Pools Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2016 Wędzenie z 31.10.2016Opis produkcji podaję najszczegółowiej jak umiem, może przyda się początkującym . Na tapetę poszły 2 szynki (ciemniejsze), 3 polędwice i 4 polędwiczki. Szynki zakupione jako tzw. "frykando", bez skóry i tłuszczu. Polędwice pozbawione mizdry, z warkoczem. Szynki i polędwice peklowane razem 2 tygodnie na mokro. Polędwiczki, w oddzielnym pojemniku 8 dni. Bez nastrzyku. Solanka - 75g peklo na 1 litr wody. Ilość solanki - 0,5 litra na 1 kg mięsa. Przewracane w międzyczasie może 4 razy. Temperatura solanki zazwyczaj od 4 do 6 st.C. Jako ciekawostka: Po zlocie w Rytych, gdy lodówka nie była otwierana przez 3 dni temperatura solanki spadła mi poniżej zera (-0,1 st. C). W niedziele wieczorem po zlocie wystawiłem z lodówki żeby temp. solanki wzrosła do 4 st.C. Przed wędzeniem po wyjęciu z solanki każdy kawałek na chwilę owinąłem w ręcznik papierowy (takie wstępne osuszenie), potem wszystko zapakowane w siatkę i wisiało sobie ze 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie jeszcze raz wycieram ręcznikiem papierowym. W siatkę pakuję dlatego, że podoba mi się później ładny owalny przekrój. Osuszanie właściwe zrobiłem na ruszcie w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, przy 40 st. C i lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym osuszeniu zapakowane do wędzarki, wędzone początkowo w temp. 40 st.C, po godzinie temp. podniesiona do 50-55 st. C i wędzone do czasu osiągnięcia satysfakcjonującego koloru. Jako pierwsze z wędzarki do parzenia poszły polędwice. Szynki wędziły się nieco dłużej.Jako, że produkcja nie za duża, wszystko wędzone w borniaku. Parzenie od razu po wędzeniu.Polędwice parzone w wodzie 72 st.C do uzyskania 62 st.C wewnątrz, po wyjęciu z gara doszły jeszcze do 64,5 st. C. Szynka parzona w temp. wody w okolicach 78 st.C. Wyjęta z gara przy 65 st.C wewnątrz wędzonki. Już po wyjęciu, temp. doszła do 67 st.C. Polędwiczki chwilkę (15-20 minut) podpiekane w wędzarce (90st.C), nie parzone. Cześć wędlin zapaczkowana, część konsumowana na bieżąco. Te z 2 zdjęcia leżały sobie w całych kawałkach w szczelnym pojemniku w najzimniejszym miejscu lodówki. Do zdjęcia przekrojone tydzień po produkcji. Jak widać, nic nie straciły z soczystości, smakują tak samo jak bezpośrednio po produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Listopada 2016 O prosze jakie slicznotki brawo brawo brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2016 :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2016 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2016 Gdzie zakupiłeś mięsko ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2016 Gdzie zakupiłeś mięsko ? Na tą produkcję wszystko było kupione w Makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2016 Dzięki, muszę się tam wybrać bo dawno nic tam nie kupowałem Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Bardzo ładne wędzonki. Polędwice parzone w wodzie 72 st.C do uzyskania 62 st.C wewnątrz, po wyjęciu z gara doszły jeszcze do 64,5 st. C. Wyjmij przy 59ºC w środku a poczujesz różnicę. Polędwiczki chwilkę (15-20 minut) podpiekane w wędzarce (90st.C), nie parzone. Tego nie parze ani nie piekę. Edytowane 9 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2016 Opis produkcji podaję najszczegółowiej jak umiem, może przyda się początkującym . Na bank się przyda Co do wędzonek Paweł, są przecudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2016 Wyjmij przy 59ºC w środku a poczujesz różnicę. czy będą delikatniejsze , może bardziej soczyste? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.