Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Oslonki Viscoflex


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 robimhuk

robimhuk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 400 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 08 lis 2016 - 20:14

Nabylem oslonki Viscoflex, do wykonania salcesonow, pasztetow, itp.

Przeczytalem, ze nalezy je namoczyc przed napelnieniem na pol godziny

w wodzie o temp. 50°C.

Bede wdzieczny dalszymi uwagami, na temat ich uzytkowania.



#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4244 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 08 lis 2016 - 20:31

Pokaz te oslonki..

#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11870 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 08 lis 2016 - 21:03

Pokaz te oslonki..

http://www.nomaxtrad...lonki-viscoflex



#4 robimhuk

robimhuk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 400 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 08 lis 2016 - 21:13

Oslonki Viscoflex wygladaja tak:

 

Załączone pliki



#5 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1402 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 08 lis 2016 - 21:28

Osłonki takie były użyte ostatnio na spółdzielni KzG do salcesonu. Bardzo wygodne, nie wymagają specjalnego moczenia, dobrze przepłukać w ciepłej wodzie, przelać goracą wodą i gotowe. Salcesony równe jak z taśmy, ale czy o to chodzi? W kątnicy wp są bardziej fikuśne.

#6 robimhuk

robimhuk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 400 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 08 lis 2016 - 21:40

Osłonki takie były użyte ostatnio na spółdzielni KzG do salcesonu. Bardzo wygodne, nie wymagają specjalnego moczenia, dobrze przepłukać w ciepłej wodzie, przelać goracą wodą i gotowe. Salcesony równe jak z taśmy, ale czy o to chodzi? W kątnicy wp są bardziej fikuśne.

Czy nakluwaliscie salcesony podczas parzenia?.

Zgadzam sie z Toba @SIVON, wolalbym uzywac oslonek naturalnych.



#7 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4003 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 09 lis 2016 - 20:20

Czy nakluwaliscie salcesony podczas parzenia?.

Raczej staraj się by nie było powietrza w osłonce. Ostatecznie możesz usunąć nakłuwając cienka igłą.



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9748 postów

Napisano 10 lis 2016 - 17:33

W kątnicy wp są bardziej fikuśne.

 

A w żołądkach smaczniejsze. :)  



#9 robinson

robinson

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćKostantynów Łódzki

Napisano 12 lis 2016 - 17:32

Mam do czynienia z takimi osłonkami. Są to wygodne osłonki i wytrzymałe na temperaturę nawet 100 stopni C. Moczymy je  ok. 20 minut w  ciepłej wodzie, żeby były elastyczniejsze i bardziej rozciągliwe co pozwala na załadowanie zakładanej przez producenta ilości farszu. Nowe są sztywne ponieważ jest to tkanina powlekana. Nakłuwanie  nie jest wskazane ponieważ zwiększy się wyciek farszu. Wyroby w porównaniu do osłonek naturalnych mają większą wydajność. Reszta jest kwestią gustu kto w jakich osłonkach woli swoje wyroby. Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Adrian Nomax

Adrian Nomax

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćPiekary Śląskie

Napisano 14 lip 2017 - 12:12

Popieram przedmówcę, osłonki moczymy 20 minut w letniej wodzie, dzięki czemu osłonki stają się bardziej elastyczne (do 20%), możemy nakłuwać aby usunąć pęcherzyki powietrza, ale zwiększą się ubytki termiczne.

Jeżeli zależy nam na tradycyjnym wyglądzie możemy użyć naturalne osłonki, natomiast, jeżeli zależy nam na trwałości produktu i chcemy cieszyć się smakiem naszego salcesonu prze 2-3 tygodnie, raczej sugerowałbym osłonki tekstylne lub poliamidowe.

 

Maksymalna temperatura parzenia osłonek Viscoflex to 88*C






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych