Skocz do zawartości

Electra i mini garmażerka


electra

Rekomendowane odpowiedzi

Rolmopsy wedlug Maxella   w oczekiwaniu na 2 zalewe :)

post-58387-0-82818200-1479556655_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Zasloikowane w 2 zalewie ..jeszcze nie mozna smakowac :mellow:

post-58387-0-05844600-1479565725_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rolmopsy wedlug Maxella w oczekiwaniu na 2 zalewe :)

 

Super Donatko.... nigdy nie próbowałam rolmopsów Maxell'a a okazja była nie raz ... wszyscy chwalą :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na Grzybozlocie miałaś okazję próbować. Czemu tego nie zrobiłaś... ? :rolleyes:

 

Nie tylko na Grzybozlocie...miałam więcej okazji.... przecież nie mam do nikogo pretensji że nie jadłam tylko do siebie :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja za pare dni ja tez bede sie delektowac :)

@eli55,ja robilam z takich mniejszych sledzi ..chyba nazywa sie baltycki ,normalnych niesolonych ze skora nigdy nie widzialam. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli po próbach smak będzie do modyfikacji, będziemy działać. Podam Ci wtedy parametry do zmniejszenia soli lub octu, gdyż proporcje tych składników muszą być zachowane.

Na razie życzę smacznego. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxell tak jak mi mowiles wczesniej ,czas w 1 zalewie zmniejszylam do 2 dni  reszta tak jak w koncowej wersji ..

po 2 dniach filety byly jedrne i zupelnie biale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

po 2 dniach filety byly jedrne i zupelnie biale.

Właśnie takie mają być. :D Gdyby było mniej soli, to na pewno mięso by się rozsypywało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Yeaaaap wzrokowo palce lizać :D

Smakowo pewnikiem także.

 

Mam ten plus że na świeżutkie śledzie jadę dwa razy do roku rzut beretem od domu powędkować na choinki  a resztę roku kupuję u rybaków w Jelitkowie lub w Sopocie :devil:

Niestety ryby bałtyckiej jest coraz mniej oraz coraz żałośniejsze sztuki, spowodowane jest to wybiciem małej floty rybackiej przez zarządzenia zasranej unii euro a wpuszczeniem potężnych statków przetwórni które wyławiają wszystko jak leci na mączkę rybną.  :(:cry::hmm:

 

Doszło do tego że dorsz bałtycki zaczyna wyglądać jak wyleniały szczur ponieważ główny jego pokarm szprota jest w strasznym tempie odławiana aby nakarmić krowy i świnki. Człowiek sam spowoduje swój zgon niszcząc w imię kasy naturę.

Ja osobiście nie widziałem w naturze aby świnka lub krowa poszła sobie nad wodę i jadła ryby. Jednak kasa często robi z człowieka istotę bezrozumną.

 

Nie ma u mnie tygodnia w roku bez ryby, wczoraj były okonie :) A za niedługo stynka wejdzie do portu ogórkowa ryba. 

Edytowane przez darbarian

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zebym miala czas i ochote to w maju u nas jest tych malych sledzi zatrzesienie ...pamietam jak jednego roku pojechalismy i cale wiadro tego bylo nalapane ..najgorsze ze lapac to bylo fajnie ,ale czyscic to juz mniej..cale szczescie ze mam znajomych co maja koty bo one byly zadowolone :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet smarowny 

Pasztet zrobiony na wzor 

"Extra smarowny pasztet słoikowy BonAir'a."

30 %  karkowka gotowana

30 %  watrobka drobiowa podsmazana

40 % slonina gotowana

calasc 1 kg 

 

50g suchej kaszy manny 

0.7 l  buljonu z gotowania  karkowki

18 g soli

 2 g czarny pieprz mielony 

0.5g galki mielonej

0.5g imbiru mielonego

calosc zblenderowana do uzyskania w miare jednolitej konsystencji-

 

 

 Do polowy masy dodatkowo dalam 

(borowiki gotowane mielone ok 25 g i taka sama ilosc zmielonej podsmazonej watrobki) dodalam na koniec i wymieszalam.

 

Calosc pasteryzowana 

1 dzien 50 min 2 dzien 30min duze sloiki 

1 dzien 30 min 2 dzien 20 min male sloiki

 

w malych sloikach jest pasztet z borowikami i dodatkowa watrobka.

Tak sie prezentuja ..jeszcze lekko cieple

post-58387-0-79667200-1479822316_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

NIe mam mozliwosci na wedzenie ..za to zrobilam cos w piecu

 
Rostbiff w marynacie z ziolami
uzylam tej czesci 
post-58387-0-56549300-1487597935_thumb.jpg
 
1 .5 kg rostbiff
1 lyzeczka soli 
½ lyzeczki pieprzu czarnego dosc grubo zmielonego
 
Marynata :
 
100 ml soji
150ml octu balsamicznego 
3 lyzki plynnego miodu
3-4 zabki posiekanego czosnku
1 lyzeczka pieprzu zmielonego
1 lyzeczka ziol / i tu kto co lubi tymianek oregano bazylja -ziola prowansalskie dalam ja.
Przyzadzenie 
mieso doprawic sola i pieprzem  wbic w najgrupsze miejsce termometr,ulozyc w zaroodpornym naczyniu.
Piec nastawiamy na 125 st C,pieczemy do uzyskania 59 st c w srodku ok 1.5-2 h
Marynata 
mieszamy wszystkie skladniki marynaty
Upieczone mieso jeszcze cieple, wkladamy do foljowej torby najlepiej 2 zeby nam nic nie przecieklo i zalewamy marynata, gdy przestygnie wkladamy do lodowki na 2 dni /co jakis czas przekrecamy torby zeby marynata wszedzie dotarla.
 
Gotowe mieso kroimy w cienkie plasterki dekorujemy koktajlowymi kaparami i np prazona cebulka. Mozna podawac z salatka ziemniaczana, warzywami grylowanym.Czy samodzielnie na tzw."szwedzki stol".
 
post-58387-0-60875600-1487597966_thumb.jpg
 
 
MIeso jest bardziej rozowe w srodku niz na zdjeciu ,fotka robiona na szybko komorka i jeszcze w zlym swietle :facepalm:
Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Zainspirowalam sie wyrobami sloikowymi Zboja i postanowilam tez cos zrobic w sloiku ...

 

Boczek prawie smarowny ze sloika 

Boczek peklowany 18 g/ kg przez 48 h

przyprawy wykorzystalam resztki  gotowej mieszanki do tyrolskiej ..bardzo lubie ten smak  :)

boczek rozdrobniony na siatce jaka mam najwieksza 10 

skorki gotowane mielone 3 razy na sitku takim do maku NR nie wiem najmniejsze jakie mam :facepalm:

i taki efekt post-58387-0-92851100-1519464310_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Efekt całkiem niezły. :clap:  :tongue:  Bardzo lubię boczek pod każdą postacią więc chyba zrobię taką mielonkę. Pasteryzowałaś czy tyndalizowałaś ?.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Piatkowy fastfood...pikantne skrzydelka a'la KFC 

zainspirowalam sie tymi od Gonza

zrobilam tylko gesciejsze ciasto nalesnikowe  do panierki dalam podwojnie pieprzu cajen ( ale nastepny raz dam jeszcze wiecej )

Wyszly super dobre, chrupka panierka ..mozna powiedziec ze sa az za idealne jak na domowe  :tongue:

czesc na fotce jest ciemniejsza bo dalam wiecej papryki ostrej i pieprzu .

post-58387-0-60814900-1540626230_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.