Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki wg. Pools'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lis 2016 - 23:04

Wędzenie z 31.10.2016
Opis produkcji podaję najszczegółowiej jak umiem, może przyda się początkującym .
 
Na tapetę poszły 2 szynki (ciemniejsze), 3 polędwice i 4 polędwiczki. Szynki zakupione jako tzw. "frykando", bez skóry i tłuszczu. Polędwice pozbawione mizdry, z warkoczem. Szynki i polędwice peklowane razem 2 tygodnie na mokro. Polędwiczki, w oddzielnym pojemniku 8 dni. Bez nastrzyku. Solanka - 75g peklo na 1 litr wody. Ilość solanki - 0,5 litra na 1 kg mięsa. Przewracane w międzyczasie może 4 razy. Temperatura solanki zazwyczaj od 4 do 6 st.C. Jako ciekawostka:  Po zlocie w Rytych, gdy lodówka nie była otwierana przez 3 dni temperatura solanki spadła mi poniżej zera  (-0,1 st. C). W niedziele wieczorem po zlocie wystawiłem z lodówki żeby temp. solanki wzrosła do 4 st.C.
 
Przed wędzeniem po wyjęciu z solanki każdy kawałek na chwilę owinąłem w ręcznik papierowy (takie wstępne osuszenie), potem wszystko zapakowane w siatkę i wisiało sobie ze 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie jeszcze raz wycieram ręcznikiem papierowym. W siatkę pakuję dlatego, że podoba mi się później ładny owalny przekrój. Osuszanie właściwe zrobiłem na ruszcie w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, przy 40 st. C i lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym osuszeniu zapakowane do wędzarki, wędzone początkowo  w temp. 40 st.C, po godzinie temp. podniesiona do 50-55 st. C i wędzone do czasu osiągnięcia satysfakcjonującego koloru. Jako pierwsze z wędzarki do parzenia poszły polędwice. Szynki wędziły się nieco dłużej.
Jako, że produkcja nie za duża, wszystko wędzone w borniaku.
 
Parzenie od razu po wędzeniu.
Polędwice parzone w wodzie 72 st.C do uzyskania 62 st.C wewnątrz, po wyjęciu z gara doszły jeszcze do 64,5 st. C. Szynka parzona w temp. wody w okolicach 78 st.C. Wyjęta z gara przy 65 st.C wewnątrz wędzonki. Już po wyjęciu, temp. doszła do 67 st.C. Polędwiczki chwilkę (15-20 minut) podpiekane w wędzarce (90st.C), nie parzone.
 
Cześć wędlin zapaczkowana, część konsumowana na bieżąco. Te z 2 zdjęcia leżały sobie w całych kawałkach w szczelnym pojemniku w najzimniejszym miejscu lodówki. Do zdjęcia przekrojone tydzień po produkcji. Jak widać, nic nie straciły z soczystości, smakują tak samo jak bezpośrednio po produkcji.
 
 

Załączone pliki



#2 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 505 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 08 lis 2016 - 23:59

O prosze jakie slicznotki brawo brawo brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



#3 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 09 lis 2016 - 05:58

:clap: :clap: :clap: :clap:



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 lis 2016 - 06:39

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:



#5 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 09 lis 2016 - 11:01

Gdzie zakupiłeś mięsko ?



#6 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 lis 2016 - 11:04

Gdzie zakupiłeś mięsko ?

Na tą produkcję wszystko było kupione w Makro. 



#7 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 09 lis 2016 - 11:08

Dzięki, muszę się tam wybrać bo dawno nic tam nie kupowałem  :)



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 09 lis 2016 - 15:56

Bardzo ładne wędzonki. :clap:

 

Polędwice parzone w wodzie 72 st.C do uzyskania 62 st.C wewnątrz, po wyjęciu z gara doszły jeszcze do 64,5 st. C.

 

Wyjmij przy 59ºC w środku a poczujesz różnicę.

 

Polędwiczki chwilkę (15-20 minut) podpiekane w wędzarce (90st.C), nie parzone.

 

Tego nie parze ani nie piekę.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 lis 2016 - 15:57


#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 09 lis 2016 - 16:20

Opis produkcji podaję najszczegółowiej jak umiem, może przyda się początkującym .

 

Na bank się przyda :)

Co do wędzonek Paweł, są przecudnej urody :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 09 lis 2016 - 18:56

Wyjmij przy 59ºC w środku a poczujesz różnicę.
czy będą delikatniejsze , może bardziej soczyste?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych