Skocz do zawartości

Wędzone żeberka i kości ze schabu


targal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako raczkujący proszę o rozwianie moich wątpliwości w temacie j.w.: czy peklowane i uwędzone żeberka i kości ze schabu wymagają dodatkowej obróbki cieplnej (parzenie, podpiekanie)?

 

Według mnie, produkty te i tak później zazwyczaj będą gotowane w zupie (chodzi za mną kapuśniak :D z własnej kapusty kiszonej). Tak więc na zdrowy rozum ,jeśli nie będą wykorzystane od razu to wystarczy je po wędzeniu zamrozić. Dobrze kombinuję?

 

I dodatkowe pytanie: czy żeberka i kości ze schabu peklujemy na mokro tak samo jak inne wędzonki (czas peklowania , stężenie) i czy jest to możliwe do przeprowadzenia w tej samej zalewie z innymi rodzajami mięsa (szyneczki i polędwice)?

 

Pozdrawiam Wędzarniczą Brać.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy peklowane i uwędzone żeberka i kości ze schabu wymagają dodatkowej obróbki cieplnej (parzenie, podpiekanie)?

Jeżeli towar pójdzie do zup czy innych wywarów to nie potrzeba.

 

 

Tak więc na zdrowy rozum ,jeśli nie będą wykorzystane od razu to wystarczy je po wędzeniu zamrozić. Dobrze kombinuję?

Dobrze kombinujesz.

 

 

I dodatkowe pytanie: czy żeberka i kości ze schabu peklujemy na mokro tak samo jak inne wędzonki (czas peklowania , stężenie)

Można i na mokro i na sucho.

Ja osobiście, nieraz, jak mam miejsce w wędzarni, a mam jakąś kość to jej nie pekluję, wkładam do wędzarni i się dymi, ALE po dymieniu taka kość idzie po wystygnięciu do zamrożenia, albo odraz do gara.

 

 

czy jest to możliwe do przeprowadzenia w tej samej zalewie z innymi rodzajami mięsa (szyneczki i polędwice)?

Jest możliwe, tylko po mojemu lepiej szybciej te kości wyciągnąć z zalewy i do dymienia, coby za słone mięso na nich nie było, albo wyjąć razem z mięsem i można te kości namoczyć w zimnej wodzie, albo dać do większej ilości wody, na zupę czy inny wywar :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest to możliwe do przeprowadzenia w tej samej zalewie z innymi rodzajami mięsa (szyneczki i polędwice)?  

 

Ja tak robię i nic przed wędzeniem nie moczę. Później i tak idą do obróbki termicznej to się odsolą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli robię boczki to zwykle mam żebra, które ścinam i całe płaty pekluje na mokro z boczkami. Żebra płuczę, dokładnie i wędze z boczkami, podpiekam lecz wyciągam wcześniej niż boczki. Zwykle w domu ogryzaczy nie brakuje, więc dwa dni i po żeberkach. Kości karkowe, wędze wg potrzeby, zawyczaj przy okazji, czasem podpiekam a czasem nie. Zwykle i tak poporcjowane lądują w zamrażarce i czekają na to by trafić do zupy. Zawsze peklowalem na mokro.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.