sobol Posted November 7, 2016 Report Share #1 Posted November 7, 2016 Cześć.Ostatnie dwa kociołki u mnie to potrawa ze wschodu. Przepis od znajomej Ukrainki. Skład (na 8 litrowy kociołek):mięso (u mnie wieprzowe) - 1kgmarchew - 6 dużych sztukcebula - 4 dużeryż - 0.5 kg ( u mnie do paelli) przyprawy:sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski (nie jestem pewien, ale to chyba odpowiednik angielskiego ground cumin), przecier pomidorowy. W oryginale powinien być też barbarys, ale u mnie nie był do dostania). Mięso podsmażamy w kociołku na tłuszczu do przyrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew pokrojoną w słomki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy dalej na średnim ogniu. Gdy marchewka z cebulą są prawie gotowe, dodajemy kurkumę, kmin i barbarys. Całość uklepujemy i na wierzch wsypujemy przepłukany ryż. Zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Płynu powinno być tyle żeby zakryło wszystko "na dwa palce". Zostawiamy tak bez mieszania na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wode i będzie miękki. Powinien też być sypki. Potrawę powinno się odwrócić do góry nogami na talerz aby otrzymać warstwowy "tort". Niestety mój kociołek jest beczułkowaty i wykładam wszystko łyżką.Bardzo fajna w smaku potrawa z oryginalnym "orientalnym" posmakiem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/ Share on other sites More sharing options...
Guest magdajack Posted November 7, 2016 Report Share #2 Posted November 7, 2016 mięso (u mnie wieprzowe)A jakie było u znajomej Ukrainki? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-525594 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted November 7, 2016 Author Report Share #3 Posted November 7, 2016 Może być drób, baranina, wołowina . Koleżanka nie przepada za baraniną, więc była świnka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-525600 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 7, 2016 Report Share #4 Posted November 7, 2016 W oryginale powinien być też barbarys, Czy nie chodzi o berberys? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-525601 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 7, 2016 Report Share #5 Posted November 7, 2016 W oryginale powinien być też barbarys A co to jest ten barbarys Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-525602 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted November 7, 2016 Author Report Share #6 Posted November 7, 2016 EAnna ma rację, powinno być berberys Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-525603 Share on other sites More sharing options...
skif Posted January 28, 2019 Report Share #7 Posted January 28, 2019 Berberys zwyczajny, b. pospolity[2] (Berberis vulgaris L.) – gatunek krzewu należący do rodziny berberysowatych (Berberidaceae Juss.). Znany też jako: kwaśnica pospolita, kwaśniec[3]. Występuje w stanie dzikim w Europie[Dodano: 28 sty 2019 - 21:31]Zanim napiszesz przepis, chcę porozmawiać z wami o tym, że w Turcji znaczy Пилав lub inaczej Pilaw. Ja często czytam w sieci, że Pilaf i Пилав (Пиляв) - to dwa różne dania. My (mieszkańcy byłego związku radzieckiego) oto, co nazywamy пловом i że пловом uważamy? Czy uzbecki pilaw z marchewką, mięsem i przyprawami lub Uzbecki pilaw z mięsem i suszonych owoców. Wiemy, że пловы są różne, ale to zawsze ryż, mięso i jakieś dodatki. W sumie to сложносочиненное, bogate danie. W Turcji samego słowa pilaf / пилав oznaczony danie, które przygotowano w sposób szczególny, w którym krupa nie rozpada się na kawałki, a pozostaje zapewniając im. I to będzie coś, co kiedyś im się nazywać- Uzbecki pilaw / Özbek pilavı,- i Rial risotto z szafranem, orzechami, rodzynkami i mięsem / Iran pilavi- i inne rodzaje pilaw:- ryż z migdałami, kurczakiem i cynamonem, pieczone w cieście - Perde pilavı / Зашторенный pilaw- ryż z нутом, z fasolą- czy ryż z dowolnymi warzywami, zarówno w pojedynkę, jak i w różnych kombinacjach (np. пилав z bakłażanem lub пилав z pomidorami, lub nawet z ziemniakami)- i пилав z хамсой, i z mięsem, i z kurczakiem i wątróbką- lub nawet po prostu ryż, w ogóle bez niczego - taka pilaf nazywają Sade Pilavı (sade w tłumaczeniu na język polski - jest to prosty, czysty) i zaprasza go często jako dodatek. Ale i to jeszcze nie wszystko! Kasza dla pilaw - piława - to nie jest koniecznie tylko ryż.! To może być i bulgur / bulgur pilavı i kuskus / Kuskus pilavı, nawet specjalny rodzaj makaronu (makaron), które z pozoru wyglądają jak na rysunku.W naszym kraju ta pasta (makaron) znane pod nazwą Орзо, w Turcji takie makaron nazywa Arpa / Arpa. I w związku z tym pilaw z takich makaronu będzie się nazywać Arpa Şehriye Pilavı. Tutaj należy zachować ostrożność!Jeśli jest napisane Arpa Şehriye Pilavı . to risotto z makaronu Орзо (Arpa) , ale jeśli jest napisane Arpa ŞehriyeLI Pilavı.