Skocz do zawartości

Polędwica w stylu schinkenspeck


redzed

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym wędził 10- 12 h z przerwą na sen12 h i tak trzykrotnie

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wędzisz w borniaku?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wędzisz w borniaku?

Nie Arku, w beczce z regulatorem i dymogeneratorem wg. projektu Rogera:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13962-wojs40-w%C4%99dzarnia/

 

w  sumie można by załadować mięso, zaprogramować sterownik, niestety często wieszają się zrębki w DG i muszę reagować na zaistniałą sytuację. Wędzenie z DG jest dużo bardziej  wygodne niż tradycyjne, ale nie bezobsługowe.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

niestety często wieszają się zrębki w DG
jak złapią wilgoć to tak się zdarza - rozsyp na blache - do piekarnika na 40stopni na godzinkę - i nic się nie podwiesi - zrębki trzymam w worku zamykanym w suchym pomieszczeniu - ale nie ma tam wilgotności jak na zewnątrz. Często zdarza się ,że zostawiam rano wędzarkę i po 9 godzinach (minimalny dymek ;) ) trzeba doładować - spróbuj ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzę już w sumie ok 30 godzin i myślę że wystarczy. Polędwica nabrała ładnego koloru i pozostaje teraz dojrzewanie przez 14 dni. Moje obawy budzi okres dojrzewania, czy nie za długo. Pozbyłem się mizdry, co już wiem było błędem i obawiam się aby schinkenspeck nie wyszedł zbyt wyschnięty. Co sądzicie o 7 dniach w dojrzewalni? Chyba że zapakuję w próżnię i dam do lodówki, nie straci więcej wilgoci, ale może być tutaj istotna temp. ok 12C i ruch powietrza czego w worku próżniowym i lodówce pozbawię.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac.  To moja opinia.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz.

 

Zapakowałem, dojrzewa w lodówce.

 

Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac.  To moja opinia.

Mam fajne pomieszczenie, temp. niemal idealna, ok 10C, wilgotność można regulować, jednak mam problem z grzybami. Powiesiłem tam w zeszłym roku polędwicę dojrzewającą i niestety zaczęła pojawiać się zielona pleśń, wiem że nie każda zielona pleśń jest niezdrowa jednak polędwica nie wyglądała dobrze. Próbowałem spryskać całe pomieszczenie środkami grzybobójczymi ale skutek marny. W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego.

 

To już nie będzie wędlina dojrzewająca.  Mało się dzieje w zimnej temperaturze.  Na wędzone wędliny pleśń nie będzie się rzucać przez najmniej 2-3 tygodnie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wyjąłem mój wyrób z lodówki po niemal dwóch tygodniach leżakowania. Czuć wielogodzinne wędzenie, lekką pikantność przypraw lecz martwi mnie wyczuwalna, lekka kwaśność schinkenspecku. Czy tak ma być?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy tak ma być?

 

Być tak nie powinno.Może go przewędziłeś albo dałeś za dużo jakiejś przyprawy.Wędzenie było na zimno.? Daj na PW cały proces od A-Z to pomyślę co może być powodem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

 

 

ala Schinkenspeck ile cukru na kg
0,5%-3% ile szkół tyle cukru  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 gr cukru/2,9 kg miesa/27gr peklosoli

Zaraz zaraz , na 2,9 kg mięsa 27gram peklosoli ???  czy na kilogram mięsa ?  na 2,9 kg powinieneś dać minimum 73-75 gram peklosoli

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie: 25 do 30g peklosoli na 1 kg jeśli pakujemy próżniowo. Jak to ma leżeć w pojemniku np. w lodówce (jak w przepisie Ligawy) to dałbym dużo więcej. A jak pisze Muski, 27 gram peklosoli na 2,9 kg to dużo za mało w każdym przypadku

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.