wojs40 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Tak Arku, na zimno. Temp. 25C. Olcha + buk. W przepisie są 4 dni po 8-10 godzin dlatego nie wpadam w panikę, myślę że jeszcze nabierze koloru. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Ja bym wędził 10- 12 h z przerwą na sen12 h i tak trzykrotnie Edytowane 5 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Nie dam rady Arku, w tygodniu muszę iść do pracy. Będę wędził kilkukrotnie, tak po ok 5 godzin, mniej więcej żeby w sumie wyszło ok 40 godzin. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Stycznia 2018 A wędzisz w borniaku? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Peklowane mieso w Worku ponad trzy tygodnie.Dzis otwarte ,i jak widac kolor superno i zapach ok. Natarta szyneczka czeka na pierwsze, jutrzejsze wedzenie na zimno. Ps.Nie w temacie ,ale na temat peklowania w workach. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Aby nie wywoływać następnej dyskusji powiem tak, niech każdy pekluje, jak mu "pasuje". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Stycznia 2018 A wędzisz w borniaku?Nie Arku, w beczce z regulatorem i dymogeneratorem wg. projektu Rogera:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13962-wojs40-w%C4%99dzarnia/ w sumie można by załadować mięso, zaprogramować sterownik, niestety często wieszają się zrębki w DG i muszę reagować na zaistniałą sytuację. Wędzenie z DG jest dużo bardziej wygodne niż tradycyjne, ale nie bezobsługowe. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Stycznia 2018 niestety często wieszają się zrębki w DG jak złapią wilgoć to tak się zdarza - rozsyp na blache - do piekarnika na 40stopni na godzinkę - i nic się nie podwiesi - zrębki trzymam w worku zamykanym w suchym pomieszczeniu - ale nie ma tam wilgotności jak na zewnątrz. Często zdarza się ,że zostawiam rano wędzarkę i po 9 godzinach (minimalny dymek ) trzeba doładować - spróbuj Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Wędzę już w sumie ok 30 godzin i myślę że wystarczy. Polędwica nabrała ładnego koloru i pozostaje teraz dojrzewanie przez 14 dni. Moje obawy budzi okres dojrzewania, czy nie za długo. Pozbyłem się mizdry, co już wiem było błędem i obawiam się aby schinkenspeck nie wyszedł zbyt wyschnięty. Co sądzicie o 7 dniach w dojrzewalni? Chyba że zapakuję w próżnię i dam do lodówki, nie straci więcej wilgoci, ale może być tutaj istotna temp. ok 12C i ruch powietrza czego w worku próżniowym i lodówce pozbawię. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac. To moja opinia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz. Zapakowałem, dojrzewa w lodówce. Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac. To moja opinia.Mam fajne pomieszczenie, temp. niemal idealna, ok 10C, wilgotność można regulować, jednak mam problem z grzybami. Powiesiłem tam w zeszłym roku polędwicę dojrzewającą i niestety zaczęła pojawiać się zielona pleśń, wiem że nie każda zielona pleśń jest niezdrowa jednak polędwica nie wyglądała dobrze. Próbowałem spryskać całe pomieszczenie środkami grzybobójczymi ale skutek marny. W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Stycznia 2018 W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego. To już nie będzie wędlina dojrzewająca. Mało się dzieje w zimnej temperaturze. Na wędzone wędliny pleśń nie będzie się rzucać przez najmniej 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Wyjąłem mój wyrób z lodówki po niemal dwóch tygodniach leżakowania. Czuć wielogodzinne wędzenie, lekką pikantność przypraw lecz martwi mnie wyczuwalna, lekka kwaśność schinkenspecku. Czy tak ma być? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Domyślam się że jednak tak nie powinno być. Wywalić mój schinkenspeck czy może obróbka cieplna pomoże? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Czy tak ma być? Być tak nie powinno.Może go przewędziłeś albo dałeś za dużo jakiejś przyprawy.Wędzenie było na zimno.? Daj na PW cały proces od A-Z to pomyślę co może być powodem. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 11 Lutego 2019 Jak za szybko po zimnym wędzeniu (zwłaszcza intensywnym) zapakujesz w próżnię, to tak się dzieje czasami. Wilgoć wychodzi na zewnątrz i z dymem tworzy lekki kwas. Mniej więcej tak jakbyś wędził niedosuszone elementy. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Kochani właśnie chciałem zapeklować szynkę ala Schinkenspeck ile cukru na kg? Mógłby ktoś podaćPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Stycznia 2022 ala Schinkenspeck ile cukru na kg 0,5%-3% ile szkół tyle cukru Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Dzięki wielkie dałem 15 gr cukru/2,9 kg miesa/27gr peklosoli. Będzie się peklowało 10 dni zobaczymy. Akurat w masarni dali mi zrazówkę górną ale bez tłuszczyku tak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) 15 gr cukru/2,9 kg miesa/27gr peklosoliZaraz zaraz , na 2,9 kg mięsa 27gram peklosoli ??? czy na kilogram mięsa ? na 2,9 kg powinieneś dać minimum 73-75 gram peklosoli Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Wg mnie: 25 do 30g peklosoli na 1 kg jeśli pakujemy próżniowo. Jak to ma leżeć w pojemniku np. w lodówce (jak w przepisie Ligawy) to dałbym dużo więcej. A jak pisze Muski, 27 gram peklosoli na 2,9 kg to dużo za mało w każdym przypadku Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Mam wrażenie, że #Mazda57, pisząc o peklosoli miał na myśli 27 g peklosoli na kilogram mięsa. Większość polemik (kłótni na Tym Szanownym Forum) wynika ze zbyt szybkiego pisania, zbyt szybkiego czytania i zbyt szybkiego reagowania. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.