Skocz do zawartości

Wędzonki wg. Pools'a


Pools

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzenie z 31.10.2016

Opis produkcji podaję najszczegółowiej jak umiem, może przyda się początkującym .

 

Na tapetę poszły 2 szynki (ciemniejsze), 3 polędwice i 4 polędwiczki. Szynki zakupione jako tzw. "frykando", bez skóry i tłuszczu. Polędwice pozbawione mizdry, z warkoczem. Szynki i polędwice peklowane razem 2 tygodnie na mokro. Polędwiczki, w oddzielnym pojemniku 8 dni. Bez nastrzyku. Solanka - 75g peklo na 1 litr wody. Ilość solanki - 0,5 litra na 1 kg mięsa. Przewracane w międzyczasie może 4 razy. Temperatura solanki zazwyczaj od 4 do 6 st.C. Jako ciekawostka:  Po zlocie w Rytych, gdy lodówka nie była otwierana przez 3 dni temperatura solanki spadła mi poniżej zera  (-0,1 st. C). W niedziele wieczorem po zlocie wystawiłem z lodówki żeby temp. solanki wzrosła do 4 st.C.

 

Przed wędzeniem po wyjęciu z solanki każdy kawałek na chwilę owinąłem w ręcznik papierowy (takie wstępne osuszenie), potem wszystko zapakowane w siatkę i wisiało sobie ze 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie jeszcze raz wycieram ręcznikiem papierowym. W siatkę pakuję dlatego, że podoba mi się później ładny owalny przekrój. Osuszanie właściwe zrobiłem na ruszcie w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, przy 40 st. C i lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym osuszeniu zapakowane do wędzarki, wędzone początkowo  w temp. 40 st.C, po godzinie temp. podniesiona do 50-55 st. C i wędzone do czasu osiągnięcia satysfakcjonującego koloru. Jako pierwsze z wędzarki do parzenia poszły polędwice. Szynki wędziły się nieco dłużej.

Jako, że produkcja nie za duża, wszystko wędzone w borniaku.

 

Parzenie od razu po wędzeniu.

Polędwice parzone w wodzie 72 st.C do uzyskania 62 st.C wewnątrz, po wyjęciu z gara doszły jeszcze do 64,5 st. C. Szynka parzona w temp. wody w okolicach 78 st.C. Wyjęta z gara przy 65 st.C wewnątrz wędzonki. Już po wyjęciu, temp. doszła do 67 st.C. Polędwiczki chwilkę (15-20 minut) podpiekane w wędzarce (90st.C), nie parzone.

 

Cześć wędlin zapaczkowana, część konsumowana na bieżąco. Te z 2 zdjęcia leżały sobie w całych kawałkach w szczelnym pojemniku w najzimniejszym miejscu lodówki. Do zdjęcia przekrojone tydzień po produkcji. Jak widać, nic nie straciły z soczystości, smakują tak samo jak bezpośrednio po produkcji.

 

 

post-39950-0-19272400-1478641576_thumb.jpg

post-39950-0-77003500-1478641591_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wędzonki. :clap:

 

Polędwice parzone w wodzie 72 st.C do uzyskania 62 st.C wewnątrz, po wyjęciu z gara doszły jeszcze do 64,5 st. C.

 

Wyjmij przy 59ºC w środku a poczujesz różnicę.

 

Polędwiczki chwilkę (15-20 minut) podpiekane w wędzarce (90st.C), nie parzone.

 

Tego nie parze ani nie piekę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Opis produkcji podaję najszczegółowiej jak umiem, może przyda się początkującym .

 

Na bank się przyda :)

Co do wędzonek Paweł, są przecudnej urody :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyjmij przy 59ºC w środku a poczujesz różnicę.
czy będą delikatniejsze , może bardziej soczyste?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.