Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra i mini garmażerka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 lis 2016 - 12:57

Rolmopsy wedlug Maxella   w oczekiwaniu na 2 zalewe :)

Załączony plik  20161119_122747 (919x1280).jpg   77,74 KB   30 Ilość pobrań



#2 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1290 postów

Napisano 19 lis 2016 - 13:12

No ładniutkie. Jak z pod matrycy. :)



#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 lis 2016 - 15:29

 Zasloikowane w 2 zalewie ..jeszcze nie mozna smakowac :mellow:

Załączony plik  20161119_145418 (1280x836).jpg   40,71 KB   24 Ilość pobrań



#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6264 postów

Napisano 19 lis 2016 - 18:46

Urocze!

#5 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2073 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 19 lis 2016 - 19:19

śledziki zawsze są na czasie...rewelka :tongue:



#6 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6211 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 19 lis 2016 - 19:40

Rolmopsy wedlug Maxella w oczekiwaniu na 2 zalewe :)

 

Super Donatko.... nigdy nie próbowałam rolmopsów Maxell'a a okazja była nie raz ... wszyscy chwalą :)



#7 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5586 postów

Napisano 19 lis 2016 - 22:56

nigdy nie próbowałam rolmopsów Maxell'a a okazja była nie raz

 

Na Grzybozlocie miałaś okazję próbować. Czemu tego nie zrobiłaś... ? :rolleyes:



#8 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6264 postów

Napisano 20 lis 2016 - 03:43

W Zakopcu tez byly.Naprawde ware grzechu!

#9 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2156 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 20 lis 2016 - 06:27

electra ale Ci zazdroszcze tych sledzikow :D



#10 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6211 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 20 lis 2016 - 09:12

Na Grzybozlocie miałaś okazję próbować. Czemu tego nie zrobiłaś... ? :rolleyes:

 

Nie tylko na Grzybozlocie...miałam więcej okazji.... przecież nie mam do nikogo pretensji że nie jadłam tylko do siebie :D



#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lis 2016 - 12:53

No ja za pare dni ja tez bede sie delektowac :)

@eli55,ja robilam z takich mniejszych sledzi ..chyba nazywa sie baltycki ,normalnych niesolonych ze skora nigdy nie widzialam. 



#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2016 - 12:58

Jeśli po próbach smak będzie do modyfikacji, będziemy działać. Podam Ci wtedy parametry do zmniejszenia soli lub octu, gdyż proporcje tych składników muszą być zachowane.

Na razie życzę smacznego. :D



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lis 2016 - 13:06

Maxell tak jak mi mowiles wczesniej ,czas w 1 zalewie zmniejszylam do 2 dni  reszta tak jak w koncowej wersji ..

po 2 dniach filety byly jedrne i zupelnie biale.



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2016 - 13:18

po 2 dniach filety byly jedrne i zupelnie biale.

Właśnie takie mają być. :D Gdyby było mniej soli, to na pewno mięso by się rozsypywało.



#15 darbarian

darbarian

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 255 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 20 lis 2016 - 19:55

Yeaaaap wzrokowo palce lizać :D

Smakowo pewnikiem także.

 

Mam ten plus że na świeżutkie śledzie jadę dwa razy do roku rzut beretem od domu powędkować na choinki  a resztę roku kupuję u rybaków w Jelitkowie lub w Sopocie :devil:

Niestety ryby bałtyckiej jest coraz mniej oraz coraz żałośniejsze sztuki, spowodowane jest to wybiciem małej floty rybackiej przez zarządzenia zasranej unii euro a wpuszczeniem potężnych statków przetwórni które wyławiają wszystko jak leci na mączkę rybną.  :( :cry: :hmm:

 

Doszło do tego że dorsz bałtycki zaczyna wyglądać jak wyleniały szczur ponieważ główny jego pokarm szprota jest w strasznym tempie odławiana aby nakarmić krowy i świnki. Człowiek sam spowoduje swój zgon niszcząc w imię kasy naturę.

Ja osobiście nie widziałem w naturze aby świnka lub krowa poszła sobie nad wodę i jadła ryby. Jednak kasa często robi z człowieka istotę bezrozumną.

 

Nie ma u mnie tygodnia w roku bez ryby, wczoraj były okonie :) A za niedługo stynka wejdzie do portu ogórkowa ryba. 


Użytkownik darbarian edytował ten post 20 lis 2016 - 20:04


#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 lis 2016 - 11:16

Ja zebym miala czas i ochote to w maju u nas jest tych malych sledzi zatrzesienie ...pamietam jak jednego roku pojechalismy i cale wiadro tego bylo nalapane ..najgorsze ze lapac to bylo fajnie ,ale czyscic to juz mniej..cale szczescie ze mam znajomych co maja koty bo one byly zadowolone :D



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2016 - 14:46

Pasztet smarowny 
Pasztet zrobiony na wzor 
"Extra smarowny pasztet słoikowy BonAir'a."
30 %  karkowka gotowana
30 %  watrobka drobiowa podsmazana
40 % slonina gotowana
calasc 1 kg 
 
50g suchej kaszy manny 
0.7 l  buljonu z gotowania  karkowki
18 g soli
 2 g czarny pieprz mielony 
0.5g galki mielonej
0.5g imbiru mielonego
calosc zblenderowana do uzyskania w miare jednolitej konsystencji-
 
 
 Do polowy masy dodatkowo dalam 
(borowiki gotowane mielone ok 25 g i taka sama ilosc zmielonej podsmazonej watrobki) dodalam na koniec i wymieszalam.
 
Calosc pasteryzowana 
1 dzien 50 min 2 dzien 30min duze sloiki 
1 dzien 30 min 2 dzien 20 min male sloiki
 
w malych sloikach jest pasztet z borowikami i dodatkowa watrobka.
Tak sie prezentuja ..jeszcze lekko cieple
Załączony plik  20161122_141043 (1024x709).jpg   61,07 KB   8 Ilość pobrań
 


#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lut 2017 - 14:41

NIe mam mozliwosci na wedzenie ..za to zrobilam cos w piecu

 
Rostbiff w marynacie z ziolami
uzylam tej czesci 
Załączony plik  03-Rostbiff.jpg   23,42 KB   10 Ilość pobrań
 
1 .5 kg rostbiff
1 lyzeczka soli 
½ lyzeczki pieprzu czarnego dosc grubo zmielonego
 
Marynata :
 
100 ml soji
150ml octu balsamicznego 
3 lyzki plynnego miodu
3-4 zabki posiekanego czosnku
1 lyzeczka pieprzu zmielonego
1 lyzeczka ziol / i tu kto co lubi tymianek oregano bazylja -ziola prowansalskie dalam ja.
Przyzadzenie 
mieso doprawic sola i pieprzem  wbic w najgrupsze miejsce termometr,ulozyc w zaroodpornym naczyniu.
Piec nastawiamy na 125 st C,pieczemy do uzyskania 59 st c w srodku ok 1.5-2 h
Marynata 
mieszamy wszystkie skladniki marynaty
Upieczone mieso jeszcze cieple, wkladamy do foljowej torby najlepiej 2 zeby nam nic nie przecieklo i zalewamy marynata, gdy przestygnie wkladamy do lodowki na 2 dni /co jakis czas przekrecamy torby zeby marynata wszedzie dotarla.
 
Gotowe mieso kroimy w cienkie plasterki dekorujemy koktajlowymi kaparami i np prazona cebulka. Mozna podawac z salatka ziemniaczana, warzywami grylowanym.Czy samodzielnie na tzw."szwedzki stol".
 
Załączony plik  20170219_170453 (1280x851).jpg   48,93 KB   11 Ilość pobrań
 
 
MIeso jest bardziej rozowe w srodku niz na zdjeciu ,fotka robiona na szybko komorka i jeszcze w zlym swietle :facepalm:

Użytkownik electra edytował ten post 20 lut 2017 - 14:44


#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lut 2018 - 10:33

Zainspirowalam sie wyrobami sloikowymi Zboja i postanowilam tez cos zrobic w sloiku ...

 

Boczek prawie smarowny ze sloika 

Boczek peklowany 18 g/ kg przez 48 h

przyprawy wykorzystalam resztki  gotowej mieszanki do tyrolskiej ..bardzo lubie ten smak  :)

boczek rozdrobniony na siatce jaka mam najwieksza 10 

skorki gotowane mielone 3 razy na sitku takim do maku NR nie wiem najmniejsze jakie mam :facepalm:

i taki efekt Załączony plik  20180223_113253 (1024x576).jpg   41,84 KB   12 Ilość pobrań

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3133 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 lut 2018 - 12:31

Efekt całkiem niezły. :clap:  :tongue:  Bardzo lubię boczek pod każdą postacią więc chyba zrobię taką mielonkę. Pasteryzowałaś czy tyndalizowałaś ?.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych