marcinp Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Czesc, Jako ze to moj pierwszy post na forum, z gory przepraszam za ewentualne faux pas Skonstruowalismy z tata mala wedzarnie i teraz pomalutku wprawiamy sie w tym rzemiosle - nic wielkiego, trzy razy kielbasa i wedzenie golonek, sloninek i boczkow (kupionych po prostu w sklepie), bez jakiegos specjalnego ich uprzedniego przygotowywania. Wszedzie na Waszej stronie znajduje informacje ze slonine wedzi sie w zimnym dymie przez kilka dni, uprzednio trzymajac w soli, ewentualnie nacierajac dodatkowo np pieprzem. My robilismy zupelnie inaczej (lamerzy ) - po prostu kupiona w sklepie slonine cielismy na paski ok 30x4x2cm i wedzilismy (a moze raczej "pieklismy") w goracym dymie okolo 2 godzin. Wyszla pyszna, swietnie nadajaca sie do np jajecznicy, bigosu czy leczo. Nie zamierzamy sloniny dlugo przechowywac, maksimum miesiac - czyli w sumie do biezacego spozycia. I teraz pytania:1. Czy wedzenie sloniny w goracym dymie jest bledem?2. Po co przed wedzeniem w zimnym dymie trzyma sie slonine w soli? Czy przed wedzeniem w dymie goracym tez trzeba?3. Ile mozna przechowywac (i w jaki sposob - czy mozna np w zamrazarce?) uwedzona "po naszemu" slonine?4. Jakie macie sugestie zeby wedzona slonina byla jeszcze smaczniejsza? Pozdrawiam - Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Witam.Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytania. Po prostu czym dłużej sie produkty wedzi (do tego słuzy dymek zimny, gdyż długotrwałe wędzenie w ciepłym lub gorącym wytopiło by całkowicie tłuszczyk ze słoninki), tym są one trwalsze.Smakuja dobrze zarówno te wedzone szybko w dymie goracym jak i te wedzone w dymie zimnym przez kilka lub kilkanaście dni.Aby były smaczniejsze, nalezy je solić np. z ziołami, papryką itp. Więcej znajdziesz na stronce.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 17 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Witam. Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytania. Po prostu czym dłużej sie produkty wedzi (do tego słuzy dymek zimny, gdyż długotrwałe wędzenie w ciepłym lub gorącym wytopiło by całkowicie tłuszczyk ze słoninki), tym są one trwalsze. Smakuja dobrze zarówno te wedzone szybko w dymie goracym jak i te wedzone w dymie zimnym przez kilka lub kilkanaście dni. Aby były smaczniejsze, nalezy je solić np. z ziołami, papryką itp. Więcej znajdziesz na stronce. Pozdrawiam Dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2006 ... uwaga do przechowywania słoniny: owinięta w papier (nie folia) z uwagi na muchy :devil: , w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu (aby nie zjełczała), wędzoną słoninę można przechowywać do 6 miesięcy pozdrawiam smacznie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2013 mam takie pytanie odnośnie wędzenia słoniny Jak sie ją dokładnie wędzi podsusza sie a następnie wędzi czy odrazu wkładamy w dymI czy mogę wędzic razem z szynką w wędzarni, temp będą ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2013 I czy mogę wędzic razem z szynką w wędzarni, temp będą ok Słoninę wędzi się na zimno rzadkim dymem przez 2-3 dni do uzyskania barwy jasno brązowej, lub 24-48 h jeśli jest to słonina paprykowana. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2013 dużo mi to nie mówi, nic będę wędził razem z szynką co wyjdzie to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2013 będę wędził razem z szynką co wyjdzie to wyjdzieNo,... tłuszcz może wyjść Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2013 dużo mi to nie mówi, Poczytaj o wędzeniu szynki...i powinno być wszystko w miarę jasne... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2013 yamacher a szukanie próbowałeś ?? taka opcja dostępna na tym forum- pewnikiem nikt się nie obrazi jak znajdziesz fajny przepis i do niego się zaczniesz odnosić :lol: :grin: pierwszy ; drugi ; trzeci ; i czwarty przepis Nie chce mi się więcej szukać. Poczytaj i wtedy pytaj. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2013 Ala zacznij od początku. Zasoliłeś już? Ile czasu? Jakiej grubości masz płaty? W jakiej temperaturze chcesz wędzić? Jak te cienkie, sklepowe i przywalisz temperaturą to dłużej będziesz ją kroił niż kanapkę spożywał. Wędzenie tych sklepowych, na 1,5 palca moim zdaniem mija się z celem. Ale ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2013 co wyjdzie to wyjdzie .No chyba jaśniej nie można :devil: .Na zimno to na zimno a o temperaturach wędzenia poczytaj sobie. :grin: http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2013 Panowie luzik. :grin: yamacher słonina w wyższej temperaturze wędzenia będzie się topić.Możesz zaryzykować takie wędzenie, ale nie zapomnij, że kapiący na żar tłuszcz w tak dużej może doprowadzić do tragedii. Posłuchaj dobrych rad i wędź na zimno ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2013 :grin: yamacher,słoninę wkładaj razem z szynkami i wędzić trzeba do pierwszej kropli jaka ukaże się na dole kawałka,wtedy jest na pewno miękka jak wystygnie.Ja tak robię i zawsze jest ok.na czas ani na kolor nie patrzę to jest tylko słonina.Wędzę,to zależy od pory roku 1,5h lub 2h,zawsze wieszam w miejscu gdzie jest najwyższa temperatura. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 witam chłopaki w piątek będę wędził swoją słoninę i mam dylemat bo przepisów jest wieleMoja leży w soli 3 tygodnie i teraz jedni piszą żeby wędzić surową słoninę a inni żeby po otrzepaniu z soli parzyć ją przez 15 minut i dopiero wędzić. Jaka będzie różnica między jedną a drugą chodzi mi o twardość czas przechowywania, przydatność potem jako skwarki np. do jajecznicy która będzie lepsza parzyć w końcu czy nie.I jeszcze jedno pytanie ,wędzonki parzymy w celu zabicia bakterii tak do 72 stopni a słoninę surową wędząc na zimno spożywamy potem praktycznie na surowo, może to nam zaszkodzić czy nie ma się co bać, mam na myśli dzieckoPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 yamacher, ja zawsze parzę żeby była miękka.Aty zrób jak uważasz jeden raz zrób parzoną a następnym razem zrób nie parzoną i wtedy będziesz miał porównanie,która lepsza będzie dla ciebie.Jak nie przesadzisz z ilością podawania to nie zaszkodzi ani Tobie ani dziecku. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszub66 Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Listopada 2016 Witram!Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak uwędzić słoninę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Listopada 2016 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.