Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica w stylu schinkenspeck


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#61 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 12 sty 2018 - 11:03

Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz.



#62 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 807 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 12 sty 2018 - 14:48

Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac.  To moja opinia.



#63 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 555 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 14 sty 2018 - 09:33

Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz.

 

Zapakowałem, dojrzewa w lodówce.

 

Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac.  To moja opinia.

Mam fajne pomieszczenie, temp. niemal idealna, ok 10C, wilgotność można regulować, jednak mam problem z grzybami. Powiesiłem tam w zeszłym roku polędwicę dojrzewającą i niestety zaczęła pojawiać się zielona pleśń, wiem że nie każda zielona pleśń jest niezdrowa jednak polędwica nie wyglądała dobrze. Próbowałem spryskać całe pomieszczenie środkami grzybobójczymi ale skutek marny. W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego.



#64 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 964 postów

Napisano 14 sty 2018 - 18:02

W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego.

 

To już nie będzie wędlina dojrzewająca.  Mało się dzieje w zimnej temperaturze.  Na wędzone wędliny pleśń nie będzie się rzucać przez najmniej 2-3 tygodnie. 



#65 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 555 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 27 sty 2018 - 15:24

Wyjąłem mój wyrób z lodówki po niemal dwóch tygodniach leżakowania. Czuć wielogodzinne wędzenie, lekką pikantność przypraw lecz martwi mnie wyczuwalna, lekka kwaśność schinkenspecku. Czy tak ma być?



#66 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 555 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 28 sty 2018 - 12:19

Domyślam się że jednak tak nie powinno być. Wywalić mój schinkenspeck czy może obróbka cieplna pomoże?



#67 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 28 sty 2018 - 12:31

Czy tak ma być?

 

Być tak nie powinno.Może go przewędziłeś albo dałeś za dużo jakiejś przyprawy.Wędzenie było na zimno.? Daj na PW cały proces od A-Z to pomyślę co może być powodem.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 sty 2018 - 12:31


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#68 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 217 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 11 lut 2019 - 19:43

Jak za szybko po zimnym wędzeniu (zwłaszcza intensywnym) zapakujesz w próżnię, to tak się dzieje czasami. Wilgoć wychodzi na zewnątrz i z dymem tworzy lekki kwas. Mniej więcej tak jakbyś wędził niedosuszone elementy.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych