Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica w stylu schinkenspeck


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 944 postów

Napisano 07 lis 2016 - 08:48

Polędwica w stylu schinkenspeck

 

P1140664_zpsgwfzt7qz.jpg

 

Sól, 2,3%
Peklosól  Nr.2 -  0,25%  2,5g soli peklującej Nr.2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli)
Czosnek granulowany - 0,5%
Pieprz, grubo mielony  - 0,3%
Cukier turbinado - 0,5%

Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5%

 

Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami.  Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3  tygodnie, obracając od czasu do czasu.  Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni.  Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%.                 



#2 targal

targal

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 07 lis 2016 - 09:14

Pracochłonne i długi czas oczekiwania ale myślę, że warto było.Wyrób prima sort.



#3 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1446 postów

Napisano 07 lis 2016 - 09:40

Sól, 2,3%

Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak?



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8594 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 lis 2016 - 09:56

Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak?

Todek,

w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami.

Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%.

Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli. 



#5 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1446 postów

Napisano 07 lis 2016 - 10:51

Todek, w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami. Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%. Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli.

No o to mi chodziło. Wszystko jasne. Dzięki. :)



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5274 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 lis 2016 - 11:57

Ale pychota! ..coraz bardziej zastanawiam sie nad wedzeniem zima na balkonie....tylko jak mnie sasiedzi zakabluja to bede zimowala pod mostem :D



#7 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 07 lis 2016 - 12:21

Wygląda wybornie... smak też pewnie nie ziemski :clap: :) Electra... jak ich poczęstujesz wyrobami , to z pewnością nie ''podkablują'' :)



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5274 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 lis 2016 - 15:39

hmmm Einschell...akurat ci co mieszkaja nademna to prosiaczkow  nie jedza  :tongue: ale sasiadow z boku to przekupywac nie trzeba bo to rodacy :)



#9 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4944 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 lis 2016 - 21:12

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 



#10 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5074 postów

Napisano 07 lis 2016 - 23:49

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa.

 

Może u Was sprzedają tak jak u nas pod nazwą schab bez kości :rolleyes:



#11 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 08 lis 2016 - 00:55

Hejka
W kanadzie czy usa stosuje sie insta cure 1 lub 2 , wiec zamiast kilogramow peklosoli kupuje male opakowanie , rozowej insta cure i na kazde 5 funtow miesa daje sie lyzeczke insta cure reszta soli wg przepisu , lub poprostu na jedna czesc insta cure daje 10 czesci soli i wychodzi mi peklosol jak w pl , lepsze rozwiazanie bo jak zamawiam insta cure to pol kilo , jest duzo tansze w przesylce niz 5 kg , a sol w kazdym markecie jest .
Zreszta zamawiam oslonki , nitryt czy inne rzeczy u polskich chlopakow z bufflo ( sausage maker), ktorych tu doskonale znacie na tym forum , a juz maxwel napewno ich zna , firma solidna i godna polecenia , jakis czas temu zrobili mi mila niespodzianke bo zamowilem nozyk ze zwyklej hartowanej stali a dostalem z nierdzewki ( nierdzewka sporo drozsza)

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13755 postów

Napisano 08 lis 2016 - 09:22

Polędwica w stylu schinkenspeck

Wyrób na pierwszą stronę WB........super wygląda i pewnie tak samo smakuje.

 

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 

Nie mylisz polędwicy, czyli schabu bez kości z polędwiczką?

Możesz kupić schab kością w sklepie, czy nie możesz?



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5274 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lis 2016 - 10:35

Napisano wczoraj, 21:12 Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 

Anno nie cos w tym stylu jak na tym zdjeciu

http://www.gladalada...gpic-d0b502.jpg


Użytkownik electra edytował ten post 08 lis 2016 - 10:37


#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4944 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 lis 2016 - 10:42

Możesz kupić schab kością w sklepie, czy nie możesz?
 

 Nie widzialamjeszcze z koscia . Tak jak napisalam, jak chce miec taka ladna, ksztaltna, to musze sobie sama ze swinki wykroic.

 

Electra, cos podobnego, tylko na prawde mieso jest juakby okrojone, i takie cos male wystaje. Prawidlowej wielkosci to tylko widze w pokrojonych na kotlety juz z koscia.



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5274 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lis 2016 - 10:55

U nas sprzedaja takie cos ..to wyglada jak poledwica przecieta na pol... a takie cos to tylko na gryl sie nadaje ..

u nas nie ma problemu kupic nawet w zwyklym sklepie caly schab  bez kosci. 

Natomiast schabu z koscia i jeszcze z tluszczykiem i skora teraz prawie nie osiagalne ..a lubilam taki  robic w calosci ze sliwka lub morela.



#16 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 944 postów

Napisano 21 lis 2016 - 22:30

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 

U nas dziwny świat, Polędwicę całą mogę kupić taniej jak golonkę. Np. w tym tygodniu mogę nabyć całe polędwice za 4 marne kanadyjskie dolary kg.  Przeliczyć  na PLN to 12,42.  Golonka dwa razy tyle.  :rolleyes: 



#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4944 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 21 lis 2016 - 23:30

Redzed, u nas tez poledwica jest czasem tansza od innych mies, ja mam na musli sposob wykrojenia jej . Zawsze jak jest to taki niski kawalek miesa, a u ciebie widac, sliczny okragly ksztalt poledwicy w przekroju.



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5274 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2016 - 16:01

@redzed,  u mnie podobnie ..golonka drozsza ..a juz nie wliczam ze dochodzi jeszcze kosc , a schab bez kosci :D

 U nas zazwyczaj wolowina tansza od wieprzowiny.



#19 Makrasz

Makrasz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 179 postów
  • MiejscowośćBiałystok (Zagórki)

Napisano 23 lis 2016 - 09:50

Wybaczcie!

Jednak dla mnie to nie jest schinkenspeck. Jak dla mnie, bez żadnej obrazy jest to otkostniony kawałek schabu wieprzowego, nastrzyknięty domięśniowo mieszanką NACL i saletry. Muszę niestety dodać że widać tu zbyt mocne nasolenie (ciemny spód), suchy brzeg (powietrze wędzenia zbyt suche, lub zbyt gorące), oraz niestety stopiona słonina (zbyt gorące wędzenie). Polecałbym przepis Kolegi Ligawy 

Schinkenspeck - przepis Ligawy na prawdziwy rarytas, a zwłaszcza bo w temacie  Polędwica łososiowa Ligawy .

 

Pozdrawiam

 

Makrasz


Użytkownik Makrasz edytował ten post 23 lis 2016 - 10:19


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Makrasz

Makrasz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 179 postów
  • MiejscowośćBiałystok (Zagórki)

Napisano 23 lis 2016 - 11:01

Ale być może się mylę, zapraszam do dyskusji.

 

Pozdrawiam 

 

Makrasz






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych