Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Proces sterylizacji konserw miesnych w słojach twist-off wg. Dziadka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#21 krzych101

krzych101

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 14 sty 2018 - 20:45

a konkretnie jakie mają wymiary podstawy i wysokość ten większy i mniejszy ?



#22 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 sty 2018 - 21:01

Jutro pomierzę.



#23 krzych101

krzych101

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 14 sty 2018 - 21:05

Ok  czekam  i jaką cenę proponujesz ?



#24 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 sty 2018 - 19:08

Załączony plik  DSCN0554 dwa wymiary.jpg   101,26 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN0719 a wymiary.jpg   66,96 KB   12 Ilość pobrań

Reszta na Pw.



#25 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 31 sty 2018 - 21:22

Przystosowałem środkowy autoklaw domowy do pomiarów na bieżąco temperatur  czynnika grzejnego,  jak również odczytu na bieżąco temperatury panującej wewnątrz słoja w czasie sterylizacji konserw w słojach szklanych. W tej chwili trwają próby szczelności zainstalowanych urządzeń pomiarowych .



#26 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 lut 2018 - 21:48

Próby szczelności pomyślne . Pomiary temperatur wody w autoklawie pod ciśnieniem i temperatury wewnątrz konserwy można obserwować na bieżącoZałączony plik  steryliz.jpg   58,85 KB   10 Ilość pobrań


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 03 lut 2018 - 21:49


#27 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 maj 2018 - 21:14

Sterylizacja konserw z nadciśnieniem przy pomocy sprężonego powietrza jest ciekawym zjawiskiem wymaga ciągłej kontroli w czasie podgrzewania do temperatury 121 st C .Kontrolowałem wskazania manometru i temperatury wody.

Start  - woda 18 st , Wpompowano do autoklawu powietrze i stworzono ciśnienie 1 Bar. Zaczęto podgrzewanie autoklawu .Przy podgrzaniu do temperatury 92 st C. manometr wskazuje ciśnienie 2 Bar. Temperatura wewnątrz konserwy 60 st C. Skąd bierze się  tak duże ciśnienie



#28 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 27 maj 2018 - 21:41

Układ zamknięty duże nadciśnienie i rozszerzalność termiczna wody i jeszcze większa powietrza 😉

Tapniete z P20 via Tapatalk

#29 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 maj 2018 - 08:12

Wpompowane powietrze i woda przez swoją rozszerzalność po podgrzaniu wytwarzają powiększające się nadciśnienie w zamkniętym autoklawie. Woda tak dużo nie zwiększa tego nadciśnienia , powietrze według wskazań manometru zwiększyło nadciśnienie w czasie podgrzewania ok .1,5 Bar.

Moje pomiary.

Temperatura wody ;

73 st C  nadciśnienie 1,4 Bar

84 st C                        1,7

92 st C                         2.0

Nastąpiła potrzeba zmniejszenia nadciśnienia , ponieważ w tym czasie w słojach temperatura wynosiła 60st C co teoretycznie oznacza ciśnienie w słoju ok 0,0300 Bar tj. ok 3 kPa. Upuszczono powietrze do nadciśnienia 1.0 Bar.

95 st C                         1,5 Bar

113 st C                        2.0 Bar

119 st C                        2,2 Bar

121 st C                       2,5 Bar

123 st C                       2,6 Bar

Dane przedstawiam by przeanalizować to i ustalić ile powietrza i kiedy należy wpompować by zrównoważyć nadciśnienie z ciśnieniem w słojach .

Inaczej przedstawia się proces  sterylizacji gdy po samo odpowietrzeniu się słoi przy temperaturze  wody  ok 100 st C zamkniemy autoklaw i wpompujemy powietrze.

Temat chłodzenia przy innej okazji jest bardziej skomplikowany.  Podczas  chłodzenia powietrze oziębiając się gwałtownie zmniejsza swoją objętość a tym samym nadciśnienie,  zwłaszcza gdy skierujemy strumień wody na górę autoklawu gdzie znajduje się powietrze. Podczas chłodzenia dopompowujemy powietrze. Np. temperatura wody 80 st C a wewnątrz konserwy ok.  115 st C co daje ciśnienie w słoju ok 0.8 Bar.


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 28 maj 2018 - 08:20


#30 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 10 cze 2018 - 09:42

Po tygodniu zauważyłem ze w jednej konserwie nastąpiło rozszczelnienie. Po odkręceniu wieczka taki widok.Załączony plik  P1010043ZAK 1.jpg   42,12 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  P1010040ZAK 2.jpg   48,73 KB   9 Ilość pobrań



#31 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 10 cze 2018 - 11:52

Zdarzy się. Na rynku są chińskie nakrętki....g...warte.

#32 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5231 postów

Napisano 10 cze 2018 - 11:59

Generalnie mam wrażenie , że nie ma teraz dobrych nakrętek - wszystkie z jakiejś cieniutkiej blachy . Tylko te z zakupionych produktów w słoikach są dobre .



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 10 cze 2018 - 12:22

Generalnie mam wrażenie , że nie ma teraz dobrych nakrętek - wszystkie z jakiejś cieniutkiej blachy . Tylko te z zakupionych produktów w słoikach są dobre .

kupiłem komplety i też nakrętki do d,....

#34 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 10 cze 2018 - 15:55

Ja uważam że powodem było za duże nadciśnienie w autoklawie. Można sprawdzić post  w tym temacie  - z  28 maj 2018 - 09:12.

Nie przewidziałem że podgrzane powietrze tak dużo zwiększa ciśnienie .



#35 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 24 wrz 2018 - 19:15

Dziadku czy sloiki czy puszki taki sam jest proces sterylizacji ???



#36 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 wrz 2018 - 19:37

W procesie sterylizacji konserw w słojach potrzebne jest przeciwciśnienie w autoklawie by ciekła zawartość konserwy  nie została wypchana z słoja typu twist-off. W puszkach proces podobny z tą różnicą że można pominąć przeciwciśnienie.



#37 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 24 wrz 2018 - 19:48

W procesie sterylizacji konserw w słojach potrzebne jest przeciwciśnienie w autoklawie by ciekła zawartość konserwy  nie została wypchana z słoja typu twist-off. W puszkach proces podobny z tą różnicą że można pominąć przeciwciśnienie.

 

Dziadek dzieki za opdpowiedz :)

 

A masz gdzies na forum opisany proces sterylizacji puszek ? Czas temp cisnienie ?



#38 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 24 wrz 2018 - 19:55

Czyli -  jeżeli mam autoklaw (bardziej nazwijmy to szybkowar)  , który nie ma możliwości dopompowania powietrza (wytworzenia ciśnienia wyższego niż panujące w słoiku)  to  istnieje duże  prawdopodobieństwo , że w czasie pasteryzacji  wywali mi zawartość słoika.?   Przy pasteryzacji w  zwykłym  garnku też raz mi puściło trochę soku , bo za dużo nalałem. W takim razie , żeby nie puściło w autoklawie bez dopompowania , trzeba by zostawiać jeszcze więcej "luzu" pod deklem? I jest szansa na to , że nie puści spod dekielka? Czy po prostu słoiki z zakrętkami się w ogóle nie nadają do autoklawu - bez dopompowania go?


Użytkownik binio1111 edytował ten post 24 wrz 2018 - 19:57


#39 akwz47

akwz47

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćGołdap

Napisano 24 wrz 2018 - 20:26

binio1111 problemem będzie również chłodzenie słoików. Jeśli wstawisz autoklaw do zimnej wody, temperatura czynnika ( wody) szybko zacznie spadać, zaś w słoikach będzie jeszcze wrzało. może to również doprowadzić do wycieku zawartości słoików lub ich pękania. Dlatego właśnie stosuje się przeciwciśnie by docisnąć pokrywki, Można temu zapobiec, zostawiając autoklaw do powolnego wystygnięcia ( metoda ukraińska). 

Jednak jak Dziadek przytaczał w swoich postach i materiałach, należy dążyć do jak najszybszego schłodzenia konserw, po sterylizacji, co wydłuża ich trwałość.



#40 MariuszS

MariuszS

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKaszuby

Napisano 24 lis 2019 - 17:33

To w końcu można słoiki czy nie sterylizować w szybkowarach ale bez nadciśnienia??  :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych