Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra i mini garmażerka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#41 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4576 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 paź 2018 - 17:56

Czy może dodać słodkiej śmietanki zamiast mleka, czy ktoś to przerabiał ? Co Ty na to Alinko :D ?

Tym razem przywiozłem sobie z Polski 4 kostki półtłustego f-my "Delikate" zakupione w Biedronce. Dwie kostki aktualnie od wczoraj gliwieją, i chciałbym aby mi wyszedł smarowny, bo "topione" preferuję w takiej mięciutkiej wersji :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 31 paź 2018 - 17:57


#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 paź 2018 - 18:04

Ja nie czekalam az zgliwieje, jak chcesz miec smarowny nie dawaj masla , moj byl taki lejacy , ale ja chcialam zeby byl taki bardziej o stalej konsystencji .mam jeszcze jeden zrobie jak ten dokoncze to dam mniej masla i zobacze jak wyjdzie .



#43 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4576 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 paź 2018 - 18:16

Ostatnio również robiłem z masłem i był twardy że jadłem plasterki bez chleba :D . Teraz zrobię próbę z mlekiem, jak radzi Alinka, i bez masełka, ale również i ze śmietaną słodką  :D . Porównamy efekty.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 31 paź 2018 - 18:18


#44 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 589 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 31 paź 2018 - 19:08

Superowy, serka topionego jeszcze nie robiłem, czas chyba spróbować.



#45 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 31 paź 2018 - 20:18

Czy może dodać słodkiej śmietanki zamiast mleka, czy ktoś to przerabiał ? Co Ty na to Alinko

 

Ze śmietanką nie przerabiałam, moim zdaniem nie ma potrzeby.

Zawsze dawałam masło, mniej i więcej, częściej więcej.

Moim zdaniem twardość nie zależy od dodanego masła.

Spróbuj podgrzewać wolno, bez pośpiechu bo tak sobie teraz przypomniałam, 

że któregoś razu tak mocno, szybko podgrzałam i wtedy właśnie,

serek wyszedł mi najsztywniejszy.

Na ciepło był ok ale po wyjęciu z lodówki mocno sztywny.

 

Moja ulubiona wersja to z polędwicą łososiową i prażonym słonecznikiem.

Powiadam Ci...niebo w gębie  :D

29314580_1615908555153079_33091743767853

 

29340262_1615908611819740_91677806100725

 

29339881_1615908638486404_27630095769208

 

29365806_1615908915153043_44346998083119



#46 Efffa

Efffa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 31 paź 2018 - 20:28

Czy może dodać słodkiej śmietanki zamiast mleka, czy ktoś to przerabiał
Masło w tym wyrobie powoduje to, że serek nabiera takiej konsystencji czyli twardnieje. Roztopione masło zastyga ponownie. Ze słodką śmietanką lub mascarpone (Halusia testowała) będzie bardziej smarowny. 

#47 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 31 paź 2018 - 20:34

Masło w tym wyrobie powoduje to, że serek nabiera takiej konsystencji czyli twardnieje
 

 

Ewa nie zgadzam się z Tobą.

Robiłam wielokrotnie, identycznie, z różnych twarogów.

Tylko raz był taki sztywny że musiałam mlekiem ratować



#48 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2018 - 20:54

Masło w tym wyrobie powoduje to, że serek nabiera takiej konsystencji czyli twardnieje

Ewa nie zgadzam się z Tobą. Robiłam wielokrotnie, identycznie, z różnych twarogów.
 

Ewa ma rację Alinko.

Ponieważ robiłaś z różnych twarogów więc wyniki nie są porównywalne.

Gdybyś zrobiła z jednego twarogu z różnymi ilościami masła to porównanie byłoby miarodajne.

Najlepiej poszukać w sieci, jest sporo publikacji naukowych, artykuły w PDF.

Jedynie dodatek wody powoduje rozluźnienie konsystencji. Ta woda może oczywiście być z mleka. 

W polskim, przeciętnym mleku jest jej ok.90%

Natomiast miksowanie może sprawić niespodzianki. W każdym razie nie zaleca się w technologii serów topionych.

Przy okazji nadmienię, że produkcja serów jest o wiele bardziej wymagająca niż produkcja kiełbasy.

O udanym serze decyduje o wiele więcej parametrów i ich wzajemne proporcje.

Przypomnę jeszcze, że ser podgrzewamy (również ten już stopiony, chcąc go rozrzedzić) do temperatur 70 - 95.

Dlatego Ewa pisała o kąpieli wodnej, że naczynie nie powinno dotykać wrzątku.



#49 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 31 paź 2018 - 21:26

Ponieważ robiłaś z różnych twarogów więc wyniki nie są porównywalne.

 

Przypadek o którym wspominam,

przydarzył mi się, gdy po raz któryś z rzędu,

topiłam serek z tego samego twarogu.

Za każdym razem dawałam 50 g masła.

 

29389484_1615908378486430_32025410296474

 

W odpowiedzi do Ewy miało być oczywiście z jednakowych twarogów.

Przetestowałam ich wiele, te z Polmleku wg mnie są najlepsze



#50 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4576 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 01 lis 2018 - 07:21

Alinko, Twoja ulubiona wersja z polędwiczką i słonecznikiem wygląda przeapetycznie :D . Taką właśnie dziś wykonam, posiadam wszystkie niezbędne składniki, więc nie będzie problemu, a serek, hmmmm, już mi język ucieka :D .



#51 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 01 lis 2018 - 09:06

Alinko, Twoja ulubiona wersja z polędwiczką i słonecznikiem wygląda przeapetycznie :D . Taką właśnie dziś wykonam, posiadam wszystkie niezbędne składniki, więc nie będzie problemu, a serek, hmmmm, już mi język ucieka :D .

 

sverige rób, rób :D

Proporcje które stosuję to po 10%

Na 500g twarogu po 50 g wędzonki i słonecznika.

Uważaj przy prażeniu bo łatwo można słonecznik przypalić.

Smacznego

 

Tak wygląda przepis z którego korzystam

 

Tak przy niedzieli 
zrobiłam serek topiony
Powstał w tempie światła a właściwie w 1,5 godz. Cudownie kremowy, 
o smaku i zapachu wędzonego oscypka, 
z dodatkiem wędzonej polędwicy łososiowej i prażonego słonecznika.
Użyłam:
500g twarogu
5g soli (1%)
5g sody (1%)
50 -75g masła (10-15%) dałam 50g
50g posiekanej drobno polędwicy (10%)
50g prażonego słonecznika (10%)
Wykonanie:
Twaróg pokruszyłam w misce, dodałam sól z sodą, wymieszałam.

Postawiłam na garnku z gotującą się wodą. Mieszając, rozcierałam aż nie było grudek twarogu.

W między czasie uprażyłam słonecznik i posiekałam polędwicę.

Gdy masa była gładka dodałam masło, słonecznik i wędlinkę.

Porządnie wymieszałam i przelałam szybko do pojemnika.
Jadłam jeszcze ciepły. 
Jest pyszny. Smacznego

 

Uwaga!!!
Osoby cierpliwe mogą wymieszać ser z solą i sodą i zostawić na 24godz w cieple.

Ser sam się rozpuści bez mieszania.

Potem należy go tylko na parze podgrzać, dodać masło i ewentualnie inne dodatki, szybko wymieszać i przelać do pojemnika. Wersja bez roboty. 


Użytkownik Alinka edytował ten post 01 lis 2018 - 09:16


#52 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lis 2018 - 09:44

Moj ser byl bardzo suchy , bo mialam z niego robic cos innego i lezal sobie przez 2 dni na papierowym reczniku , kapiel wodna wiem  co to jest ,miska na 100% nie dotykala wody  i byl podgrzewany i mieszany powoli( nie jestem jakis nowicjusz w kuchni) :) . serek byl pyszny tylko bardziej zwarty ale napewno nie przypominal zoltego :)

slonecznik w serze to nie moja bajka :D opcja poledwicy OK ,



#53 Alinka

Alinka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 251 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 01 lis 2018 - 16:17

ale napewno nie przypominal zoltego

 

electro

on nie ma przypominać żółtego,

nigdy mi nawet na myśl nie przyszło takie porównanie 



#54 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 lis 2018 - 10:21

Alinko byl pyszny i napewno beda robione , ja jestem uzalezniona od sera wszelakiego , jedynie nie przepadam za takim "serek wiejski "chyba sie nazywa , takie granulki w smietanie , twarog wole raczej przerobiony niz sam , ale taki wlasnie z krewetkami to moj ulubiony , niestety kupny jest tak slony ze nie sposob zjesc wiecej jak jedna kanapke .

Teraz juz mam rozeznanie jak to wyglada i moge zrobic tak zeby mi pasowala odpowiednia konsystencja :)

o serku zgliwialym slyszalam juz dawno ale sama nazwa jakos do mnie nie przemawiala, a nigdy nie jadlam .



#55 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lis 2018 - 13:20

No i czas na drugie podejscie do serka topionego ...tym razem wedzony twarog a dodatek zielony pieprz z zalewy , redukcja soli do polowy bo pieprz jest lekko slony,maslo ok 15 g.

Serek jeszcze nie wystygl , wiec nie wiem jaka bedzie konsystecja ale na tym etapie sadze ze juz taka jaka chce .

I taki moze tips dla tych co wedza serki twatogowe i nie wiedza co zrobic z tymi zbyt kruszacymi sie ..zrobcie sobie topiony a naprawde nie pozalujecie  :excl:  :)

Załączony plik  20181108_125528 (1024x768).jpg   32,19 KB   6 Ilość pobrań



#56 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 lis 2018 - 13:53

Serek jeszcze nie wystygl , wiec nie wiem jaka bedzie konsystecja

Przecież widać, że dobra   :clap:

@electra,

Ja już, bez pytania o zgodę trochę Ci podjadam   :tongue:

[Dodano: 08 lis 2018 - 13:53]

Serek jeszcze nie wystygl , wiec nie wiem jaka bedzie konsystecja

Przecież widać, że dobra   :clap:

@electra,

Ja już, bez pytania o zgodę trochę Ci podjadam   :tongue:



#57 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6260 postów

Napisano 09 lis 2018 - 10:01

Właśnie wykonałem serek topiony z polędwicą i słonecznikiem.Wieczorkiem fotki w moim temacie.

#58 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lis 2018 - 11:25

@karolszymczak, smakowales juz? te z wedzonego twarogu jest extra!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#59 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6260 postów

Napisano 09 lis 2018 - 11:53

Ja zrobiłem ze zwyklego serka ale następnym razem zrobię z wędzonego.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych