miro Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Listopada 2016 Przy moczeniu jelit ważna jest wymiana wody na świeżą po około godzinie moczenia, czyli pozbycie się soli.Długość moczenia zależy od stopnia zasolenia jelita.Im bardziej suche, tym dłużej trzeba je moczyć. Ps.Flak, jelito, strzewa, osłonki, powłoczki, jelita na jelita, flaczki...... jako sprzedawca mam w czym "wybierać", słuchając klientów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) ....w wielkim kraju termometry są w farenhajtach , tak że ....przeskalować myślenie trza. A flak to po prostu artyleria przeciwlotnicza w trzeciej rzeszy..... Edytowane 8 Listopada 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Listopada 2016 Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło? ...czekamy.....Tutaj masz zdjęcia podpiekanej w wędzarni,w przekroju tym razem tłusta,ale to kwestia doboru mięsa. Pieczone sporo ponad godzinę temperatury czasem nawet ponad 100. Temperatura wewnątrz na pewno była wyższa niż 68,ale o to chodzi w tego typu wyrobie.Smak niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Listopada 2016 ....ładna - co prawda nie widzę tu długiej 100* - bo ciemniejsz by była - ale ładna tłusciutka jak lubię , a może jeszcze bardziej.....aż czekam na przesyłkę Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło? ...czekamy.....Dołączę się do dyskusji. Wczoraj wykonałem kiełbasę z przepisu Darxxxx. 150min wędzenia w temp 55-60°C następnie podpiekanie w temp 85-90°C - uwaga - prawie 120min do osiągnięcia wewnątrz batonu 68°C (sonda termometru wbita w baton).Jelito 34-38mm. Wędzarnia elektryczna zaizolowana plus dg. Temperature mierzę sondą na wysokości wędzonek.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161120/1d62e18d036b4bf43fffc13e4f37d515.jpgTo ta u góry zdjęcia. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 20 Listopada 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Listopada 2016 podpiekanie w temp 85-90°C - uwaga - prawie 120min do osiągnięcia wewnątrz batonu 68°C To jest wprost nie możliwe ,w tym czasie i w takie temp. spokojnie podpieczesz kiełbe w osłonce Fi 65 mm a co dopiero w jelicie cienkim. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Wędziłem kiełbasę Darxxxxa i właśnie twoją lisiecką kostek. Pierwsza w jelicie wieprzowy 34-38, lisiecka - jelita wiankowe wołowe. Sonda wbita w lisiecką (nieznacznie grubsza) Kiełbaski przekładane dwa razy w wędzarni. Do pojemnika nad grzałkami wlałem wrzącą wodę podczas podpiekania.https://vimeo.com/192373190 Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 20 Listopada 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Listopada 2016 Ups. Coś nie działa to wideło ???? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Działa, tylko krótkie bez podkładu muzycznego i komentarza ale kiełbasy mogą być jeśli o to Ci chodzi P.SPiszę " mogą być" abyś nie wpadł w samozachwyt i spoczął na laurach po prawdzie ładne są Edytowane 21 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) I to mi się bardzo podoba. Nawet żonka - z reguły wybredna - zajadała ???? Ooo! U mnie wywala jakiś błąd podczas próby odtwarzania???? Prawdziwie smaczna https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161121/771f413881177fa867e3af5dc08fe1a3.jpg Edytowane 21 Listopada 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Listopada 2016 W drugiej łapie kroma chleba ze smalcem Koniecznie posolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Listopada 2016 O tak. A do tego kiszony ogórek ???????? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Jako załozyciel wątku wróce do korzeni A więc moja kiełbaska z tego opisu wyszła całkiem smaczna. A co dla mnie najbardziej zaskakujące - wyszła w sumie mocno podsuszana. Ze 3 dni wisiała w piwnicy i trochę podeschła. Ale potem w lodówce również schła. W sumie zrobiła się całkiem sucha i zaskakująco smaczna. Krojona w plasterki do piwka czy wódeczki idealna. Czemu mogła mi tak podeschnąć ? Następną chciałbym zrobić i taką i również nie za suchą. Edytowane 23 Listopada 2016 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czemu mogła mi tak podeschnąć ?Za mała wilgotność w piwnicy a w lodówce wiadomo, że się obsuszy. Wilgotność wg receptur powinna wynosić 75-80 procent, wtedy kiełbasy są podsuszane a nie wyschnięte. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.