Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sosy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 lis 2016 - 14:09

Sos BBQ

Przepis na ten sos wymyśliłem jakiś czas temu.

Sos wykonywałem już kilka razy np. na ostatnim spotkaniu spółdzielni KzG.

Na prośbę forowiczów chciałbym podać tutaj rzeczoną recepturę.

 

Składniki:

Śliwki węgierki - 3 kg

Koncentrat pomidorowy - 400 ml

Papryka wędzona ostra 2 łyżeczki (ale to bardziej pod smak)

Świeża, ostra papryka drobno pokrojona

3 łyżki cukru, lub miodu 

 

Wykonanie:

Śliwki drylujemy, rozcinając na połówki. Podgotowawszy owoce z odrobiną wody na dnie przez godzinę, dodajemy resztę składników stopniowo.

Wszystko należy zblendować. Następnie gotujemy kolejną godzinę zależnie od pożądanej gęstości i nakładamy do wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu.

 

Smacznego.


Użytkownik Aksamit97 edytował ten post 04 lis 2016 - 14:09


#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 04 lis 2016 - 15:32

Brzmi b.smacznie.
Kosztowalem COS podobnego na grillku u znajomych.
Osobiscie do redukcji dodal bym na ta ilosc pol litra coca coli oraz swiezego imbiru..

#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 04 lis 2016 - 15:40

Osobiscie do redukcji dodal bym na ta ilosc pol litra coca coli oraz swiezego imbiru..
to nie trzeba pasteryzować :D 

Sos kolegi Aksamit97 - dodaje do zbiorku przepisów grillowych - dzięki



#4 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 04 lis 2016 - 16:21

Osobiscie do redukcji dodal bym na ta ilosc pol litra coca coli oraz swiezego imbiru..

to nie trzeba pasteryzować :D

Sos kolegi Aksamit97 - dodaje do zbiorku przepisów grillowych - dzięki

Pasteryzowac, jak najbardziej "cza"..
:-)

#5 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 lis 2016 - 18:45

Być może.
Wolę natomiast stosować naturalne składniki. Z imbirem nie próbowałem, ale popełnię taką partię.
Sos wychodzi bardzo dobry.

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 lis 2016 - 18:46

3 łyżki cukru, lub miodu 

Aksamitku, a po co ten dodatek?

Śliwki węgierki są same w sobie wściekle słodkie. 



#7 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 lis 2016 - 18:52

Zapomniałem dodać, iż w sytuacji, gdy śliwki są słodkimi, to dodatek cukru będzie zbytecznym.
Dziękuję za uwagę. :)

Bardziej chodziło mi o walory smakowe miodu. Na przykład gryczany świetnie się sprawdza.

Użytkownik Aksamit97 edytował ten post 04 lis 2016 - 18:54


#8 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1461 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 lis 2016 - 22:11

Sos polecam, byłem przy produkcji, próbowałem, do domu zabrałem :). Jeden z lepszych sosów BBQ do mięs na ciepło ale i do wędlin.

#9 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 lis 2016 - 22:31

Ale skąd wziąść o tej porze węgierki??



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 lis 2016 - 22:57

Użyj powideł ... ;)

Tapniete z GT-I9500




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych