Skocz do zawartości

Czy taka kiełbaska jest "prawidłowa"?


rademar

Rekomendowane odpowiedzi

Przy moczeniu jelit ważna jest wymiana wody na świeżą po około godzinie moczenia, czyli pozbycie się soli.

Długość moczenia zależy od stopnia zasolenia jelita.

Im bardziej suche, tym dłużej trzeba je moczyć.

 

Ps.

Flak, jelito, strzewa, osłonki, powłoczki, jelita na jelita, flaczki...... jako sprzedawca mam w czym "wybierać", słuchając klientów.  :tongue:  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

....w wielkim kraju termometry są w farenhajtach , tak że ....przeskalować myślenie trza. :cool:

 

A flak to po prostu artyleria przeciwlotnicza w trzeciej rzeszy..... :D

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło?  :cool:

 

...czekamy.....

Tutaj masz zdjęcia podpiekanej w wędzarni,w przekroju tym razem tłusta,ale to kwestia doboru mięsa. Pieczone sporo ponad godzinę temperatury czasem nawet ponad 100. Temperatura wewnątrz na pewno była wyższa niż 68,ale o to  chodzi w tego typu wyrobie.Smak niepowtarzalny.

post-52952-0-35277500-1479027627_thumb.jpg

post-52952-0-79985700-1479027647_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....ładna - co prawda nie widzę tu długiej 100* - bo ciemniejsz by była - ale ładna tłusciutka jak lubię , a może jeszcze bardziej.....aż czekam na przesyłkę :D

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło? :cool:

 

...czekamy.....

Dołączę się do dyskusji. Wczoraj wykonałem kiełbasę z przepisu Darxxxx. 150min wędzenia w temp 55-60°C następnie podpiekanie w temp 85-90°C - uwaga - prawie 120min do osiągnięcia wewnątrz batonu 68°C (sonda termometru wbita w baton).Jelito 34-38mm. Wędzarnia elektryczna zaizolowana plus dg. Temperature mierzę sondą na wysokości wędzonek.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161120/1d62e18d036b4bf43fffc13e4f37d515.jpgTo ta u góry zdjęcia.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpiekanie w temp 85-90°C - uwaga - prawie 120min do osiągnięcia wewnątrz batonu 68°C
To jest wprost nie możliwe ,w tym czasie i w takie temp. spokojnie podpieczesz kiełbe w osłonce Fi 65 mm a co dopiero w jelicie cienkim.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem kiełbasę Darxxxxa i właśnie twoją lisiecką kostek. Pierwsza w jelicie wieprzowy 34-38, lisiecka - jelita wiankowe wołowe. Sonda wbita w lisiecką (nieznacznie grubsza) Kiełbaski przekładane dwa razy w wędzarni. Do pojemnika nad grzałkami wlałem wrzącą wodę podczas podpiekania.https://vimeo.com/192373190

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Działa,  tylko krótkie bez podkładu muzycznego i komentarza :( ale kiełbasy mogą być :) jeśli o to Ci chodzi

 

 

P.S

Piszę " mogą być" abyś nie wpadł w samozachwyt i spoczął na laurach :D po prawdzie ładne są

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to mi się bardzo podoba. Nawet żonka - z reguły wybredna - zajadała ????

 

Ooo! U mnie wywala jakiś błąd podczas próby odtwarzania????

 

Prawdziwie smaczna https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161121/771f413881177fa867e3af5dc08fe1a3.jpg

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako załozyciel wątku wróce do korzeni :) A więc moja kiełbaska z tego opisu wyszła całkiem smaczna. A co dla mnie najbardziej zaskakujące - wyszła w sumie mocno podsuszana. Ze 3 dni wisiała w piwnicy i trochę podeschła. Ale potem w lodówce również schła. W sumie zrobiła się całkiem sucha i zaskakująco smaczna. Krojona w plasterki do piwka czy wódeczki idealna. Czemu mogła mi tak podeschnąć ? Następną chciałbym zrobić i taką i również nie za suchą.

Edytowane przez rademar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu mogła mi tak podeschnąć ?

Za mała wilgotność w piwnicy a w lodówce wiadomo, że się obsuszy. Wilgotność wg receptur powinna wynosić 75-80 procent, wtedy kiełbasy są podsuszane a nie wyschnięte. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.