyżej to trzeba użyć ponad 2kg mieszanki peklującej. a z drugiej strony zaleca zastąpienie peklosoli solą. Nie tak - A zastąpienie części peklosoli solą . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Października 2011 Pisu -cytował Cytat: sugeruje podwójne zwiększenie dawki peklosoli przy szybkim peklowaniu, a z drugiej strony zaleca zastąpienie peklosoli solą. Pisu- zacytowałeś czyjeś słowa przyklepałeś i jesteś zadowolony . A prawda jest całkiem inna. Skąd bierze się ta podwójna dawka do jakiego pierwowzoru została porównana . Solankę robimy z mieszanki peklującej według stężenia jakie nam odpowiada. A gdzież ja to cytowałem, bo doczytać nie mogę? A tabelka podaje wodne roztwory w stopniach Be, a nie jak długo peklować. Skład mieszanki peklującej - sól 100 kg, saletra 3-4 kg; Stężenie solanki nastrzykowo zalewowej % - 16,4 - 18,5; Ilość solanki nastrzykowej w stosunku do masy elementu, % - 6 -7; Liczba nastrzyknięć domięśniowych - 7 - 9; Ilość solanki zalewowej w l na 100 kg surowca - ok. 40 Czas peklowania dni - dotętniczo 6 - 10, domięśniowo 8-12. Według tabelki powyżej to trzeba użyć ponad 2kg mieszanki peklującej. Tak -to kawałek procesu peklowania, brakuje mi tu tylko jednego parametru peklowania. Dobrze by było podać, co się działo dalej z tą szynką, co dalej z nią robiono, by była smaczna. Na peklowni odrabiałem staż staż przez rok To znam to .\ To proszę napisz resztę o tym procesie, konkretnie w jakich warunkach przebiegał. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Października 2011 Tak -to kawałek procesu peklowania, brakuje mi tu tylko jednego parametru peklowania. Dobrze by było podać, co się działo dalej z tą szynką, co dalej z nią robiono, by była smaczna.Pisu- o ile Ciebie to interesuje to znajdziesz to w w przepisach wew. 21 -Przebieg Procesu Produkcyjnego Wymagania Szczegółowe, jak i w innych publikacjach . Ale Tobie przecież nie oto chodzi. Życzę miłej lektury i Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaxxee Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 29 Października 2016 Witam, mam zamiar wędzić 6 kg szynki i 3 kg krakowskiej. Peklowanie szynki przewidziałem na 4dni od srody, mieso na krakowska zapeklowalem wczoraj. Niestety muszę wędzić dzień wcześniej. Wedliny zejdą w ciągu tygodnia. Skrócony czas peklowania będzie problemem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 29 Października 2016 W tabeli Dziadka znajdziesz wskazówki jak zapeklować mięso na wędzonki w 3 dni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Jaką dałeś ilość peklosoli, wody i ile dokładnie jest mięsa peklowanego na mokro? Edytowane 29 Października 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Teraz to po "ptokach" to już jest zapeklowane tylko miało być speed a wyszło turbo speed . Nic już nie zrobisz najwyżej dosolisz na kanapce (szynkę bo krakowska mam nadzieję ze peklowałeś mięso na sucho ma tyle soli ile dałeś) minimalnie straci na smaku ale bez przesady Takie życie Przy takich szybkich peklowaniach to koniecznie nastrzyk i wskazane masowanie , Nie będę pisał że lepsze 7-10 dni bo kiedyś tak sam robiłem (3-4 dni nie że chciałem , a musiałem ) i nie będę się zarzekał że nie będę tak robił . Edytowane 29 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Października 2016 Myślę, że jeszcze dobrym nastrzykiem uratuje sytuację. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Października 2016 Teraz to po "ptokach" to już jest zapeklowane tylko miało być speed a wyszło turbo speed Zrobi, jak podniesie temperaturę peklowania do temperatury pokojowej czyli około 20 C, na parę godzin przed wędzeniem.Dodatkowo jak pisze Mirek zrobić kolejny nastrzyk, ale tą samą solanką w której pekluje się mięso. Nie będzie to to samo co peklowanie 8-10 dni, ale mięso nie powinno ulec zepsuciu, tym bardziej że ma być spożyte w ciągu tygodnia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaxxee Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Tak szynki zapeklowane na mokro wedlug tabeli dziadka na 4 dni wiec 2.6l wody i 390 gm peklosoli. Szynki waga okolo 1.2 kh jedna. nastrzykiwalem po 60ml wieksze 90ml. Mieso na krakowska zapeklowane na sucho wedlug przepisu miro 12g/1kg i 8g/1kg.To jak robic? Bo maszynka do mielenia wlasnie sie grzeje:-) A jeszcze daty szynki zapeklowane w srode, krakowska wczoraj. Jutro mus wędzić. Faktycznie turbo speed Edytowane 29 Października 2016 przez aaxxee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Października 2016 Jak zapeklowałeś wczoraj, to dzisiaj ogień na tłoki i jazda z kiełbachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Października 2016 Nie będzie to to samo co peklowanie 8-10 dni, ale mięso nie powinno ulec zepsuciu, tym bardziej że ma być spożyte w ciągu tygodnia. Mięso się nie zepsuje, ale czy to strawi żołądek to już insza inszość. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Mięso się nie zepsuje, ale czy to strawi żołądek to już insza inszość. Kto bogatemu zabroni zafundować sobie wrzody żołądka.Jak się dziś zapisze do lekarza, to zapewne zdążą mu zrobić za 5 lat operację...... i się chłopak przestanie śpieszyć. Edytowane 29 Października 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaxxee Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Października 2016 Ej no nie straszcie:-) wlasnie skonczylem mielic mieso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Października 2016 Dziadek jak byk napisał ......AWARYJNIE !!! A Wam się szanowne koleżanki i koledzy wydaje, że to zwiększone dawki azotynu to znikają przy peklowaniu?Nie kto inny, ale "Pan żołądek" musi to świństwo przetrawić.I nie dość że ma na co dzień pełno chemii do obróbki, to mu jeszcze "promocję" podsyłacie....... ale....Wasz wybór, wasze zdrowie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.