(lub po prostu Şehriyeli pilavı) , to to właśnie będzie ten пилав lub risotto z ryżem i makaronem, przepis, którego dziś się z wami podzielę. Ale zanim przejdziemy do przepisu, zróbmy to jeszcze raz podsumować. Pilaf i Пилав - to nie dwa różne dania. To po prostu różne wymowy i chyba jeszcze i różny stosunek, różne tradycje W Azji środkowej lub w Azerbejdżanie - pilaw - danie сложносочиненное, przygotowane w szczególny sposób w którym ryż pozostaje krucha. W Turcji - to danie może być jak сложносочиненным, jak i zupełnie proste i krupa, która pozostaje zapewniając im, może być nie tylko ryżem. A teraz przepis. * W Turcji dla pilaw najczęściej korzystają ryż Балдо. - to taki biały te największe ryż, coś jak nasza-Kubań. Oczywiście, oprócz tego ryżu jest w Turcji i ryż Jaśminu i ryżu Basmati, ale to Балдо - to tak powiedzmy najbardziej popularny. Tak sam zauważyłeś pewnie, jeśli угощались пловом w Turcji, że рисинки w плове nie długie i wydłużone, a krótkie, prawie okrągłe. .DSC_0529 (2) Poza балдо, tak często używany jest ryż Османджик. Znalazłam zdjęcie w Internecie:khs_osmancik_2500gr пилав * Ryż z makaronem robią z dwoma rodzajami (makaronu) ryżowych.Z makaronem Орзо (Arpa) - na zdjęciu lub z tel şehriye - cienka, drobnym makaronem, którą u nas zazwyczaj dodaje się do zupy. пилав Wychodzi około 3-4 porcje:1 szklanka ryżupół szklanki (makaronu) ryżowych2 szklanki bulionu drobiowegosól nieco ponad pół łyżki stołowejpół małej cebulki lub 1 ząbek czosnku * (na życzenie)masłoolej roślinny* Пилав można gotować i na wodzie, ale lepiej nie być leniwy i ugotować bulion, wynik będzie znacznie lepiej. пилав Umyć ryż i zalać ją szklanką wrzącej wody. Około 20-30 minut, należy spuścić całą wodę z ryżu, wypłucz i pozostaw do jego wyczerpania. Oczyścić cebulę i pokroić ją na 2-3 części. Rozgrzać w naczyniu żaroodpornym roślinne i masło. Lekko подрумяньте cebulę lub ząbek czosnku, są tutaj tylko dla smaku oleju, dlatego używane są na życzenie. Następnie wyjąć cebulę lub czosnek (jeśli są używane) i высыпьте patelni makaron. Wymieszać i lekko podsmażyć makaron. Zobacz, nie oddalaj się od płyty, makaron румянится natychmiast! Następnie ułożyć w rondlu ryż, ponownie wymieszać. I smażyć około 2-3 minuty, stale mieszając, aby ryż i makaron nie прилипали na dno, aż ryż będzie prawie przezroczyste. *On, oczywiście, nie staje się przezroczysta w pełnym tego słowa znaczeniu, ale zmienia kolor, i od razu staje się jasne - to jest to! Prawie przezroczysty. Tylko nie подрумянивайте ryż nie powinien być brązowy. Następnie zalać ryż bulionem. Posolić. Wymieszać, odrzucić ogień, przykryć pokrywką i gotować około 20 minut, w zależności od odmiany ryżu. Minut przez 15-17 otwórz rysunek, nie mieszając, zobacz, ile płynu pozostało, czy jest gotowy rysunek. Przykryć patelnia czystym ręcznikiem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze min 5-3. Tkaniny będzie wchłonąć pozostałą wilgoć i ryż stanie się bardziej sucha i krucha. * Gotowy пилав, zwykle podawane w postaci утрамбованной zjeżdżalnie. Do tego пилав rozprzestrzeniania się w пиалу, lekko znaczki, a następnie odwrócić na talerz. * Sade Sade пилав przygotowuje się w ten sam sposób, tylko bez (makaronu) ryżowych i bez cebuli-ząbek czosnku. Przy tym wielu kucharzy i gospodynie podczas gotowania dodać kilka kropli soku z cytryny, uważa się , że w ten sposób пилав będzie jeszcze jaśniej-bielsze. Proporcje: na 1 łyżki ryżu - 1,5 łyżki bulionu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-621963 Share on other sites More sharing options...
mr.morty Posted September 30, 2019 Report Share #8 Posted September 30, 2019 Skif, chciałbym tak tylko zwrócić ci uwagę, że masz złe dane w profilu. Chodzi mi o miasto z którego piszesz. O ile mnie pamięć nie myli nie ma takiego miasta w rosji jak Jałta... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-642050 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted October 1, 2019 Report Share #9 Posted October 1, 2019 https://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82ta Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13597-pilaw-plov-pilaf/#findComment-642051 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.